HOOGWATER DECEMBER 2002 / JANUARI 2003

VRIJDAG 3 JANUARI: 13.30 UUR

WATERSCHAP GOED VOORBEREID OP HOOGWATERGOLF

De waterafvoer van de Maas in Zuid-Limburg stijgt nog steeds. Momenteel is er in het Zuid-Limburgse Borgharen sprake van een waterstand van 45.54 meter boven NAP. Op basis van de meest recente voorspellingen van Rijkswaterstaat (10.20 uur) zal deze waterstand in Borgharen oplopen tot 45.65 boven NAP. Waterschap Peel en Maasvallei is goed voorbereid op deze hoogwatergolf die naar verwachting in het weekend Noord-Limburg bereikt. Inmiddels is al het beschikbare materieel op de plaats van bestemming gebracht. In Venlo wordt vandaag, met assistentie van de gemeente Venlo, de demontabele wand op de Maaskade opgebouwd. Ook noordelijk van Venlo worden voorbereidende maatregelen getroffen. Zo worden ook in de gemeenten Bergen en Arcen met behulp van de gemeenten demontabele wanden opgebouwd.

De hoogwatersituatie waarmee we nu te maken hebben vraagt om de maximale inspanning van de medewerkers van Waterschap Peel en Maasvallei. Er is niet alleen sprake van behoorlijk wat neerslag in Noord-Frankrijk, België en Limburg, maar ook de bodem in het achterland is verzadigd. Verder hebben ook de beken in het gebied te maken met een extreem hoge waterafvoer.

Maatregelen
Waterschap Peel en Maasvallei heeft op dit moment de beschikking over pompen voor 60 locaties. Het grootste deel van de capaciteit is al in werking gesteld, onder meer in Neer (Neerbeek) Baarlo (Kwistbeek), Blerick (Springbeek) en de Wolterskamplossing (Broekhuizen). Bij de Kwistbeek is zelfs een extra pomp bijgeplaatst. Ook is of wordt honderden meters demontabele wand opgebouwd in Midden- en Noord-Limburg, onder meer in Well, Venlo en Arcen. De bypass (een gegraven sleuf) in Neer is open om het beekwater van de Neerbeek rechtstreeks naar het Maasdal te kunnen leiden. De vrijwillige kadewachten inspecteren vandaag (zuidelijk van Venlo) en morgen (noordelijk van Venlo) de kades langs de Maas.

24 uur bereikbaar
Het kantoor van Waterschap Peel en Maasvallei is vanaf vandaag 24 uur per dag bereikbaar.

Volgend hoogwaterbericht
Rond 18.00 uur - als de nieuwe voorspellingen van Rijkswaterstaat bekend zijn - wordt een volgend hoogwaterbericht verspreid.


---