Ingezonden persbericht


ZDNet.nl brengt vandaag het nieuws over de kritiek op online peilingen die Maurice de Hond voor Stem van Nederland doet. Volgens Nipo-directeur Henk Foekema zijn er elementaire fouten gemaakt, omdat De Hond anonieme internetters gebruikt voor zijn dagelijkse peiling.

Nipo: "Online peiling Maurice de Hond niet representatief'" Stemgedrag van anonieme internetters in opspraak

De veelgeciteerde online peiling die Maurice de Hond voor de Tweedekamerverkiezingen doet, gebruikt anonieme respondenten die zich via internet kunnen inschrijven. Volgens Nipo-directeur Henk Foekema zijn de uitslagen van De Hond niet representatief voor de Nederlandse bevolking, een 'elementaire fout' bij peilingen.

Voor de verkiezingen van 22 januari leveren drie onderzoeksbureaus regelmatig peilingen af. Nipo doet het voor het programma 2Vandaag, Interview-NSS onderzoekt voor Nova en Maurice de Hond verricht peilingen voor het SBS6-programma Stem van Nederland. De Hond maakt als enige gebruik van een panel dat geselecteerd wordt uit een groep anonieme internetters die zich op de site van Stem van Nederland (http://www.stemvannederland.nl/stemburo/) hebben ingeschreven.

Nipo en Interview/NSS selecteren zelf hun respondenten om een goede doorsnede van de Nederlandse bevolking te krijgen. Volgens Nipo-directeur Henk Foekema bevat het onderzoek van De Hond 'een elementaire fout': het is geen realistische weergave van de Nederlandse bevolking. Foekema: "De internet-respondenten bestaan vooral uit politiek geïnteresseerden en actieve internetgebruikers. Dat komt de kwaliteit van de uitslag niet ten goede, want er zijn ook veel stemgerechtigden die geen pc hebben. Of niet de computerkennis hebben om aan een online peiling deel te nemen."

De Stem van Nederland toont op dit moment de meest spectaculaire verkiezingsuitslag, waarin de PvdA als grootste partij genoemd wordt. Die uitslag heeft al politieke gevolgen gehad, omdat lijsttrekker Wouter Bos onder grote druk staat om een potentiële PvdA-premier te noemen.Bos weigert dat, totdat meerdere peilingen de PvdA als grootste partij aanwijzen. "Heel verstandig", aldus Nipo-directeur Foekema.

De rest van het bericht vindt u op http://zdnet.nl/News.cfm?id=24079.