Partij van de Arbeid

Olij: Kletskoek van Dales!!

15-01-2003

Kletskoek van Dales

De PvdA stelt voor de 5% rijkste Nederlanders hun hypotheekrente niet langer af te laten trekken tegen een tarief van 52% maar tegen 42%. Dit levert 400 miljoen euro op die de PvdA in wil zetten voor starters op de woningmarkt. De doorstroming op de Amsterdamse woningmarkt komt door deze aftrekverlaging absoluut niet tot stilstand zoals VVD-wethouder Geert Dales beweert in Het Parool van 14 januari. Dit is kletskoek. Amsterdam telt ruim 310.000 huurwoningen en ruim 60.000 koopwoningen. Het aantal mensen in een koopwoning in Amsterdam dat rente aftrekt tegen 52% is zeer gering. Daar zit het probleem op de woningmarkt dus niet. Wel bij de mensen met een modaal inkomen. Niet alleen in Amsterdam, maar in bijna heel Nederland, is geen betaalbare woning voor hen te koop. Als we starters een kans willen geven op de koopwoningmarkt zou (tijdelijke) invoering van de aloude premie-koopwoning een oplossing kunnen zijn. Ook het weer geven door het rijk van locatiesubsidie aan de gemeenten betekent per saldo goedkopere woningen. Nu heeft het rijk de toegezegde locatiesubsidie voor IJburg ingetrokken en wil plotseling ook nog geld hebben voor het water waarop het resterende deel van IJburg gebouwd gaat worden. Dat zijn ongehoorde prijsopdrijvende effecten die door de regering veroorzaakt worden. Over dit soort kwalijke praktijken zou Dales zich druk moeten maken. Dan komt hij op voor de belangen van alle Amsterdammers.

Het echte gevaar voor de doorstroming schuilt in de VVD voorstellen om de individuele huursubsidie te verslechteren. De VVD wil de huursubsidie loskoppelen van de werkelijke huur en koppelen aan een gemiddelde huur. Dat betekent dat iedere Amsterdammer die nu met een laag inkomen in een te dure woning zit minder huursubsidie krijgt als VVD en CDA na 22 januari door kunnen gaan met hun rechtse

beleid. Maar hoe moeten die mensen dan nog hun huur betalen vraagt u zich af. Dan gaan ze maar verhuizen naar een goedkopere woning zegt de VVD. Maar iedereen weet dat die niet beschikbaar zijn want er staan geen goedkope huizen leeg in Amsterdam. Wat betekent dit beleid voor de doorstroming en de bouwproductie in Amsterdam? Bewoners zullen niet langer bereid zijn te verhuizen naar een nieuwe of gerenoveerde woning. Die is immers duurder en daar krijgt men geen huursubsidie meer voor. Men zal dus blijven zitten waar men zit en het broodnodige stedelijke vernieuwingsproces in de westelijke tuinsteden en in noord zal tot stilstand komen. De tienduizend woningen extra die de komende jaren alleen al in west bijgebouwd zouden worden komen er dan niet. Wie is de dupe van dit VVD beleid? De Amsterdamse huurder. De 5% rijken redden zich wel.

Bouwe Olij

PvdA-gemeenteraadslid