Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen


15-01-2003
Zomerseizoen zeer enthousiast van start!
Met een drukbezochte vakantiebeurs achter ons en goede boekingscijfers voor ons belooft de vakantieganger er komende zomer flink op uit te trekken. Alhoewel het pas de eerste metingen betreft en sommige touroperators eerder uitkomen met de zomerprogrammas dan anderen kan de reisbranche positief zijn.

De ANVR / NIPO boekingsstatistieken tonen dat het aantal, tot en met 22 december 2002, geboekte vakanties voor zomer 2003 met +12% goed uit de startblokken is gekomen. Maar ook de winterboekingen lopen met + 2% goed.

Boekte de vakantieganger vorig jaar in dezelfde periode met de gebeurtenissen van 11 september nog vers in het geheugen nog heel voorzichtig zijn zomervakantie, nu gaat de reislustige Nederlander enthousiaster van start. Vliegreizen plussen met 49%, de bus met 14% en de trein met 32%. De auto is tot op heden wat minder in trek met 1%. Zelfs het zomerboekingscijfer van vóór 11/9 laat zien dat de reisbranche het komende zomer beter doet.

Spanje lijkt tot op heden bij de start van de zomerboekingen van zijn eerste plaats te zijn gestoten als meest populaire zomervliegbestemming. Met een marktaandeel van 36% is het Turkije dat het aantal vakantiegangers met 161% ziet toenemen deze zomer. Spanje doet het ook goed met +12%, maar blijft steken op een marktaandeel van 29%. Ook Griekenland (+23%), Portugal (+9%) en tal van andere Europese bestemmingen (+48%) zien het zomerseizoen met vertrouwen tegemoet. Intercontinentaal zien we in het Verre Oosten Indonesië na een moeilijke periode met +40% uit het dal komen. Aan de andere kant van de oceaan zijn het de Verenigde Staten die tot op heden 69% meer boekingen kunnen bijschrijven.

In tegenstelling tot de zomerse buspendel (-22%) zijn het de excursies per touringcar die deze zomer hoog scoren (+45%). In de boekingen tot en met 22 december 2002 noteerde alleen Frankrijk al 124% meer geboekte vakantiegangers en Duitsland 70% meer. Italië lijkt nu nog even uit de gratie te zijn met 38%. Nu dat we weer volop vertrouwen hebben in het reizen, mag de auto het deze zomer wat rustiger aan doen dan vorig jaar lijkt het. Het zijn met name Nederland (-9%), België (-7%) en Duitsland (-1%) die de boekingen met dit vervoermiddel terug zien lopen. Oostenrijk (+ 11%) en Oost Europa (+74%) lijken per auto in ieder geval meer in trek.

Het goed verlopen van de winterboekingen is echter niet te danken aan de sneeuwvakanties, maar aan de winterse zonbestemmingen. De wintersport blijft achter met 10% ten opzichte van vorig jaar in diezelfde periode. Pistes van alle voorheen populaire sneeuwbestemmingen bieden, naar de boekingscijfers te oordelen, meer ruimte om te skiën dan vorig jaar. Het blijft moeilijk te bepalen of de achterstand in wintersportcijfers te maken heeft met de eerdere, niet aanwezige, sneeuwhoogten of met de evenredig economische ontwikkelingen.

Ook gedurende de winter houdt de vakantieganger van een zonnetje en vliegt wereldwijd (+15%). Turkije ontvangt deze winter maar liefst 116% meer Nederlanders, Spanje (marktaandeel 42%!) ziet het aantal groeien met 1%, Europese bestemmingen met + 12% en 25% meer dan verleden jaar brengt een deel van de winter door op verre bestemmingen als Zuid-Afrika (+18%) , Kenia (+37%), Mexico (+44%) en Thailand (+37%).