Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T
Van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog'


* Irak erkent hulp Nederlandse bedrijven in bouw massavernietigingswapens
* Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' bereidt burgerinspectie op Volkel en demonstratie voor

Utrecht, 18 december 2002 - Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog', een samenwerkingsverband van ruim 200 organisaties, heeft verbaasd kennisgenomen van de brief van de Nederlandse regering inzake Irak van 17 december jl. Daarin wordt geaccepteerd dat de lijst die Irak aan UNMOVIC heeft overhandigd, bij verdere verspreiding 'geschoond (wordt) van informatie over (Westerse) bedrijven die volgens de Iraakse autoriteiten goederen aan Irak hebben geleverd''. Daarmee wordt het eigen beleid om proliferatie tegen te gaan onderuit gehaald.

Verder is het merkwaardig dat de regering wel openheid eist over de Iraakse massavernietigingswapens en zelf niets wenst mee te delen over Amerikaanse kernwapens die op Nederlands grondgebied liggen. Om die reden zal het Platform de komende tijd een aantal acties voeren voor inspecties naar massavernietigingswapens in Nederland en tegen Nederlandse deelname aan een oorlog tegen Irak:


- op vrijdag 3 januari zullen handtekeningen tegen de oorlog worden aangeboden aan de regering en zal bij de Amerikaanse Ambassade een lijst met Amerikaanse massavernietigingswapens in Nederland opgeeist worden.


- Op 18 januari vindt een burgerinspectie plaats naar Amerikaanse kernwapens op vliegbasis Volkel.


- Op 15 februari is er, in het kader van een Europese dag tegen de oorlog tegen Irak, een demonstratie in Amsterdam.

Vooruitlopend op een oordeel van de VN-inspectie-organisaties, roept de Amerikaanse regering al aan de lopende band dat de lijst die Irak overhandigd heeft onjuist en onvolledig is. De Nederlandse regering loopt klakkeloos achter de Amerikaanse regering aan in haar pad naar oorlog. Ironischerwijs accepteert de regering echter het gegeven dat de lijst van Westerse bedrijven betrokken bij de bewapening van Irak weggelaten wordt uit de versie van de declaratie van Irak die naar de Veiligheidsraad gaat. Een deel van die lijst werd op 17 december wel gepubliceerd door het Duitse dagblad Tageszeitung
(zie www.taz.de/pt/2002/12/17/a0123.nf/text).

Het Kamerlid Van Velzen (SP) informeerde op 18 december minister De Hoop Scheffer dat Nederlandse bedrijven, waaronder Melchemie (Arnhem), deel uit maken van de declaratie die de Iraakse regering aan UNMOVIC heeft overhandigd. De bewijzen daarvoor zouden op donderdag aan de minister worden gestuurd. Bovendien wenst de regering zelf, ondanks herhaalde verzoeken van Kamerleden en burgers, nog altijd geen openheid te geven over de aanwezigheid van Amerikaanse massavernietigingswapens in Nederland.

Vandaag gaat er in dit kader een brief met een door het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' opgestelde alternatieve resolutie uit naar de Amerikaanse Ambassade in Den Haag, met daarin de eis dat de Verenigde Staten een lijst overhandigen met Amerikaanse massavernietigingswapens in Nederland. (zie http://www.wereldcrisis.nl)

In de resolutie, die grotendeels woordelijk is gekopieerd van Veiligheidsraadresolutie 1441 tegen Irak, wordt gewezen op de voortdurende schendingen van het internationaal recht door de Verenigde Staten en hun weigering openheid te geven over de plaatsing van massavernietigingswapens in Nederland.

Op vrijdag 3 januari om 14.00 uur zal bij de Amerikaanse Ambassade, aan de Lange Voorhout in Den Haag, de gevraagde lijst opgehaald worden. Op zaterdag 18 januari, gelijktijdig aan de grote demonstraties in de Verenigde Staten, zal een eerste burgerinspectie plaatsvinden op de Vliegbasis Volkel, waar al sinds 1960 Amerikaanse kernwapens liggen opgeslagen.

Het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' keert zich sterk tegen de voorbereiding van Nederlandse bijdragen aan de oorlog tegen Irak. De afgelopen maanden zijn er duizenden handtekeningen verzameld onder een oproep (zie www.wereldcrisis.nl) aan de Nederlandse regering zich tegen een aanval op Irak te keren en op geen enkele wijze aan zo'n aanval mee te werken. Deze handtekeningen zullen eveneens op vrijdag 3 januari, om 12.00 uur, aangeboden worden aan de regering.

Noot voor de pers:



Ingezonden persbericht