COMIT. ANTI STIERENVECHTEN

Utrecht, 15 januari 2003

Comité Anti Stierenvechten eist stopzetting subsidies EU voor stierengevechten

Het Comité Anti Stierenvechten eist dat het Kabinet Barnier (de Commissaris voor de regionale politiek van de Europese Commissie) geen subsidies verleent aan het project 'Minotauro'. Dit project, opgestart door verschillende gemeenten en politici uit Spanje, Portugal en Frankrijk, heeft als doel 'encierros' (stierenrennen die vaak eindigen met een stierengevecht) te financieren met Europese fondsen van het programma Interreg IIIC. Het verzoek van de projectgroep om subsidie is onlangs ingediend. Het gaat in eerste instantie om een bedrag van
1,3 miljoen euro.


Het programma Interreg IIIC van de Europese Unie is bedoeld om de regionale cultuur en economie van de EU-landen te bevorderen. De initiatiefnemers van het project 'Minotauro', spelen hierop in door de 'encierros' te positioneren als een belangrijk onderdeel van hun cultuur en traditie. Aangezien blijkt dat er in heel Europa grote weerstand is tegen festivals waarbij stieren worden gemarteld en gedood, probeert men dit gebruik op een andere manier in stand te houden. Dit kan onder meer door het verkrijgen van een verklaring van de EU dat 'encierros' belangrijk zijn voor het toerisme en de traditie van de stierenvechtlanden (Spanje, Portugal en Zuid-Frankrijk). Een ander doel van het project is stierengevechten en festivals waarbij stieren gemarteld worden te introduceren in landen als Griekenland en Italië. Kreta heeft al aangegeven geïnteresseerd te zijn.

Het Comité Anti Stierenvechten is erop tegen dat fondsen van de EU gebruikt worden om stierenmishandeling te promoten. De Europese belastingbetaler betaalt hier immers aan mee, terwijl het merendeel van de Europeanen tegen het stierenvechten is. Het project 'Minotauro' mag niet gefinancierd worden door de Europese Commissie, ook niet als het gemaskeerd wordt door een aantal bijkomende culturele activiteiten. Het blijft immers voornamelijk gaan om het mishandelen en doden van stieren.

De meerderheid van de Europese bevolking, waaronder ook een meerderheid van Spanjaarden, Portugezen en Fransen, heeft haar afkeer van stierengevechten en festivals met stieren laten blijken. Bovendien zijn stierengevechten in de meeste Europese landen wettelijk verboden. Uit jaarlijks terugkerend onderzoek van de Gallup Group onder de Spaanse bevolking blijkt dat de meerderheid van de Spaanse bevolking niet geïnteresseerd is in het stierenvechten. Het gebruik wordt echter in stand gehouden door een kleine groep rijke stierenvechtfamilies, die goede contacten hebben in de Spaanse politiek. Helaas wordt het stierenvechten ook door de EU nog steeds als een traditie gezien. Het Comité Anti Stierenvechten wil dat hier een einde aan komt.

Einde bericht

Noot, niet bestemd voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Saskia Oskam, voorlichter
Tel: 030-2300093 (woensdag, donderdag, vrijdag)
06-17070135 (maandag, dinsdag)
info@stieren.net
www.stieren.net

Stierenvechten is een gruwelijke vorm van dierenmishandeling. De stier wordt in 20 minuten volgens een vast patroon zeer ernstig mishandeld en vervolgens, volkomen verzwakt, afgemaakt. Het stierenvechten wordt in stand gehouden door een invloedrijke, maar afnemende lobby in Spanje. De Europese Unie houdt het stierenvechten mede in stand, middels het toekennen van subsidies voor fokvee die in Spanje oneigenlijk worden gebruikt.

Fiësta's
Bij festiviteiten ter ere van de naamdag van een beschermheilige (zoals de feesten ter ere van San Fermin in Pamplona) worden in veel dorpen en steden dieren getreiterd en gefolterd. Voor de betrokken stieren (soms ook koeien en kalveren) is het lijden soms nog groter dan bij een stierengevecht. De martelingen gaan uren, soms dagen door. De stier wordt letterlijk doodgemarteld.

Voorbeelden:

Een stier wordt door de straten van het dorp gejaagd met stokken, zwepen en messen. Door hem te omsingelen krijgen de dorpelingen de stier uiteindelijk te pakken, waarna hij gemarteld wordt, meestal tot de dood erop volgt. Hierbij worden bijvoorbeeld de poten gebroken, de gevoelige horens afgeslagen of de staart afgerukt. Soms eindigt zijn gang in de arena, waar hij alsnog in een stierengevecht gedood wordt.

Met blaaspijpen worden pijltjes afgeschoten op de stier. Men richt vooral op de gevoelige delen, zoals snuit en testikels.

Jonge stieren worden keer op keer vanaf de kade in zee gedreven en met een bootje uit het water gehaald. Dit duurt voort tot ze van uitputting verdrinken.

Stieren krijgen brandende bollen pek op hun horens. De gloeiend hete druppels lekken op kop en rug en veroorzaken afschuwelijke brandwonden. Soms wordt er ook nog eens vuurwerk in de pek gestopt, waardoor de stier in doodsangst op hol slaat.

Per jaar vinden tienduizenden stieren tijdens deze festivals de dood. De stieren die de 'festiviteiten' overleven komen vaak in de arena terecht, waar ze alsnog tijdens een stierengevecht gedood worden.

15 jan 03 15:18