Provincie Overijssel

Commissaris reikt veiligheidsprijzen uit op nieuwjaarsreceptie

Op de nieuwjaarsreceptie van de provincie Overijssel in het gemeentehuis van Hengelo heeft Commissaris van de Koningin Geert Jansen twee Veiligheidsprijzen uitgereikt. De Rijssense Robert Dangremond en drie leden van Buren voor Buren uit de Hengelose Hasseler Es werden als helden in het zonnetje gezet.

Robert Dangremond kreeg de prijs vanwege zijn redding van een jongen die bij de Smitjesdijk in Rijssen onder het ijs was geraakt. Het voorval kwam naar de wens van het slachtoffer niet in de publiciteit, maar verdient zeker een onderscheiding.

Buren voor Buren heeft na een ernstig barbecue-ongeluk een nieuwe vorm van Naoberhulp georganiseerd en een 112-informatiemarkt, om de mensen beter bekend te maken met preventie en hulpverlening bij ongelukken in en om het huis. Namens de organisatie namen mevrouw Van Driel, mevrouw Koster en de heer Wolthoff de bloemen in ontvangst.

De prijswinnaars waren door de jury geselecteerd uit elf genomineerden . De prijs bestaat uit een kunstzinning aandenken, een oorkonde en een gedprijs ter waarde van 1165 euro die de winnaar kan inzetten voor een goed doel.

Noaberschap
Commissaris Jansen greep de gelegenheid aan om in zijn nieuwjaarstoespraak het Overijsselse noaberschap te roemen. "De hechte sociale samenhang, dat is mij het meeste opgevallen bij mijn kennismakingsbezoeken met de gemeenten."

"Je hoeft in Overijssel geen campagne te houden over 'de maatschappij, dat ben jij', want veel mensen leven daar al naar."

"Net zomin hoef je in bijvoorbeeld Enschede een campagne houden om meer waardering te krijgen voor Marokkanen. Want die waardering groeit. De criminaliteit onder Marokkaanse jongeren is nagenoeg opgelost, omdat mensen bereid waren om persoonlijk in elkaar te investeren. Daarmee is Enschede een voorbeeld voor heel Nederland."

Gemeenschapszin en opkomen voor je medemens, daar draait het volgens de commissaris om. "En dat past precies in het straatje van de provincie." Met de veiligheidsprijzen wil de provincie dan ook de mensen eren die daaraan gestalte hebben gegeven.

Waardering
Provinciale Staten hebben eind 1999 een voorstel gedaan voor het instellen van een veiligheidsprijs in Overijssel, naar aanleiding van de discussie over veiligheid in Nederland. Met deze prijs wil de provincie niet alleen haar waardering uitspreken voor mensen die zich op een positieve manier hebben ingezet voor een veiliger Overijssel, maar ook wil de provincie de burgers betrekken bij de vaak relatief eenvoudige mogelijkheden die er bestaan om zelf bij te dragen aan veiligheid.

Begin februari wordt besloten of de provincie het intitiatief van de Veiligheidsprijs de komende jaren voortzet.

Commissaris reikt veiligheidsprijzen uit op nieuwjaarsreceptie

Koningin viert Koninginnedag in Overijssel

Informatieavonden over reconstructie Twente en Salland

Provinciaal debat over integratie

Commissaris Jansen vindt samenvoeging van Bathmen met Lochem en Gorssel

© 03-01-2003 Provincie Overijssel