Voedingscentrum
Hoeveelheid kleurstof in kweekzalm onschadelijk 31 december 2002

In De Telegraaf van 31 december staat dat de rozerode kleur van gekweekte zalm op den duur gaat verdwijnen. Zalmkwekers zouden in de toekomst veel minder kleurstof canthaxantine (E161) mogen toevoegen aan het visvoer. Volgens de krant heeft dit te maken met het mogelijk schadelijke effect op mensen. Daarvan is in de praktijk echter geen sprake.

Door het eten van zalm krijgen mensen canthaxantine binnen. In grote hoeveelheden kan deze kleurstof kristalletjes in het netvlies veroorzaken. Deze zijn onschadelijk en hebben geen enkel effect op het uiterlijk of gezichtsvermogen. Ze zijn echter onnatuurlijk. Daarom heeft de Wetenschappelijke Commissie voor Diervoeding van de Europese Unie in april 2002 het advies uitgebracht de toegestane hoeveelheid canthaxantine in visvoer te verminderen.

Kristalvorming in het netvlies is niet alleen onschadelijk, maar ook zeer onwaarschijnlijk. Zelfs mensen die hun hele leven lang elke dag drie ons zalm eten, blijven onder de laagste hoeveelheid waarbij de kristalvorming is aangetoond. Dat geldt ook wanneer wordt uitgegaan van het hoogste gehalte kleurstof dat in zalm is aangetroffen. Er is dus geen reden om kweekzalm te mijden. Integendeel: zalm bevat veel gezonde visvetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Daarom adviseert het Voedingscentrum per week één tot twee porties vis te eten.