Provincie Limburg

Centrum voor Amateurkunsten uit de steigers (011)

Wereld van Limburgse amateurkunsten kan rekenen op ondersteuning

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het ondernemingsplan van het Centrum voor Amateurkunsten. De vormgeving van het Centrum is al in 2001 ter hand genomen. Voorlopig gehuisvest in Thorn heeft het Centrum alles in het werk gesteld om, samen met vertegenwoordigers uit het veld van de amateurkunsten, een goed ondernemingsplan neer te leggen. Gedeputeerde Staten hebben vandaag ingestemd met het voorliggende ondernemingsplan en de Vaste Commissie voor Welzijn, Zorg en Cultuur geïnformeerd.

Het Centrum voor Amateurkunsten gaat ondersteuning bieden aan alle verschillende sectoren binnen de amateurkunsten. Gedacht kan worden aan ondersteuning op het gebied van (financiële) organisatie, PR, opleidingen, administratie, inhoudelijke begeleiding en vernieuwing en ontwikkeling. Bij de oprichting van het Centrum zijn als founders naast de Provincie betrokken de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen, de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen, de Limburgse Federatie van Amateurtoneelverenigingen en de Vereniging Nederlandse Koren, afdeling Limburg. Verder hebben inmiddels zo'n dertien organisaties aangegeven op een of andere wijze te willen (gaan) participeren in het Centrum (zie pagina 2).

Onder druk
In Limburg beoefenen circa 350.000 mensen een of andere vorm van amateurkunst in verenigingsverband. Daarnaast zijn via de centra voor kunstzinnige vorming en de muziekscholen nog eens 50.000 mensen individueel actief. Amateurkunst vormt een sociaal bindend element in de samenleving. Een Limburgse samenleving zonder actieve en passieve beoefening van kunst en amateurkunst is onvoorstelbaar. Het culturele veld is volop in beweging. Men is op zoek naar nieuwe activiteiten en samenwerkingsvormen. De sector staat onder grote druk, te vaak is men afhankelijk van vrijwilligers. Toenemende vergrijzing leidt ook tot een ander cultuurpatroon.

Verbrokkeld
Geconstateerd is dat de organisatie van de steun voor deze sector te verbrokkeld is, te incidenteel, te weinig gericht en vaak ook te afhankelijk van historisch gegroeide uitgangspunten. Voldoende redenen voor de Provincie Limburg om een steunpunt voor amateurkunsten te ambiëren. Het Centrum voor Amateurkunsten gaat op velerlei gebied die gerichte ondersteuning bieden. Het Centrum zal voortdurend zoeken naar nieuwe uitdagingen, waarbij stimuleren en innoveren kernwoorden zijn.

Verheugd
Gedeputeerde Eurlings is verheugd dat het Centrum voor Amateurkunsten nu daadwerkelijk is gerealiseerd en binnenkort ook formeel/juridisch zijn beslag krijgt. Het Centrum in oprichting heeft al veel voorbereidend werk geleverd. Een voorbeeld daarvan is de voorgenomen samenwerking met het Wereld Muziek Concours. Het WMC heeft een te kwetsbaar bureau om aan alle ondersteuningsvragen te kunnen voldoen. Onderbrenging van het bureau van het WMC binnen het bureau van het Centrum voor Amateurkunsten zou leiden tot meer inhoudelijke, organisatorische en administratieve ondersteuning. Vanzelfsprekend blijft het WMC-festival een afzonderlijke verantwoordelijkheid van het WMC-bestuur en van de gemeente Kerkrade. Verplaatsing van het festival is niet aan de orde. Maar samenwerking tussen het WMC en het Centrum heeft een absoluut toegevoegde waard. Verder zijn de reacties uit het veld van de amateurkunsten over het Centrum voor Amateurkunsten enthousiast. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, aldus gedeputeerde Eurlings.

Financiën
Voor het Centrum voor Amateurkunsten is een provinciale subsidie beschikbaar van 428.168,-. Een aantal consulenten voor de amateurkunsten die nu nog bij Symbiose werken wordt ondergebracht in het CvA. De daarmee gemoeide financiële middelen worden eveneens overgeheveld. Verder stellen GS via Symbiose 406.000,- beschikbaar voor activiteiten en projecten op diverse terreinen. Specifiek voor vernieuwende activiteiten wordt in 2003 door GS nog een bedrag beschikbaar gesteld van 113.445,-. Bij de vaststelling van het nieuwe basisakkoord wordt beslist over de verdere inzet van deze incidentele middelen. Ook de verschillende oprichters brengen financiële middelen in ter grootte van 197.331,- .
Het Centrum blijft voorlopig in Thorn gehuisvest, maar niet uitgesloten wordt dat op termijn uitgeweken wordt naar een andere locatie. In het Centrum zullen zon zeventien mensen werkzaam zijn, verdeeld over ruim 12 ftes.

Raad van Toezicht
Voor het Centrum voor Amateurkunsten is een Raad van Toezicht ingesteld. De dagelijkse leiding is in handen van een directeur/bestuurder, de heer drs. L. Benders. De Raad van Toezicht wordt gevormd door de heer drs. L.P.J. de Bruyn (voorzitter), de heer mr. L.H.F.M. Janssen (Landgraaf) en de heer J.M.A. Verhoeven (Belfeld). De heer de Bruyn was ook voorzitter van de Stuurgroep die het ondernemingsplan van het Centrum heeft voorbereid.

Participanten

Founders

1. Provincie Limburg

2. Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen (LBM)
3. Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT)

4. Stichting Verenigde Nederlandse Korenorganisaties (VNK)
5. Limburgse Federatie Amateurtoneel (LFA)

Overige organisaties

1. de Limburgse Organisatie voor Audio Visuele Amateurs (LOVA)
2. de Federatie Amateur Symfonie Orkesten Limburg (FASOL)
3. de Stichting Limburg Geïmproviseerde Muziek (SLIM)
4. het Dans Docenten Beraad Limburg

5. de Stichting Alphons Winters.

6. de Koninklijke Federatie van Muziekgezelschappen afd. Limburg (KNFM-afd. Limburg)

7. de Federatie van Limburgse Mandolineverenigingen
8. de Oud Limburgse Schuttersfederatie

9. de Stichting Lei Alberigs

10. het Limburgs Film Circuit

11. de Stichting Wereld Muziek Concours

12. het Letterkundig Centrum Limburg

13. de Federatie van Limburgse Musea

14. de Stichting Popmuziek Limburg.

15-1-2003 11:32