Rechtbank Leeuwarden



Vuurwerkvergunning voor 2002 ten onrechte geweigerd (gemeente Skarsterlân)

Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 30-12-2002

De firma Evuco heeft voor 2002 een vergunning voor de verkoop van vuurwerk aangevraagd. De gemeente heeft deze vergunning geweigerd vanwege de persoonlijke situatie van de bewoner van het pand (een boerderij) van waaruit de verkoop zal plaatsvinden. Omdat de gemeente vindt dat deze persoon overmatig alcohol gebruikt, zou de kans op ongelukken met vuurwerk te groot zijn. Tegen deze beslissing heeft Evuco een bezwaarschrift ingediend. Dit bezwaarschrift is door de gemeente echter ongegrond verklaard.

Vervolgens heeft Evuco beroep aangetekend bij de rechtbank Leeuwarden, sector bestuursrecht. Tevens heeft Evuco de rechter gevraagd om bij wijze van voorlopige voorziening te bepalen dat het bedrijf alsnog een vergunning krijgt om vuurwerk te verkopen.

De voorzieningenrechter is het met Evuco eens dat de weigering om haar de vergunning te verlenen, geen stand kan houden. De gemeente heeft volgens de rechter onvoldoende aangetoond dat de persoonlijke situatie van de bewoner van het pand een gevaar zal opleveren voor de openbare orde, dan wel voor overlast zal zorgen. Bovendien is de rechter van mening dat er voldoende waarborgen zijn voor de veiligheid.

Omdat de verkoop van vuurwerk reeds op 28 december 2002 van start gaat, heeft de voorzieningenrechter kort na de zitting op 24 december 2002 mondeling uitspraak gedaan. Hij heeft daarbij bepaald dat Evuco alsnog een vergunning krijgt voor de verkoop van consumentenvuurwerk. Om de kans op ongelukken zoveel mogelijk te verkleinen, heeft de rechter aan die vergunning de extra voorwaarde verbonden dat het gedeelte van de boerderij waar de bewoner in kwestie vertoeft, tijdens de verkoopdagen moet zijn afgesloten van het gedeelte van het pand van waaruit het vuurwerk wordt verkocht.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF2563

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...d=10236&i=32&ti=3 .