Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Vlees en vis is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

15-01-2003

CNV Vlees en vis wil geen gedwongen ontslagen

Siward Swart, onderhandelaar voor CNV Vlees en vis, onderhandelt vrijdag 17 januari met de directie van de Zwanenberg Food Group uit Almelo over een sociaal plan. Swart: "Ik wil dat gedwongen ontslagen koste wat kost worden voorkomen."

Swart: "De Zwanenberg Food Group is nu niet duidelijk naar de eigen werknemers en druk in de weer om onrust onder het personeel te creëren. Het bedrijf publiceert in het eigen informatiebulletin dat bij het CWI de ontslagvergunningen al zijn aangevraagd. Dat vind ik wel heel voorbarig, omdat de ondernemingsraad nog advies moet uitbrengen."
Swart wil dat, zoals gebruikelijk is bij reorganisaties, het advies van de ondernemingsraad wordt afgewacht voor het bedrijf naar het CWI stapt. De Zwanenberg Food Group, producent en exporteur van vleeswaren en -conserven, heeft aangekondigd dit jaar zijn fabrieken in Tilburg (in het tweede kwartaal) en Den Bosch (in het derde kwartaal) te sluiten en zijn vestiging in Cuijk te verbouwen. Daarvoor moet de vestiging tijdelijk worden gesloten. Cuijk produceert na de verbouwing gemaksproducten, vooral snacks. Die productielijn staat nu nog in Boekel. Die vestiging sluit in 2004. Door deze reorganisatie vervallen 180 van de 1.250 banen.

Naast het voorkomen van gedwongen ontslagen wil CNV Vlees en vis voor de werknemers een goede ouderenregeling. Verder wil de bond de mogelijkheid voor werknemers uit Cuijk (die tijdens de verbouwing van de vestiging worden overgeplaatst) om terug te keren naar hun oude werkplek. Voorts wil de bond dat werknemers die nooit in ploegendienst hebben gewerkt, dat ook niet hoeven na de reorganisatie. De producent van onder meer merken als Kips, Lupack, Linera en Zwan, gaat de productie van worsten, hammen, bouillons en patés zoveel mogelijk per specialisatie concentreren op een van de vestigingen. De fabriek in Oss gaat zich richten op vleeswaren en patés en Almelo krijgt de leverworstproductie.

Nadere inlichtingen:

Siward Swart
0529-454545
Nancy Abelskamp
030-6348242