Gemeente Amsterdam

Oiltanking mag uitbreiden aan de Amerikahaven
30 december 2002 - Paul van Yperen

Het college van Amsterdam heeft ingestemd met de uitbreiding van tankopslagbedrijf Oiltanking Amsterdam in de Amsterdamse haven. Oiltanking Amsterdam, gevestigd op een 30 hectare groot terrein aan de Heining/Amerikahaven, wordt uitgebreid met een hieraan grenzend terrein van circa 67.000m2. Dit terrein wordt voor een periode van 23 jaar in erfpacht uitgegeven. Het opslagbedrijf wil het terrein gebruiken om haar overslagcapaciteit drastisch te vergroten. Op het terrein zullen extra tanks worden gebouwd met een opslagcapaciteit van 135.000m3.

De vergroting van de capaciteit is noodzakelijk omdat het opslagbedrijf de laatste 2 jaar een spectaculaire groei heeft doorgemaakt. In 2000 groeide de overslag met 18,5% (2,14 miljoen ton aan- en afvoer in zeeschepen), in 2001 noteerde Oiltanking een groei van 56,8% (3,36 miljoen ton). Begin vorig jaar heeft het bedrijf op het bestaande eigen terrein nog 4 tanks bijgebouwd met een totale capaciteit van 50.000m3.

In 2002 zette de groei zich onverminderd voort; over de periode januari tot en met augustus 2002 realiseerde Oiltanking een groei van 26 % (totaal 3 miljoen ton). De uitbreiding naar het naast het bedrijf gelegen terrein is daarom noodzakelijk.

Met vestigingen over de hele wereld is het tankopslagbedrijf Oiltanking Amsterdam het op één na grootste onafhankelijke tankopslagbedrijf in de wereld. Het bedrijf is sinds 1975 gevestigd op het terrein aan de Amerikahaven. Naast de aan- en afvoer van olieproducten in zeeschepen wordt er in binnenschepen vanuit Rotterdam en Antwerpen jaarlijks zon 2 miljoen ton kerosine via Oiltanking Amsterdam aangevoerd, die daarna via een pijpleiding naar Schiphol wordt gepompt.

Havenwethouder Mark van der Horst vindt het erg belangrijk om bestaande bedrijven te behouden in de haven: 'Wereldwijd gaat het erg goed in de olieopslag, Amsterdam is in Europa de 2e haven van olieproducten. Een bedrijf als Oiltanking Amsterdam dat extra inkomsten en werk genereert én dus van groot belang is voor de haven, moeten we de mogelijkheid bieden uit te breiden'.

Pb-206 Amsterdam, 30 december 2002

© Gemeente Amsterdam