Korps: Friesland, plaats: Fryslân 18-01-2003
Politieberichten van 17/1 (13.00 uur) t/m 18/1 (13.00 uur)

Boksum: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op het Diorremahiem. Het rechter portier werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaresse, een 42-jarige inwoonster van Boksum, heeft aangifte gedaan.

Kollum: lastige man
Vrijdag omstreeks 12.00 uur kwam er een melding binnen van een medewerker van de supermarkt aan de Mr. Andreaestraat dat in de winkel een man zich vervelend gedroeg. De man liep tegen het winkelpersoneel op en viel hen verbaal lastig. Ook had hij een blikje frisdrank leeggedronken en wilde dit niet betalen. Hij wilde de winkel niet verlaten. Toen de politie kwam, wilde hij geen medewerking verlenen en niet zeggen wie hij was. De man werd aangehouden. De man, een 34-jarige inwoner van Kollum, werd overgebracht naar het bureau. Een medewerker van de winkel, een 34-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt ter zake lokaalvredebreuk en na verhoor werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: inbraak kantoor
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in het bestuurscentrum van de gemeente Leeuwarden aan de Groeneweg. Een ruit van het kantoor werd vernield. Uit het kantoor werd een LCD monitor weggenomen. Een medewerker van de gemeente, een 51-jarige inwoner van Leeuwarden, deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak woning
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een woning aan de Beslingastate. Men is de woning vermoedelijk binnen gekomen door hengelen (door brievenbus en voordeur niet op het nachtslot). Uit de woning werden verschillende goederen, beurs met geld en bankpasjes, geldkistje met sieraden (gouden ketting, armband), gsm, sleutels, identiteitskaarten en make-up weggenomen. De 33-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.

Zwaagwesteinde: inbraak kantine
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in de kantine van de voetbalvereniging "Zwaagwesteinde" aan de Sportlaan. Een deur van het magazijn werd geforceerd. Uit de kantine werden snoepgoed en broodjes weggenomen. Ook werd de kassa geopend, doch hierin zat geen geld. Een medewerkster van de voetbalvereniging, een 33-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde, heeft aangifte gedaan.

Ameland: reanimatie
Vrijdag omstreeks 12.15 uur werd een 65-jarige inwoner van Ballum in zijn woning aan de Stringen onwel. Zijn vrouw belde daarop direct het alarmnummer. Het slachtoffer was sinds afgelopen woensdag weer thuis. Hij was kort daarvoor in het ziekenhuis behandeld voor een hartinfarct. Het slachtoffer werd door de huisarts samen met een medewerker van de ambulance gereanimeerd. Na verloop van tijd kreeg het slachtoffer weer hartritme en begon weer zelfstandig te ademen. De man werd met de helikopter overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden en later op de dag vervoerd naar het Academisch ziekenhuis in Groningen.

Sint Nicolaasga: snelheid
Vrijdag omstreeks 10.35 uur werd een bestuurder van een personenauto gecontroleerd op de Rijksweg A6. In verband met wegwerkzaamheden was aldaar een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur van kracht. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Assen, reed met een snelheid van 129 kilometer deze wegwerkzaamheden voorbij. De bestuurder kreeg een proces-verbaal en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Grou: onder invloed
Vrijdag omstreeks 17.55 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Tersoal, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 255 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Tytsjerk: inbraak auto
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Jister. Hoe men is binnengekomen, werd niet duidelijk. Uit de auto werden een telefoon, een radio/cd-speler en 30 cd`s gestolen. De eigenaar, een 20-jarige inwoner van Tytsjerk, heeft aangifte gedaan.

Lemmer: inbraak auto`s
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een vijftal auto`s, die geparkeerd stonden op de Wim Reinderslaan, Zevengesternte (2x), Grote Beer en Sirius. Door vernieling van het portierslot of een ruit kwam men binnen. Uit de auto`s werd geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaars zijn ingelicht en hebben aangifte gedaan.

Heerenveen: alcoholcontrole
De afgelopen nacht werd in en rondom Heerenveen een alcoholcontrole gehouden. Aan deze controle namen in totaal 21 politieambtenaren deel. Gedurende de controle werden ruim 250 blaastesten uitgevoerd. 12 bestuurders bleken teveel te hebben gedronken en kregen een proces-verbaal.

1. Vrijdag omstreeks 19.10 uur werd op de Jousterweg te Heerenveen de bestuurder van een personenauto, een 55-jarige inwoner van Sint Nicolaasga gecontroleerd. De man blies 330 ug/l en kreeg naast een proces-verbaal een rijverbod voor 3 uren.

