Korps: Flevoland, plaats: gehele regio 31-12-2002 Controles en toezicht vuurwerk
Stafdienst Communicatie, tel. 06-5140 1952

De politie heeft maandag bij een vuurwerkcontrole in Emmeloord ongeveer 500 kilo vuurwerk in beslag genomen. Een vuurwerkhandelaar aan de Zuiderkade had meer vuurwerk dan was toegestaan. De politie trof in twee opslagen ruim 800 kilo aan, terwijl er volgens de vergunning maar sprake mocht zijn van 400 kilo. Tegen deze handelaar, een 44-jarige Emmeloorder, is proces-verbaal opgemaakt. Het teveel aan vuurwerk is in beslag genomen. Ook op andere plaatsen werd in samenwerking met andere instanties controles uitgevoerd. In Lelystad bleek van drie bedrijven na controle alles in orde te zijn. Dat was ook het geval bij 16 verkooppunten in Almere. Hier bleek ook alles in orde te zijn.

De gemeente Lelystad heeft vandaag een persbericht verspreid over de vuurwerkcontroles in Noordoostpolder, Urk, Lelystad, Dronten en Zeewolde. Voor verdere informatie hierover kunt u bij de Christine de Ruiter van de gemeente terecht. Ze is te bereiken op telefoonnummer 0320-278271.

Overlast
Op diverse plaatsen in de regio werden gisteren diverse vroegafstekers bekeurd. In Almere werd op het Arkpad het vuurwerk in beslag genomen van een 16-jarige en een 17-jarige Almeerder. Vijf jongens uit Almere (in de leeftijd van 13 tot 27 jaar) en een 27-jarige man uit Duivendrecht staken op diverse locaties in Almere Stad-West voortijdijdig vuurwerk af. Het vuurwerk werd ingenomen. Aan de Middenhof stak een 11-jarige jongen uit Almere vuurwerk aan. Hij bleek zijn laatste vuurwerk verknald te hebben. Aan de Wittewerf waren twee jongens van 13 en 15 jaar uit Almere ook bezig met het afsteken van vuurwerk. Dat vuurwerk is in beslag genomen. De 13-jarige werd aangehouden, omdat agenten zagen dat hij vuurwerk afstak. Aan het Bivak werden een 14-jarige jongen uit Almere en een 13-jarge plaatsgenoot Almere betrapt op het te vroeg afsteken van vuurwerk. Het vuurwerk werd door de politie in beslag genomen. Dat gold ook voor een 15-jarige jongen uit Almere, die vuurwerk afstak aan de Sappemeerstraat. Een 13-jarige Almeerder stak aan de Dokkumlaan vuurwerk aan terwijl dat niet mocht. Dat deed op dezelfde locatie, ook een 15-jarige jongen uit Almere. De meeste van bovenstaande verdachten worden doorgestuurd naar bureau Halt.

Aan de Lingestraat werden twee jongens uit Almere betrapt op het veroorzaken van brand. Ze hadden vuurwerk tussen een raam en kozijn aan een gebouw aan de Lingestraat gestopt. Er werd procesverbaal opgemaakt in verband met brandstichting en vernieling. De brandweer heeft het vuur geblust.

Op Urk aan het Achterland kwam een melding van overlast van vuurwerk, maar de politie trof daar niemand meer aan. In Lelystad kwamen gisteren diverse meldingen binnen van vuurwerkoverlast. Met name aan de Kamp en aan de Hofstede zou er sprake zijn van het vroegtijdig afsteken van zwaar vuurwerk. Aan de Gondel was er in een woning vuurwerk door de brievenbus gegooid, dat explodeerde. De bewoonster, een 51-jarig vrouw bluste de brand zelf. In Emmeloord hebben drie jongens (twee 16-jarigen en een 17-jarige Emmeloorders) een waarschuwing gekregen toen agenten de drie zagen wegrennen aan de Oostzeestraat. Even daarvoor had de politie diverse knallen gehoord. Vanaf de Lange Nering en Pampuspad en op onder meer de Klaverhof en Gerstehof in Nagele kwamen diverse meldingen binnen van vuurwerkoverlast. Agenten troffen eenmaal ter plaatse niemand aan. Dat was wel het geval aan de Ijsselmeerlaan Een 19-jarige Emmeloorder kan een boete tegemoet zien, omdat hij vanuit zijn auto vuurwerk afstak en omdat hij in het bezit bleek van illegaal vuurwerk.

Het streven is om op nieuwjaardag rond de klok van 10.00 uur een algemeen persbericht op de site te zetten over het verloop van oudejaarsdag in de regio. In de loop van de dag zullen de reguliere berichten op de site geplaatst worden. Een prettige jaarwisseling!