Ingezonden persbericht

Gorilla verslaat AEX met 15,7% in 2002

AEX voor derde jaar op rij verslagen

UTRECHT, 20030103 -- In 2002 heeft de gorilla Jacko met z'n aandelenportefeuille opnieuw een beter rendement behaald dan de AEX. De "beursgorilla" versloeg de Amsterdamse graadmeter in 2002 met 15,7%. Het is voor het derde jaar op rij dat de gorilla beter presteerde dan de AEX.

Met name in de eerste maanden van 2002 wist Jacko de AEX ver achter zich te laten. In januari alleen al was het rendement op z'n portefeuille ruim 10% hoger dan het rendement van de AEX. Jacko richtte zich met name op defensieve waarden, meldt de website beursgorilla.nl, waarop de portefeuille wordt bijgehouden. Met fondsen als Sligro en IHC Caland wist hij het negatieve sentiment op de beurs op te vangen. Aandelen als Numico, Getronics en Aegon, die aan het begin van het jaar nog in de portefeuille zaten, verkocht Jacko vlak voordat ze volledig inzakten. Numico deed hij voor bijna 30 euro van de hand, terwijl het fonds nu rond de 12 euro noteert. Getronics verkocht hij weliswaar met fors verlies op 2,26 euro, maar nog altijd ruim boven de huidige koers van 60 eurocent.

25% beter dan de analisten in NOVA
Jeroen Bertrams van de website beursgorilla.nl, waarop Jacko's aandelentips worden gepubliceerd, was verrast door de goede prestatie van de gorilla: "We hadden niet verwacht dat de portefeuille van Jacko de AEX voor het derde jaar op rij zou verslaan. Zeker niet met bijna 16%. In vergelijking met de analisten die elk jaar in NOVA hun voorspellingen doen, scoorde de gorilla zelfs 25% beter."

Toenemend aantal volgers
Het aantal mensen dat de portefeuille van de gorilla actief volgt, is fors toegenomen in 2002. Bertrams: "We merken dat steeds meer beleggers de tips van Jacko serieus nemen. Elke aankoop van de gorilla wordt vooraf bekend gemaakt in de nieuwsbrief van beursgorilla.nl. Verschillende beleggers proberen de keuzes van Jacko in een strategie te vertalen." Elke twee weken kiest Jacko een fonds uit de AEX, Midkap of locale markt, en voegt dat toe aan z'n portefeuille die standaard bestaat uit tien aandelen.

Voorzichtige stijging in 2003
Voor het komende jaar verwacht Jacko een beperkte stijging van de AEX. Een eindstand van ongeveer 370 punten zou hem tevreden stellen. Wel waarschuwt hij voor de instabiliteit die kan ontstaan door een oorlog in Irak. Dat zou een kortstondige daling van de AEX tot 285 kunnen betekenen. Jacko richt zich dan ook op defensieve waarden totdat er meer duidelijkheid is over de oorlogsdreiging.



Ingezonden persbericht