Gemeente Westerveld

15-1-2003
Minimabeleid 2003

Het college heeft het handboek minimabeleid vastgesteld. In het handboek wordt beschreven welke maatregelen het college wil nemen om inwoners met een minimum inkomen te ondersteunen. Het college heeft gekozen voor een ruimhartig beleid. Belangrijkste wijzigingen zijn dat er een mogelijkheid is gekomen voor een tegemoetkoming in de kosten voor de aanschaf van een computer. Daarnaast zal de kwijtschelding van de gemeentelijke belasting veel eenvoudiger worden.

Concrete maatregelen.
In de praktijk betekend dit dat belastingplichtigen die op 1 januari van het kalenderjaar gedurende drie maanden een bijstandsuitkering hebben automatisch kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen. Wanneer recht bestaat op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen worden automatisch de vergoedingen in het kader van het gemeentelijke minimabeleid verstrekt. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar wordt automatisch bij aanvang van het kalenderjaar een verkort aanvraagformulier toegestuurd (alleen bij herhaalde aanvraag).

De vergoeding voor deelname aan maatschappelijk activiteiten wordt één keer per kalenderjaar uitbetaald, zonder dat hiervoor nog bewijsstukken ingeleverd moeten worden, in de maand maart of direct na toekenning. De vergoeding bedraagt ⬠93,64 per gezinslid.

De inkomsten van inwonende kinderen wordt bij de beoordeling van het recht op een vergoeding in het kader van het gemeentelijke minimabeleid buiten beschouwing gelaten.

De voorzieningen in het gemeentelijke minimabeleid worden uitgebreid met het verstrekken van een vergoeding voor de aanschaf van een computer. De hoogte van de vergoeding bedraagt maximaal ⬠1.100, - Alleen voor gezinnen waarvan minimaal één kind het voortgezet onderwijs bezoekt en de leeftijd van 18 jaar nog niet heeft bereikt.
---