Greenpeace

De Nederlandse regering schendt internationale afspraken

Kabinet Balkenende wil niet aan verplichtingen voldoen

08 Januari 2003 NETHERLANDS/Amsterdam

De Nederlandse regering schendt internationale afspraken wanneer de kerncentrale Borssele na 2003 haar gebruikte brandstofstaven blijft opwerken. De kerncentrale laat de brandstofstaven opwerken in de Franse opwerkingsfabriek COGEMA in La Hague. Als Borssele nieuwe opwerkingscontracten afsluit, worden internationale afspraken geschonden, waaronder die uit het OSPAR-verdrag. Dit is de conclusie van Dr. M. Brus, hoofddocent volkenrecht van de Universiteit Leiden, na een juridische analyse van verschillende internationale verdragen in opdracht van Greenpeace.

Het is ongekend dat de huidige coalitie van CDA, VVD en LPF het goedkeurt dat Nederlands kernafval wordt opgewerkt in Frankrijk en Engeland. Staatssecretaris Van Geel van Milieu zei hierover: "Het OSPAR-verdrag heeft geen gevolgen voor een keuze van Nederland om opwerken al dan niet te faciliteren." Het demissionaire kabinet Balkenende ontkent zijn verantwoordelijkheid en is niet van plan aan de internationale verplichtingen te voldoen. Wanneer Nederland haar afval naar de opwerkingsfabrieken blijft sturen, is de kans op gerechtelijke stappen van verdragspartners groot. Ierland heeft bijvoorbeeld Engeland al voor het internationale gerechtshof gedaagd in verband met de vervuiling veroorzaakt door de opwerkingsfabriek in Sellafield.

OSPAR-verdrag

Het OSPAR-verdrag is gesloten in 1998 ter bescherming van het zeemilieu in het noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan. Vijftien landen, waaronder Nederland, en de Europese Unie zijn lid van OSPAR. In dit besluit staat dat directe opslag van kernafval verreweg de voorkeur verdient boven opwerking. Opwerking is vervuilend, gevaarlijk, duur en overbodig. Het demissionaire kabinet wil de kerncentrale in Borssele na 2003 openhouden, terwijl al in 1994 besloten is door de Tweede Kamer dat de centrale dicht moet. Borssele is van plan het radioactieve afval te blijven opwerken en zal daarvoor nieuwe contacten afsluiten met de fabrieken in Frankrijk of Engeland.

Alternatieven

Het openhouden van de kerncentrale in Borssele is volstrekt onnodig. Er zijn goede, haalbare, duurzame energiebronnen, zoals wind en zon voor handen. Eén windmolenpark kan probleemloos de kerncentrale vervangen. Maar CDA, VVD en LPF kiezen voor vervuilende kernenergie. Greenpeace roept de politieke partijen op haar internationale verantwoordelijkheid te nemen en per direct te stoppen met opwerking. Nederland moet een eind maken aan de productie van kernafval en het inmiddels geproduceerde afval bovengronds opslaan.

Duiker neemt een watermonster bij een lozingspijp van de nucleaire opwerkingsfabriek in La Hague, Frankrijk. © GP/Newman