Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MIn VenW: Oplossing mobiliteitsprobleem A2 stap dichterbij

Oplossing mobiliteitsprobleem A2 stap dichterbij

Demissionair minister de Boer van Verkeer en Waterstaat heeft samen met de regio woensdag 15 januari een bestuursovereenkomst voor de oplossing van de problemen op de A2 in Maastricht ondertekend. In deze overeenkomst zijn de afspraken vastgelegd over de studie naar en de aanpassingen aan de A2 en de daarmee samenhangende gebiedsontwikkeling. Het kabinet had het project de hoogste prioriteit gegeven in het strategisch akkoord. Met de ondertekening van deze bestuursovereenkomst is een eerste belangrijke stap gezet in de oplossing van dit mobiliteitsprobleem. Namens de regio tekenden de commissaris van de Koningin Van Voorst tot Voorst en de burgermeesters Leers van Maastricht en Kockelhorn van Meerssen.

De regio wil graag een tunnel. De minister zorgt er dan ook voor dat daarom het alternatief van de regio niet alleen financieel maar ook procedureel mogelijk wordt gemaakt. (Willen wij ook een tunnel dan?) Het ministerie reserveert daarvoor in de periode 2007-2011 een rijksbijdrage van 292 miljoen voor dit project. Procedureel wordt dit mogelijk gemaakt door het alternatief van de regio mee te nemen in de tracéwetprocedure.
(Is dit niet al te definitief? Er moet volgens mij nog veel water door de Maas voor er iets definitief is.)
Deze tracéwetprocedure is een wettelijke verplichting voor alle projecten, en zal dus ook voor de A2 gevolgd moeten worden. Daarbij is ook wettelijk verplicht om meerdere alternatieven mee te nemente bestuderen. In de bestuursovereenkomst die vandaag is getekend met de regio, is echter afgesproken dat alleen alternatieven meenemen in de procedure worden meegenomen die voldoen aan de kwaliteitseisen van alle betrokken partijen.(Versnelt dat de zaak? Je zegt hier trouwens impliciet dat vaak alternatieven worden meegenomen die niet goed zijn.) De tracéwetprocedure eindigt, zoals gezegd, met een tracébesluit in 2006.
Het ministerie roept de regio de regio echter wel nadrukkelijk op om te kijken naar de mogelijkheden voor publiek-private samenwerking. Zoals afgesproken neemt de regio hierin het voortouw. Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Leonne Gartz 070 - 351 6100

15 jan 03 09:15