2. Vrijdag omstreeks 21.10 uur werd op de Badweg te Gorredijk de bestuurder van een personenauto, een 23-jarige inwoner van Oosterwolde, gecontroleerd. De man blies 435 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 4 uren.
3. Vrijdag omstreeks 21.50 uur werd op de Rijksweg A32 onder Heerenveen de bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 60-jarige inwoner van Lemmer, blies aan het bureau 535 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

4. Vrijdag omstreeks 23.20 uur werd op de Pieterslaan te Wolvega een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Wolvega, blies aan het bureau 560 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren.

5. Zaterdag omstreeks 00.15 uur werd op de Tolhuswei te Joure een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Haskerhorne, blies aan het bureau 490 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

6. Zaterdag omstreeks 01.55 uur werd op de Gorredijksterweg te Jubbega een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 28-jarige inwoner van Gorredijk, blies aan het bureau 260 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

7. Zaterdag omstreeks 02.10 uur werd op het Pastorieplein te Wolvega een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van De Blesse, blies aan het bureau 505 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

8. Zaterdag omstreeks 02.20 uur werd op de Stadionweg te Heerenveen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 40-jarige inwoner van Heerenveen, blies aan het bureau 235 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

9. Zaterdag omstreeks 02.35 uur werd op het Jisterplein te Heerenveen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Heerenveen, blies aan het bureau 390 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

10. Zaterdag omstreeks 02.20 uur werd op de Trijehoek te Lippenhuizen een bestuurder van een bromfiets gecontroleerd. De bestuurder, een 16 jarige inwoner van Lippenhuizen, blies aan het bureau 485 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 5 uren.


11. Zaterdag omstreeks 03.10 uur werd op de Van Dekemalaan te Heerenveen een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Harvest (Amerika), blies aan het bureau 330 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod van 2 uren. Daar de verdachte Amerikaans staatsburger was en volgende week Nederland weer zou verlaten, werd zijn zaak via Kort-OM afgehandeld.

12. Zaterdag omstreeks 03.25 uur werd op de Schoterlandseweg te Jubbega een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. Aan het bureau blies de bestuurder 530 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Leeuwarden: mishandeling
Vrijdag omstreeks 17.30 uur kwam er een melding binnen dat in een woning aan de Perenstraat een mishandeling had plaatsgevonden. Het slachtoffer, een 37-jarige inwoner van Leeuwarden, werd in de woning aangetroffen. De man zat onder het bloed en had een bloedende hoofdwond. Het slachtoffer had gisteren ruzie gekregen met een 30-jarige man (meestal verblijvende in Leeuwarden), die bij hem inwoonde, waarop hij deze man de deur had gewezen. Vandaag was de man (verdachte) teruggekomen en had een emmer water over de computer gegooid. Het slachtoffer was hierop kwaad geworden en had de verdachte een klap gegeven. De verdachte sloeg vervolgens op het slachtoffer in met een aantal stokken. Een buurman wist erger te voorkomen, waarop de verdachte is weggelopen. Het slachtoffer werd overgebracht naar het MCL-Zuid waar zijn hoofdwond is gehecht. De man heeft aangifte gedaan. De verdachte werd niet meer aangetroffen en moet nog worden gehoord.

Drachten: inbraak kantoor
Vrijdag omstreeks 20.45 kwam er een melding binnen dat er ingebroken zou worden in een kantoor aan de Zonnedauw. Kort na de melding was de politie ter plaatse, doch de verdachte(n) was toen reeds gevlogen. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. Van het kantoor werd een ruit vernield en uit deze kamer werd een flatscreen weggenomen. Een medewerker van het kantoor, een 40-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.
Kort voor deze inbraak werd ook een inbraak gemeld bij een bedrijf aan de Giek. Ook bij dit bedrijf was een ruit van het kantoor ingegooid. Voor zover nu kon worden nagegaan, werd hier niets weggenomen. Een medewerker, een 35-jarige inwoner van Ureterp, heeft aangifte gedaan.

Twijzel: mishandeling
Vrijdag omstreeks 18.10 uur werd een 26-jarige inwoonster van Twijzel bij haar woning mishandeld door haar ex-vriend, een 26-jarige inwoner van Oosternijkerk. De verdachte vernielde een ruit en stapte de woning binnen. De vrouw vluchtte daarop naar buiten en wilde niet met hem wilde praten. De verdachte pakte daarop de vrouw vast en sloeg haar verschillende malen met zijn vuisten in het gezicht. De vrouw wist zich los te rukken en is vervolgens gevlucht. De verdachte is daarop weggereden op zijn scooter. De vrouw liep een gebroken neus op en een buil op haar voorhoofd. Zij werd in het ziekenhuis te Dokkum behandeld aan haar verwondingen. De vrouw heeft aangifte gedaan. De verdachte werd niet meer aangetroffen en moet nog worden gehoord.

