Gemeente Zwolle


Nieuwjaarstoespraak van burgemeester H.J.
Meijer


Datum uitgave: 02-01-2003

Onderwerp: burgerzaken

Dames en heren,

Het gaat goed met Zwolle. In 2002 zijn er prachtige dingen gebeurd. FC Zwolle is kampioen geworden! De stad als theater is in ontwikkeling tot een steeds groter evenement. De samenwerking tussen VU en Windesheim stemt tot vreugde. Maar ook hebben we besloten om een gebruikersruimte te realiseren waar velen mee geholpen zijn. Dat zijn dingen om trots op te zijn! In het komende jaar moeten we besluiten over de Grote Podium Accommodatie, het nieuwe stadion voor FC Zwolle en de nieuwbouw van de rechtbank. En bovenal moeten we aandacht hebben voor onze economische weerbaarheid gezien de sombere prognoses. Daar zitten uitdagingen in!

Maar eerst een korte terugblik. Er ligt een bewogen jaar achter ons. Er is de afgelopen dagen al veel op teruggekeken. In 2002 is op het politieke vlak veel gebeurd. Er zijn Tweede Kamerverkiezingen geweest. Die hebben een politieke aardverschuiving met zich meegebracht. Maar belangrijker zijn de achterliggende motieven die we nog niet ondubbelzinnig kunnen duiden. Hier in Zwolle hebben we gemeenteraadsverkiezingen gehad en ook daar zijn flinke verschuivingen opgetreden. We hebben een nieuw college gekregen, met deels nieuwe wethouders en 'oude' wethouders met nieuwe portefeuilles. Dat betekent zoeken naar een nieuwe balans, maar als college raken we inmiddels aardig op elkaar ingespeeld.
Dat moet ook: het komende jaar is het eerste volle jaar van het nieuwe college. Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen en die willen we met beide handen aangrijpen. Maar dat niet alleen: kansen moet je ook creëren, of misschien wel dúrven creëren. Daarover wil ik het zometeen nog even met u hebben.

Het thema dat plaatselijk en landelijk bovenaan de politieke agenda staat, is veiligheid. Ik wil er graag enkele woorden aan wijden.

Het zal u niet vreemd voorkomen als ik zeg dat de samenleving individualiseert. Vroeger was er verzuiling. Daar kun je van alles van vinden, maar het bond mensen samen. Er was de kerk, de politieke partij, de club, een sociaal verband. En daarbinnen hadden mensen een veilige plek. Knellend misschien, maar wel veilig. We wilden van de beknelling af, we individualiseerden, maar met het badwater hebben we ook het kind weggegooid.
Want niet alleen de zuilen zijn weg, ook het gevoel van geborgenheid, van veiligheid. Veel meer mensen dan ons lief is, zijn alleen en eenzaam. Wie dreigt te ontsporen wordt niet altijd opgevangen door logische verbanden in de samenleving. Wie dreigt te ontsporen, ontspoort vaak ook, dat is helaas de realiteit.
Door deze ontwikkelingen bestaat de kans op verloedering. Waarom zou je de puinhoop van een ander opruimen, waarom zou je je iets aan hem of haar gelegen laten liggen? Asociaal gedrag, rommel op straat (gelukkig zijn wèl de vuurwerkresten goed opgeruimd), irritatie over en weer, respectloosheid voor andermans lijf en bezit, het zijn ook rechtstreekse gevolgen van de individualisering en van de eigen koninkrijkjes.

Dames en heren, de overheid wordt daarop aangekeken. Niemand is er verantwoordelijk voor, we bellen de gemeente wel. Wij ontlopen onze verantwoordelijkheid niet, maar een samenleving als geheel kan niet zonder fatsoen en respect. Respect voor elkaar, voor elkaars spullen en respect voor het gemeenschappelijke belang. Een rechtvaardige samenleving is een verantwoordelijke samenleving en iedereen is aan te spreken op de mede-verantwoordelijkheid. Want wij, gemeente, en u, burgers, moeten samen de verantwoordelijkheid dragen voor onze Zwolse samenleving. Als we trots zijn op onze stad, en dat zijn we, dan willen we die verantwoordelijkheid ook nemen. Dan willen we onze meningen met elkaar delen, betrokken zijn bij elkaar, op zoek zijn naar oplossingen, want daar gaat het om.
Om dat te bereiken, moeten we de dialoog aangaan met elkaar. Bij dat idee wil ik even stilstaan.

