FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


Nog steeds stapelwagens zonder slotplaat van het terrein (14-01-03)

Controles stapelwagens onverminderd voortgezet

Gedurende de piekperiode eind 2002 en rond de jaarwisseling zijn de controles op stapelwagens zonder slotplaten onverminderd voortgezet. Ook hebben er in bliksemacties plaatsgevonden op alle vestigingen van FloraHolland met korte en langdurige afsluitingen van de terreinen. Uit deze controles blijkt dat er nog steeds stapelwagens het veilingterrein verlaten zonder slotplaten. Verder zijn er maatregelen getroffen tegen twee kopers, van wie een terreinontzegging heeft gekregen en een ander geen stapelwagens meer mag gebruiken.

Vandaag vond een grote afsluiting in vestiging Bleiswijk plaats. Hierbij werden 67 vrachtwagens geopend en gecontroleerd op stapelwagens zonder slotplaat en op stapelwagens zonder correct bevestigde slotplaat. Sinds vorig najaar wordt een deel van de stapelwagens en slotplaten op naam geregistreerd en wordt de combinatie slotplaat stapelwagen gescand. Uit een scancontrole blijkt dan of de juiste combinatie slotplaat en stapelwagen nog intact is. Dit levert zeer waardevolle informatie voor de veiling.

Sinds november functioneert, gedurende 24 uur per dag en zeven dagen per week, een mobiele controleploeg op de vijf vestigingen van FloraHolland. Deze ploeg concentreert zich op de vestigingen Naaldwijk en Bleiswijk en controleert de stapelwagens die zonder slotplaat het terrein verlaten en het gebruik van valse slotplaten.

Verder zijn er in de afgelopen periode twee kopers geconfronteerd met sancties van FloraHolland. In een geval handelt het om een frauduleuze koper die toegang is ontzegd op de veilingterreinen van FloraHolland en die ook niet langer als koper geregistreerd staat. In het andere geval gaat het om een klant die niet langer beschikbaarheid krijgt over stapelwagens van FloraHolland.

De afgelopen drie jaren kampte de veiling met een uitstroom van in totaal 16.000 stapelwagens. In oktober heeft FloraHolland een reeks extra maatregelen getroffen om de diefstal van stapelwagens een halt toe te roepen. De controles binnen en buiten de gebouwen van FloraHolland zijn verscherpt, rechercheonderzoeken geĂŻntensiveerd en er is een start gemaakt met de introductie van een nieuwe slotplaat. De opsporing naar vermiste karren gaat, ondanks het stoppen van de uitstroom onverminderd door.


---

Volop kleur op productshow tulp bij FloraHolland Rijnsburg (14-01-03)

Rijnsburg - FloraHolland houdt van dinsdag 21 januari tot en met vrijdag 24 januari een productshow tulp in de showruimte van de vestiging Rijnsburg. Maar liefst vijftig soorten tulpen, waaronder enkele exclusieve soorten, worden in fraaie arrangementen getoond.

De aanvoer van tulpen is inmiddels weer goed op gang gekomen. In de tweede helft van het jaar 2002 is de aanvoer met 35 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Vorig jaar was er extreem weinig aanvoer van tulpen, als gevolg van de late bollenoogst. Met 17 eurocent ligt de gemiddelde prijs dan ook 3 eurocent lager dan vorig jaar.

In de showruimte zijn onder andere cultivars als 'Strong Gold', 'Double Price', 'Pallada', 'Largo', 'Rococo', 'Salmon Parrot' en 'Weber's Parrot' te bewonderen. De tulpen die te zien zijn tijdens de productshow zijn aangeleverd door de aanvoerders van FloraHolland Rijnsburg. Tegelijkertijd met de productshow in Rijnsburg zijn er acht satellietshows op locatie bij handelaren te zien. Deze shows, die onder meer zijn te zien in Denemarken, Duitsland en op verschillende plaatsen in Nederland, zijn grotendeels hetzelfde van opzet als de show in de vestiging Rijnsburg.