Nieuwsbericht

zondag, 23 februari 2003, 15.45 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Veel overtredingen tijdens bromfietscontroles
Heerhugowaard,vrijdag 21 februari 2003.
Vrijdagmiddag en -avond werden bromfietscontroles gehouden op de Roze Flamingo, de Middenweg en de Zuidtangent. Tijdens deze controles werden een groot aantal bromfietsen gecontroleerd. Er waren 32 brommers die een te groot vermogen bleken te hebben. Vier bestuurders droegen geen helm. In 13 gevallen bleek er sprake te zijn van een technisch gebrek. Een bromfietser bleek nog geen 16 jaar te zijn en een bromfietser probeerde onder een bekeuring uit te komen door het opgeven van een valse naam. Tijdens deze controle werd ondermeer gebruik gemaakt van een video- en radarauto.

Autobestuurder raakt rijbewijs kwijt.
Zuidschermer, vrijdag 21 februari 2003.
Vrijdagmiddag werd een 20-jarige bestuurder van een personenauto aangehouden op de Westdijk. De rijstijl van de bestuurder was surveillerende agenten in een zogenaamde
"videoauto" opgevallen. De man reed met zeer hoge snelheid over een gedeelte van de Westdijk waar een snelheidsbeperking geldt van 60 km/u. Er werd een gemiddelde snelheid geklokt van 143 km/u maar op sommige plekken werden pieken gemeten van 180 km/u. Na zijn aanhouding werd het rijbewijs ingevorderd en werd zijn auto in bewaring genomen in afwachting van iemand met een geldig rijbewijs.

Rijden onder invloed van alcohol
Heerhugowaard, vrijdag 21 februari 2003.
Tijdens de verkeerscontrole op de Roze Flamingo werd ook een 39-jarige bestuurder van een bromfiets uit Heerhugowaard gecontroleerd. Het bleek dat deze bestuurder alcohol had gebuikt. Hij blies 625 ug/l. Dat is nagenoeg driemaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Op de Zuidtangent werd, eveneens tijdens een verkeerscontrole, een 30-jarige Heerhugowaarder aangehouden hij bestuurder een bromfiets en ook hij bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 540 ug/l. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd op de Van Veenweg een 19-jarige bestuurder van een personenauto uit Heerhugowaard aangehouden. Hij bleek alcohol te hebben gedronken en blies 275 ug/l.

Alkmaar, zaterdag 22 februari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 29-jarige Alkmaarder aangehouden. Hij reed met zijn bromfiets over de Mient zonder dat hij een helm droeg. Toen surveillerende agenten hem staande hielden roken zij dat hij alcohol had gebruikt. Toen hem werd verteld dat hij was aangehouden gaf de man gas en probeerde weg te komen. Doordat hij werd vastgegrepen kon hij alsnog worden aangehouden. Zijn bromfiets botste hierbij tegen een politieauto die daardoor beschadigde. Bij een blaastest bleef de meter staan op 900 ug/l., ruim viermaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.. De man is ter ontnuchtering ingesloten en in de loop van zaterdag, na verhoor weer in vrijheid gesteld.

In diezelfde nacht werd op de Paardenmarkt een 23-jarige bestuurder van een personenauto uit Alkmaar aangehouden. Hij bleek alcohol te hebben gebruikt en blies 345 ug/l. Dat is ruimschoots boven de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Kort daarop zagen agenten een 36-jarige vrouw uit Haarlem als bestuurster van een personenauto rijden over de Wageweg. In een haakse bocht zagen de agenten dat de vrouw rechtdoor reed waarop zij werd aangehouden. Ook hier bleek overmatig alcoholgebruik. De vrouw blies 685 ug/l., ruim driemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Daarnaast werd in haar auto een busje CS-gas aangetroffen. Dit is in beslag genomen. Tot slot bleek de vrouw niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Tegen al deze overtredingen/misdrijven is proces-verbaal opgemaakt.

Inbraak woning
Castricum, zaterdag 22 februari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een woning aan de Pr. Hendrikstraat. Men kwam in de woning door het vernielen van een deur. Vanuit de woning werd een geluidsinstallatie en een tv weggenomen.

