Katholieke Universiteit Nijmegen

Curiositas wordt wetenschap: Onderzoek naar de veranderingen in het wetenschapsbegrip van de 11e tot en met de 15e eeuw en de consequenties voor de hedendaagse wetenschap

Datum 15-1-2003

Tijd van 15:30 tot 16:30 uur

promovendus Dr. ir. A. van der Rijst

promotores Prof. dr. G.J.Y. Debrock

faculteit Faculteit der Filosofie

beschrijving Bij Augustinus, die het denken tot aan de dertiende eeuw heeft beheerst, staat de liefde tot God centraal. Om dat doel te bereiken moet de mens eerst geloven en pas daarna het geloof denkend verdiepen. Bij hem heeft de Bijbel autoriteit op alle terreinen van het leven, ook op het terrein van de rede. De rede wordt pas goed gebruikt als ze de mens door de zichtbare dingen tot God voert. Zodoende onderscheidt Augustinus drie soorten kennis: 1. de wijsheid, de sapientia; 2. de acceptabele (wetenschappelijke) kennis, de scientia; 3. de onacceptabele (wetenschappelijke) kennis, de curiositas.
Thomas van Aquino daarentegen trekt een duidelijke grenslijn tussen geloof en weten, rede en openbaring, het profane en het sacrale leven. Volgens Thomas is de fout bij curiositas niet de te onderzoeken onderwerpen, maar ligt de fout daarin dat het subject zijn onderwerpen niet op de laatste oorsprong, op God, terugvoert. De huidige wetenschap wordt sans Livre, zonder de Bijbel ofwel alsof God niet bestaat, bedreven. Uit het onderzoek van dr. ir. Van der Rijst komt naar voren dat een wetenschap die geen scheiding tussen het sacrale en profane leven accepteert en de terreinen van onderzoek, de vooronderstellingen en de werkhypothesen door de Bijbel, door Gods Woord, laat normeren additionele inzichten op het terrein van de natuur kan geven.
contactpersoon Communicatie
email communicatie@dcm.kun.nl
telefoon 024 - 361 22 30