Ingezonden persbericht

Persbericht

Update onderzoek commentatoren en columnisten:

Trouw en Volkskrant kiezen voor links

Amsterdam, 15 januari 2003 - Trouw en de Volkskrant kiezen in week 2 in een hoofdcommentaar voor een links kabinet met de PvdA. Hiermee zijn zij nu met De Telegraaf de enige kranten die zich expliciet uitspreken voor een coalitie.

In week 2 kon de PvdA op relatief meer aandacht van columnisten en commentatoren rekenen dan de weken daarvoor. Mede door het succes in de peilingen kreeg de PvdA voor het eerst meer belangstelling dan de VVD. Trouw en de Volkskrant spreken zich deze week voor het eerst uit voor een coalitie. Zij pleiten voor een links kabinet met het CDA en de sociaal-democraten. De Telegraaf, waarvan columnist Cees Lunshof zich eerder uitsprak voor een rechts kabinet, blijft zich afzetten tegen de PvdA terwijl de VVD nog altijd geprezen wordt.

Het totaal beeld over de periode 9 december 2002 13 januari 2003 verandert niet wezenlijk. Viervijfde van alle verwijzingen naar partijen of politici zijn kritisch of negatief. Het CDA krijgt de meeste aandacht ( in 64 columns/commentaren) en in viervijfde van de gevallen in negatieve zin. De VVD haalt een vergelijkbare score. GroenLinks krijgt relatief het vaakst kritiek (93% van de vermeldingen), D66 het minst (42%).

Noot voor de redactie en

Ingezonden persbericht