Vrouw gewond na aanrijding
Castricum, zaterdag 22 februari 2003.
Zaterdagmorgen omstreeks 8.50 uur, raakte een 33-jarige vrouw uit Castricum gewond bij een aanrijding op de Zanddijk tussen de Limmerweg en de Westerweg. De vrouw reed daar met haar auto en raakte vermoedelijk door het bevroren wegdek in een slip. Hierdoor raakte zij van de weg en kwam tegen een boom tot stilstand. Zij is met onbekend letsel overgebracht nar het ziekenhuis in Alkmaar.

Sportschoenen gestolen vanuit winkel
Heerhugowaard, zaterdag 22 februari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een winkel aan de Middenweg. Men kwam in het pand door het vernielen van een deur. Voorzover bekend hebben de daders ruim twintig paar sportschoenen weggenomen.

Telefoons en sieraden gestolen
Heerhugowaard, zaterdag 22 februari 2003.
Zaterdagavond tussen 18.30 en 22.05 uur werd ingebroken in een woning aan de Torenburgstraat. Men kwam in de woning door het vernielen van een raam. Vanuit het huis werden drie telefoontoestellen en sieraden gestolen. Ook mist de bewoner een hoeveelheid kleingeld.

Lasapparaten uit bedrijf gestolen
Heerhugowaard, zaterdag 22 februari 2003.
Zaterdagavond hebben onbekenden ingebroken in een bedrijf aan de Galileistraat. Om bij het pand te komen werd eerst een hekwerk vernield. Vervolgens vernielden de inbrekers een raam. Vanuit de het bedrijf werden een aantal lasapparaten (juiste aantal in niet bekend) weggenomen. Hoe groot de totale schade is kan op dit moment niet worden vastgesteld.

Jongen aangehouden na vechtpartij
Castricum, zondag 23 februari 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 18-jarige jongen uit Heiloo aangehouden op de Dorpsstraat. Kort daarvoor had daar een vechtpartij plaats gevonden tussen een groep jongeren. Door de aanwezige politie waren de groepen gescheiden en om de rust weer te laten keren werden zij gesommeerd weg te gaan. Eén persoon, de aangehouden jongen, wenste daaraan geen gevolg te geven. Hij is hierop aangehouden. Hierbij werd gebruik gemaakt van een politiehond. De verdachte is in de loop van de nacht weer in vrijheid gesteld.

NOORDKOP

Snelheidscontroles
Middenmeer, vrijdag 21 februari 2003.
Vrijdagmorgen tussen 07.30 en 09.0 uur werd een snelheidscontrole gehouden op de Alkmaarseweg waarbij het volgende werd geconstateerd. Maximumsnelheid ter plaatse: 80 km/u
Aantal passanten: 670
Aantal overtredingen: 13
Hoogst gemeten snelheid: 111 km/u.

Vuilcontainers door brand vernield
De Cocksdorp, vrijdag 21 februari 2003.
Vrijdagmiddag werd brand ontdekt in een tweetal containers bij een woning aan de Kikkertstraat. Beide containers stonden tegen een houten deur van een woning. Deze deur, alsmede de gevel van de woning en een deel van de dakgoot bekwamen schade. Door snel optreden van de bewoner kon erger worden voorkomen en bleef de schade beperkt. De beide containers werden volledig vernield. De oorzaak van de brand is niet bekend maar brandstichting wordt niet uitgesloten.

Dronken autobestuurder zonder rijbewijs veroorzaakt aanrijding. Den Helder, zaterdag 22 februari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 23-jarige bestuurder van een bedrijfswagen uit Den Helder aangehouden op de Beatrixstraat. Hij was met zijn auto tegen een aantal fietsenstandaards gereden. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 685 ug/l. Dat is ruim driemaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Daarnaast bleek dat de bestuurder niet in het bezit was van een geldig rijbewijs.

