Voedingscentrum
Hoeveelheid kleurstof in kweekzalm onschadelijk
31 december 2002
In De Telegraaf van 31 december staat dat de rozerode kleur van
gekweekte zalm op den duur gaat verdwijnen. Zalmkwekers zouden in de
toekomst veel minder kleurstof canthaxantine (E161) mogen toevoegen
aan het visvoer. Volgens de krant heeft dit te maken met het mogelijk
schadelijke effect op mensen. Daarvan is in de praktijk echter geen
sprake.
Door het eten van zalm krijgen mensen canthaxantine binnen. In grote
hoeveelheden kan deze kleurstof kristalletjes in het netvlies
veroorzaken. Deze zijn onschadelijk en hebben geen enkel effect op het
uiterlijk of gezichtsvermogen. Ze zijn echter onnatuurlijk. Daarom
heeft de Wetenschappelijke Commissie voor Diervoeding van de Europese
Unie in april 2002 het advies uitgebracht de toegestane hoeveelheid
canthaxantine in visvoer te verminderen.
Kristalvorming in het netvlies is niet alleen onschadelijk, maar ook
zeer onwaarschijnlijk. Zelfs mensen die hun hele leven lang elke dag
drie ons zalm eten, blijven onder de laagste hoeveelheid waarbij de
kristalvorming is aangetoond. Dat geldt ook wanneer wordt uitgegaan
van het hoogste gehalte kleurstof dat in zalm is aangetroffen. Er is
dus geen reden om kweekzalm te mijden. Integendeel: zalm bevat veel
gezonde visvetzuren, die het risico op hart- en vaatziekten verlagen.
Daarom adviseert het Voedingscentrum per week één tot twee porties vis
te eten.