Het is u misschien niet ontgaan dat de gemeente Zwolle sinds november beschikt over een nieuwe huisstijl. Met de komst van de nieuwe huisstijl, zijn we ook na gaan denken over iets veel belangrijkers, namelijk 'de stijl van het huis.' De stijl van het stadhuis Zwolle is de dialoog aangaan met elkaar. Met de mensen die er werken, maar vooral ook met u, burgers en ondernemers, want wat wij doen, draait om u.
Om een aanzet te geven voor de samenspraak nodigen we u uit te zeggen wat u op uw hart hebt. Dat kan gaan om klachten, ideeën, suggesties. Vervolgens gaan wij daarover in gesprek en doen wij ons best daar actie op te ondernemen. Wij willen als college meer naar buiten gericht zijn en vinden het belangrijk om te weten wat er leeft in de stad. Als symbool daarvan organiseren we in de week van 24 maart de Week van het Bezoek. We laten ons dan het liefst door u uitnodigen en komen bij u langs om te praten over onderwerpen die u na aan het hart liggen. Deze aanpak vergt moed, we stellen ons kwetsbaar op tegenover elkaar. Maar uiteindelijk werken we zo aan een veiligere, geborgen samenleving, aan een gemeenschap waarin gepraat en geluisterd wordt. Waar het uitmaakt wat je ergens van vindt, een gemeenschap die naar oplossingen zoekt. U mag daarbij elk onderwerp aansnijden dat u belangrijk vindt, of het nu wel of niet al op de politieke agenda staat.

Misschien denkt u dat het uw tijd wel zal duren, die Week van het Bezoek, maar ik wil u er graag op wijzen dat dit dé gelegenheid is om aan tafel te komen zitten met de bestuurders van uw stad. Ik meld het hier om u er alvast op voor te bereiden, maar u gaat er nog veel over horen en lezen. Kunt u daar niet op wachten, bel dan de afdeling communicatie op het stadhuis.
Na deze week is het niet afgelopen, we willen het initiatief graag continueren door vervolgens het Bezoek van de Week te organiseren. Dat zorgt ervoor dat we alert blíjven. En bovendien zou het jammer zijn als zo´n veelbelovende actie geen vervolg zou krijgen.

Om een concreet voorbeeld te geven en het voor u wat tastbaarder te maken, haak ik aan bij de veiligheid die mij zo na aan het hart ligt. Ik noem graag het project Veiligheid op Straat. Uit onderzoek is gebleken dat, vergeleken met andere 100.000 plus gemeenten, het veilig uitgaan is in Zwolle. Er gebeuren weinig criminele dingen en de bezoekers voelen zich veilig. Wij hebben dit bereikt doordat we nu al 10 jaar samenwerken met de horeca, politie, Openbaar Ministerie en de gemeente. De genomen maatregelen zijn vaak niet spectaculair, maar de samenwerking en het onderlinge vertrouwen hebben geleid tot dit succes, dat nu in veel steden navolging krijgt. Door deze samenwerking blijkt dat de partners elkaar helpen om hetzelfde doel te bereiken. Zo houdt de rol van de horecaportier niet op bij de deur. Daarnaast is de aangiftebereidheid van de horeca erg hoog. Bij dit project wordt de dialoog met de bezoekers en de bewoners niet vergeten. De rol van de gemeente in dit project is faciliterend. Een dergelijke aanpak stel ik mij ook voor bij bijvoorbeeld het tegengaan van de winkelcriminaliteit. Wij gaan daarom graag de dialoog aan met de winkeliersverenigingen.

Op het terugdringen van de objectieve onveiligheid, of wel het terugdringen van criminaliteitscijfers zullen de partners in het veiligheidsbeleid dit jaar afgerekend gaan worden door het rijk. Op dát punt zullen de het afgelopen jaar in aantal sterk toegenomen berovingen en overvallen nog meer mijn aandacht krijgen. We pakken namelijk veel daders, maar het aantal feiten neemt niet echt af. Overigens blijkt uit gegevens van Intomart dat gevoelens van onveiligheid vooral beïnvloed worden door de sociale betrokkenheid van mensen te vergroten. Dit kan bewerkstelligd worden door mensen meer te betrekken bij hun omgeving. De gemeente Zwolle betrekt haar burgers bij de wijkontwikkeling. Betrokken mensen voelen zich prettiger in de wijk en veiliger in hun omgeving. Wij hebben daar een aanpak voor: zó doen wij dat in Zwolle, dat is een kwestie van stadsetiquette, van straatfatsoen!

Tenslotte, een ander initiatief dat van gemeentewege ontplooid wordt, is de Brede Maatschappelijke Discussie. In de loop van dit jaar komt dit onderwerp op de agenda te staan. Ook dit is een manier om de dialoog met elkaar aan te gaan. Wel ziet de discussie, in tegenstelling tot de Week van het Bezoek, op de langere termijn, en willen we daarin vooral de ontwikkeling van de stad aan de orde stellen.
Zo staat het vast dat Zwolle nog lang niet uitgegroeid is. Maar u kunt mede bepalen hoe we groeien, waar grenzen aan de groei gesteld kunnen worden en welke consequenties dat kan hebben.
Meer in het algemeen: wat voor stad willen wij zijn in 2020?

Maar nu eerst: 2003. Er gaat veel gebeuren het komende jaar. Ik heb er zin in. U ook, hoop ik. Ik wens u daarbij veel geluk en gezondheid toe.

Bron: Afdeling Communicatie Datum van 02-01-2003 tot 01-01-2004