Lijst Pim Fortuyn


De speech van Mat Herben tijdens het Congres tegen Geweld op 15 januari 2003

Dames en heren, geachte leden van het expertpanel,

In de media hebben we de afgelopen tijd uit de monden van verschillende experts kunnen vernemen dat het met de onveiligheid in Nederland wel meevalt; dat de Nederlandse bevolking zich de gevoelens van onveiligheid zou aanpraten.

Maar ook ik heb de berichten over geweld gelezen die de heer Eerdmans net noemde; en die laten maar één, niet mis te verstaan, geluid horen. Dat het in Nederland slecht is gesteld met de veiligheid.

En laat er geen misverstand over bestaan; het is 8 jaar Paarse politiek dat heeft gezorgd voor

* een groot tekort aan agenten, waardoor misdaden onopgelost blijven en misdadigers vrij rondlopen,


* een groot tekort aan cellen, waardoor criminelen te vroeg vrijkomen,


* en een mild strafklimaat, waardoor geweldplegers/moordenaars er met een veel te lage straf vanaf komen.

8 jaar Paars beleid heeft van Nederland met andere woorden een onveilig land gemaakt, waar geweld aan de orde van de dag is.

De LPF wil dat aan deze situatie een einde komt. De LPF wil dat Nederland weer een land wordt, waar burgers zonder vrees voor lijf of leden de straat ook de ouderen. Een land waar winkeliers ongehinderd door criminaliteit hun zaken kunnen doen en burgers onbevreesd kunnen winkelen, naar school en werk gaan en uitgaan.

Door het demissionaire kabinet is hiermee een goed begin gemaakt; voor het eerst kwam veiligheid hoog op de agenda te staan en voor het eerst ook werd er een ambitieus Veiligheidsplan opgesteld.

Nu het kabinet is gevallen is het gevaar levensgroot aanwezig dat deze plannen niet meer worden uitgevoerd en dat de oude politieke partijen weer vervallen in de oude, slechte gewoontes: een zachte aanpak van criminaliteit waarin de dader centraal staat, niet wordt omgekeken naar de slachtoffers en hun familie.

Want laat u geen zand in de ogen strooien door de oude politieke partijen, die beweren de veiligheid in Nederland nu zo hoog in het vaandel te dragen. Het is simpelweg ongeloofwaardig dat deze partijen, die werkeloos aan de zijlijn hebben staan kijken hoe Nederland steeds onveiliger werd, nu beweren dat zij de oplossing voor het geweld in pacht hebben.

Er is in Nederland maar één partij geweest die de gevoelens van onveiligheid van de Nederlandse burgers serieus heeft genomen. Er is ook maar één partij geweest die geluisterd heeft naar slachtoffers van geweld en mede dankzij hun aanbevelingen op 28 oktober vorig jaar het Aanvalsplan tegen Geweld tot stand heeft kunnen brengen; en dat, met alle respect, is de partij, die ik nu mag en wil aanvoeren.

Met het Aanvalsplan tegen Geweld, waarvan de actiepunten zijn overgenomen in het verkiezingsprogramma van de LPF, zet de Lijst Pim Fortuyn definitief een streep onder de cultuur waarin criminelen met fluwelen handschoenen werden aangepakt en waarin meer aandacht werd geschonken aan de daders dan aan de slachtoffers en hun familie.

Om de stemming over veiligheid en de aanpak van geweld onder de Nederlandse burgers te peilen heeft de Lijst Pim Fortuyn het Bureau Interview/NSS naar de mening van de Nederlandse bevolking laten vragen;. want, dames en heren, de LPF is een politieke partij in Nederland is echt luistert naar de Nederlandse burger. Daar is de LPF tenslotte ook voor opgericht

De enquete toont ondubbelzinnig aan dat de Nederlandse burger een harde aanpak van criminelen wil en ook de voorstellen voor een grotere rol van het slachtoffer in de Nederlandse rechtzaal ondersteunt.

Een harde aanpak waarbij ten eerste criminelen zwaarder worden gestraft
. Uit de enquete blijkt dat niet minder dan 85% van de Nederlandse bevolking het instellen van minimumstraffen voor ernstige geweldsmisdrijven steunt.