Stiens: onder invloed
Vrijdag omstreeks 23.55 uur werd op It Noarderfjild een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Ternaard, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 260 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Harlingen: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.05 uur werd op de Steenhouwerstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 20-jarige inwoner van Harlingen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 705 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sint Jacobiparochie: onder invloed
Zaterdag omstreeks 00.20 uur werd op de Broedertrouw een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 275 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Drachten: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.05 uur werd op de Stationsweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 31-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 485 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Wirdum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 02.40 uur werd op de Rijksweg A32 een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 36-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben, Aan het bureau blies de bestuurder 590 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Surhuisterveen: belediging
Zaterdag omstreeks 02.45 uur kreeg een 24-jarige inwoner van Surhuisterveen op de Groningerstraat een proces-verbaal ter zake wildplassen. De verdachte werd hierop kwaad en beledigde de agenten. Hierop werd de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal ter zake belediging, werd de verdachte weer in vrijheid gesteld.

Oudega (Wymbr): onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.05 uur werd op de Westerskatting een bestuurde van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Oudega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 330 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 2 uren.

Burgum: onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.20 uur werd op de Roggemounewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Burgum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 530 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Joure: onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.25 uur werd op de Sewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 27-jarige inwoner van Joure, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 590 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 6 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Drachten: onder invloed
Zaterdag omstreeks 03.15 uur werd op de Middelwyk een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 38-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 835 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 10 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Sneek: onder invloed
Zaterdag omstreeks04.15 uur werd op de Oude Koemarkt een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Sneek, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 255 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Wolvega: onder invloed
Zaterdag omstreeks 04.10 uur werd op de Nachtegaallaan een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 26-jarige inwoner van Wolvega, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 645 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 7 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbrekers aangehouden
Zaterdag omstreeks 04.25 uur werden drie verdachten door een beveiligingsbeambte overlopen bij een inbraak in een woonboot aan de Willemskade. De verdachten, 18, 26 en 30 jaar, allen uit Leeuwarden werden aangehouden door de beveiligingsbeambte. De verdachten trachtten er vandoor te gaan doch met de inmiddels ter plaatse gekomen politieagenten kond dit worden voorkomen. De verdachten werden overgebracht naar het bureau. Voor zover nu kon worden nagegaan werd er niets weggenomen. De eigenaar van de woonboot moet nog worden gehoord. De verdachten zijn ingesloten.

Woudsend: joyriding
Zaterdag omstreeks 04.50 uur trof een patrouille Op e Romte een personenauto aan tegen een boom. De auto was zwaardbeschadigd en de sleutels zaten nog in het contactslot. De bestuurder was in geen velden of wegen te bekennen. De auto bleek eigendom te zijn van een 26-jarige inwoner van Woudsend. Deze had de auto niet uitgeleend, doch had wel een vermoeden wie de auto zonder zijn toestemming had meegenomen. Vervolgens de bestuurder, een 17-jarige inwoner van Woudsend, opgespoord en deze aangehouden. De jongeman erkende de bestuurder te zijn geweest. Was niet gewond geraakt. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten. De auto werd weggesleept.

Leeuwarden: ruzie
Zaterdag omstreeks 05.10 uur kregen twee groepen studenten op de Nieuwestad ruzie met elkaar. De ene groep zag dat de andere groep een fiets in de gracht gooide en zei hier wat van. Dit liep uit op een vechtpartij waarbij over een weer klappen vielen. Een student kreeg een klap op zijn rechteroogkast en dit had een bloedende wond tot gevolg. Daarop gingen de groepen uit elkaar. De ene groep ging een woning binnen gegaan, terwijl de andere voor deze woning bleef wachten. Toen de politie ter plaatse kwam, waren de gemoederen nog verhit, maar kon niet precies worden vastgesteld, wie wie had geslagen. Ter plaatse werd niemand aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: diefstal auto
Vrijdag tussen 19.00 en 22.00 uur werd vanaf de Eelsmastate een personenauto, merk Citroen BX, kleur grijs, voorzien van het kenteken ZK-97-LN, gestolen. De auto stond op de parkeerplaats naast de woning van de eigenaar. De eigenaar, een 49-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal auto
Afgelopen nacht werd vanaf het Zenegroen een personenauto, merk Mercedes Benz 190 D, kleur groen, voorzien van het kenteken YR-53-TB, gestolen. De auto stond op de parkeerplaats voor de woning. De eigenaar, een 41-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272