Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse: Groningen - ING/ESGOO 3,5 - 6,5

GRONINGEN KANSLOOS TEGEN DIE MANNSCHAFT

In de strijd tegen degradatie had Groningen - zonder Tiviakov, maar met Brenninkmeijer - gehoopt een matchpuntje mee te snoepen tegen ESGOO, maar de Twents/Duitse combinatie was oppermachtig. Hele aardige jongens trouwens, die Duitsers. Voor iedere wedstrijd altijd uitgebreid handjes schudden, een sympathieke gewoonte die in de Duitse clubcompetitie volkomen normaal is.

Het begon met een snelle remise tussen Ramon Koster en Luuk van Kooten. Grünfeld-Indisch ruilvariant, waarin slechts de echte theoriebeesten de laatste ontwikkelingen kunnen bijhouden. Zwart offerde een kwaliteit voor twee pionnen, waarna de heren het allebei niet meer vertrouwden.
De volgende uitslag liet lang op zich wachten, maar duidelijk was wel dat er geen verrassing in de lucht hing. Aan Groningse zijde een aantal bedenkelijke stellingen, waar ESGOO zich aan geen enkel bord zorgen hoefde te maken.
Michael Riemens verloor op een manier die karakteristiek voor hem dreigt te worden. Interessante opzet, lang nadenken, niks vinden en in tijdnood alles weggeven. Frank Kroeze vond het allemaal best. Riemens had trouwens een goed excuus: de afgelopen week voor de tweede keer vader geworden, bye bye goede nachtrust.

De partij van de dag was Hausrath-Ligterink. Hausrath bracht een pionoffer in het Dame-Indisch, dat begin jaren '80 heel populair was. Ligterink verdedigde zich heel koel, maar steeds weer liet Hausrath nieuwe aanvalsgolven op de zwarte koning afrollen. Kwaliteitsoffer, stukoffer, het kon niet op. Uiteindelijk eindigde dit boeiende gevecht in remise door zetherhaling, waarna bij analyse werd vastgesteld dat Hausrath in de slotstelling geforceerd had kunnen winnen. Kortom, hier zat het Groningen niet tegen.
Om deze partij na te spelen, klik hier.

Via Thesing werd het 3-1 voor ESGOO. Hij speelde tegen Jasper Geurink de ruilvariant van het Frans, en geloof het of niet maar zwart lijkt ernstige problemen te hebben in deze variant. De vorige ronde was Kosashvili-Visser ook al zo'n bloedbad, nu ging het niet veel beter voor zwart.
Rudolf Potze deed wat terug namens Groningen. Hij overleefde een woeste koningsaanval van Wouter Spoelman en sloeg daarna toe in de counter-attack.

De remises bij Feygin-Brenninkmeijer, Visser-Hoffman en Becker-Wempe kwamen min of meer regelmatig tot stand. Erik Hoeksema produceerde weer eens een ouderwets wangedrocht tegen Gerhard Schebler. Het was uren lijden en afzien. Een toevallige voorbijgangster gaf na afloop een tamelijk eenvoudige weg naar gelijk spel aan, maar ik presteerde het om zes (!) geïsoleerde pionnen te krijgen, de een nog zwakker dan de ander. Het publiek liep brakend verder bij het aanschouwen van deze puinhoop. Schebler wist er wel raad mee.
Tot slot won Michiel van Wissen van Joop Houtman. Een loodzware Spaanse partij, en na een tijdnoodfase vol gooi- en smijtwerk bleek Van Wissen ineens een kleine kwaliteit voor te staan en dat was voldoende voor de winst.

ESGOO dus op weg naar de play-offs, Groningen houdt het kruit droog voor Utrecht en SMB.

1. Brenninkmeijer-Feygin 1/2
2. Visser-Hoffman 1/2
3. Ligterink-Hausrath 1/2
4. Hoeksema-Schebler 0-1
5. Geurink-Thesing 0-1
6. Riemens-Kroeze 0-1
7. Van Kooten-Koster 1/2
8. Houtman-Van Wissen 0-1
9. Wempe-Becker 1/2
10. Potze-Spoelman 1-0


---