De LPF is een groot voorstander van minimumstraffen en heeft hiervoor in de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend. (Over daden gesproken). Er is in Nederland een strafklimaat ontstaan waarbij er meer aandacht is voor de moeilijke jeugd van de dader dan voor het werkelijke doel van straffen. Want laten we niet vergeten dat we in Nederland straffen om 3 redenen:

1. verwijderen van de dader uit de samenleving en zo herhaling voorkomen;

2. genoegdoening naar slachtoffers en nabestaanden en de tegemoetkoming aan het rechtvaardigheidsgevoel in de samenleving
3. preventie ofwel de afschrikwekkende werking van de straf
In de ogen van de Lijst Pim Fortuyn worden de eerste twee redenen te vaak vergeten. Moordenaars moeten, of ze nu een moeilijke jeugd hebben gehad of niet, voor minimaal 10 jaar de cel in. Slachtoffers van geweld hebben levenslang, dat wordt te vaak vergeten ! LPF wil dat veelplegers van geweldsmisdrijven levenslang krijgen: na drie keer ernstig geweld is de maat vol. Levenslang is levenslang ! Mensen die doelbewust mensen hebben vermoord, verdienen het niet om ooit vrij te komen, maar zeker niet na 10 jaar met een zak gespaard WAO geld.

Een harde aanpak betekent voor de LPF ook dat alle criminaliteit wordt aangepakt en alle criminelen worden opgesloten
. Uit de enquete blijkt dat niet minder dan tweederde van Nederlandse burgers geen enkele moeite met het plaatsen van twee gevangenen op een cel. In maart wordt hiermee een begin gemaakt in 300 cellen.

Het kan volgens de LPF niet zo zijn dat criminelen te vroeg vrijkomen en de politie misdadigers laat lopen simpelweg omdat er een tekort aan cellen is ! Aan deze praktijk moet een einde komen. Niet morgen, maar vandaag nog ! En de LPF vindt dat dit kan: door twee gevangenen op een cel te plaatsen. De Nederlandse staat verzorgt zijn gevangenen nota bene beter dan zijn zieken !

Zoals ik reeds eerder heb aangegeven wil de LPF echter niet alleen een einde maken aan het geweld in Nederland door criminelen harder aan te pakkken.

De LPF wil ook meer aandacht voor de slachtoffers van geweld, familieleden en nabestaanden. Vandaag op dit congres, door de LPF in samenwerking met de Stichting Slachtoffers van Geweld georganiseerd, hebben we geluisterd naar twee slachtoffers die spraken over wat geweld met hun leven heeft gedaan. Ik vind dat die verhalen ook moeten kunnen worden gehoord in de Nederlandse rechtzaal. Om dit mogelijk te maken is door de LPF is samenwerking met D66 een wetsvoorstel ingediend waardoor de stem van slachtoffers van misdrijven in de Nederlandse rechtzalen wordt gehoord. Dit wetsvoorstel is door de Tweede Kamer aangenomen! Het blijft niet bij woorden.

Maar er moet nog meer gebeuren om slachtoffers een grotere rol te geven in het Nederlandse strafproces. Vandaag hebben we kunnen vernemen dat 90% van de Nederlandse burgers geen vrede heeft met de situatie dat slachtoffers van het Openbaar Ministerie slechts mondjesmaat informatie verkrijgen over de voortgang van het strafproces. De Lijst Pim Fortuyn wil dat hier verandering in komt en dat er voor het OM een informatieplicht komt die hen verplicht die informatie te verstrekken.

De mening van de Nederlandse bevolking weerspreekt ook de kritiek die men kan vernemen uit de kring van de advocatuur en de rechterlijke macht op de voorstellen om het slachtoffer meer in het strafproces te betrekken. Ik ben op de hoogte van de bezwaren die zij uitten. Maar de LPF vindt dat het de hoogste tijd is om, na al die decennia waarin de criminologen en rechters vooral oog hadden voor de daders, waarin het woord reclassering het bekendste woord was als het ging om misdrijven, en waarin voor het verdriet van slachtoffers geen plaats was, een einde te maken aan deze onevenwichtigheid.

Dames en Heren, leden van het expertpanel,

Vandaag was een uniek moment. Op dit Congres tegen Geweld is geluisterd naar de slachtoffers van geweld, ook door de landelijke media, die in zo grote getale aanwezig zijn. Geluisterd is ook naar de stemming onder de Nederlandse bevolking over de veiligheid in de Nederlandse samenleving.

De LPF heeft de wijsheid niet in pacht. De LPF is een beweging die luistert naar de mensen. De Lijst Pim Fortuyn heeft dit Congres tegen Geweld mede georganiseerd om juist de stem van de slachtoffers van geweld en stemming onder de Nederlandse bevolking te horen. En ook te luisteren naar andere geluiden, zoals die vandaag uit het expert-panel naar voren zijn gekomen. De LPF zal de vandaag gehoorde geluiden en opgedane indrukken meenemen en presenteren aan de informateur, zodat het nieuwe kabinet kan verder gaan op de ingeslagen weg om de Nederlandse samenleving weer veilig te maken.