HOOGWATER DECEMBER 2002 / JANUARI 2003

VRIJDAG 3 JANUARI: 18.45 UUR

WATERSCHAP IN OPPERSTE STAAT VAN PARAATHEID

De waterstand in het Zuid-Limburgse Borgharen is momenteel (18.30 uur) 45.54 meter boven NAP. Rijkswaterstaat houdt er in haar meest recente voorspellingen rekening mee dat deze waterstand nog zal oplopen tot 45.70 meter boven NAP. Met deze waterstand blijft het water ongeveer een halve meter onder de kruin van de kade. Waterschap Peel en Maasvallei (Noord- en Midden-Limburg) is in opperste staat van paraatheid. De verwachting is dat in Noord-Limburg op zondag de hoogste waterstand wordt bereikt.

Het is echter niet alleen de stijgende waterstand van de Maas die aandacht vraagt van het waterschap. Door hevige regenval stijgt de afvoer van het water in de beken, waardoor overlast kan ontstaan. Pompen draaien op volle toeren om het overtollige water weg te pompen. Op twee locaties zijn de beken door de grote hoeveelheid regen overvol geraakt. Dit is met name de Neerbeek in Neer en de Oostrumsche Beek in Oostrum. Overigens zijn hierdoor nog geen grote problemen ontstaan.

Maatregelen
Op tal van locaties in de regio wordt volop gepompt. Voorlopig ziet het ernaar uit dat deze pompcapaciteit voldoende is om het overtollige water over de kades heen te pompen.
Verder zijn inmiddels alle coupures gesloten. In Blitterswijck en Meerlo zijn tijdelijke kades opgebouwd. In Arcen, Well en Venlo zullen de demontabele wanden morgenochtend verder gereed worden gemaakt. De keersluis in Mook, die sinds dinsdag jl. gesloten is, blijft voorlopig dicht.
De bypass in Neer blijft geopend om het beekwater van de Neerbeek rechtstreeks naar het Maasdal te kunnen leiden. De vrijwillige kadewachten inspecteren de komende dagen in de hele regio twee keer per dag de kades langs de Maas.

24 uur bereikbaar
Het kantoor van Waterschap Peel en Maasvallei is vanaf vandaag 24 uur per dag bereikbaar. De waterstanden zullen nauwlettend worden gevolgd, zodat alert gereageerd kan worden op veranderende situaties.

Volgend hoogwaterbericht
Morgen aan het begin van de middag wordt een volgend hoogwaterbericht verspreid.


---