Woninginbreker aangehouden
Wieringerwerf, zaterdag 22 februari 2003.
Zaterdagavond werd een 25-jarige Pool, aangehouden op de Brink. Een uur daarvoor had deze man ingebroken in een woning aan de Nijverheidsweg in Middenmeer. De bewoner, die op de bank lag te slapen werd wakker van de inbreker. De dader vluchtte uit de woning en verdween in een bestelbusje. Aan de hand van het signalement werd de man herkend door surveillerende agenten. Ook de vermoedelijke bestuurder van het busje, een 23-jarige man eveneens afkomstig uit Polen, werd aangehouden. Beide mannen zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Rijden onder invloed van alcohol
De Koog, zondag 23 februari 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 48-jarige inwoner van Oudeschild aangehouden op de Pijpersdijk. De man reed daar met zijn auto terwijl hij alcohol had gedronken. Hij blies 695 ug/l. Dat is ruim driemaal de toegestane waarde van 220 ug/l. Gezien dit hoge alcoholgebruik werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Jongen aangehouden na verkoop XTC pillen
Schagen, zondag 23 februari 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag werd door medewerkers van een horecabedrijf aan de Loet een 20-jarige jongen uit Schagen aangehouden. Medewerkers van het bedrijf hadden gezien dat de jongen pillen bij zich had en deze aanbood aan bezoekers. Hierop werd hij aangehouden door medewerkers. Het bleek dat de verdachte enkele tientallen pillen bij zich had. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en daar ingesloten.

Bromfietser aangehouden na alcoholgebruik
Den Burg, zondag 23 februari 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 26-jarige bromfietser uit De Koog aangehouden op het Schilderend. Surveillerende agenten hadden de man zien rijden op zijn bromfiets zonder dat hij een helm droeg. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Toen de man werd meegedeeld dat hij was aangehouden verzette hij zich tegen zijn aanhouding. Twee personen die bij hem stonden, een 24-jarige man uit Den Burg en een 17-jarige jongen eveneens uit Den Burg, bemoeiden zich met de aanhouding en uitten een aantal beledigingen in de richting de aanwezig agenten. Hierop werden ook deze personen aangehouden. Alle verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau.

Meisje bedreigd
Den Helder, zondag 23 februari 2003.
Zondagmorgen omstreeks 05.00 uur werd een 16-jarige meisje uit Den Helder bedreigd door een tot nu toe onbekende man. Het slachtoffer liep over de Vechtstraat toen zij werd vastgegrepen door de dader. Deze man had haar al enige tijd gevolgd en aangesproken maar zij reageerde daar niet op. Nadat de dader het slachtoffer vastpakte begon zij te gillen. Hierop voelde zij dat de man een mes in zijn hand nam en haar sommeerde stil te zijn. Toen zij bleef gillen liet de dader haar los en rende weg in de richting van de Marsdiepstraat. Het gaat om een man van ongeveer 33 jaar die door het slachtoffer als een junktype wordt omschreven. Hij zag er onverzorgd uit en had wild gekruld haar. De man droeg groene jas en een grijze broek. Eventuele getuigen van deze bedreiging worden verzocht contact op te nemen met de politie in Den Helder, telefoon 0900-8844.

WESTFRIESLAND

Diefstal bedrijfswagen.
Andijk, vrijdag 21 februari 2003.
Vrijdagavond tussen 19.00 en 20.30 uur werd een bestelwagen gestolen vanaf de Buttervin. Het betreft een auto van het merk Ford, type Transit. De auto is geel van kleur en op de zijkant staat de tekst (zwarte letters in een rood blok) "Heijmans". De auto is voorzien van het kenteken 06-BF-RH. In de auto lagen verschillende soorten gereedschap.

Drie jongens aangehouden na mishandeling
Grootebroek, zaterdag 22 februari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn drie jongen in de leeftijd van 16 tot 19 jaar en afkomstig uit Hoogkarspel, Venhuizen en Enkhuizen, aangehouden. De drie hadden kort daarvoor een 18-jarige jongen uit Grootebroek geschopt en geslagen. Dit gebeurde in een horecabedrijf aan de Zesstedenweg. Nadat alle partijen door portiers het bedrijf uit waren gezet raakten men weer slaags met elkaar. Hierbij kreeg de Grooteboeker jongen flinke klappen en vuistslagen in zijn gezicht. De drie verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau in Hoorn. In de loop van de dag zijn zij, na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Drie jongens aangehouden na illegaal gebruik van caravan Enkhuizen, zaterdag 22 februari 2003.
Zaterdagmorgen werden drie jongens van 15 en 18 jaar oud en afkomstig uit Hoogkarspel en Breda, aangehouden op een campingterrein aan de Kooizandweg. De drie waren door de campingeigenaar betrapt op het illegaal gebruik van een stacaravan op het terrein. Een van de jongens had eerder deze week en deur van de caravan vernield n was toen ook binnen geweest. De drie verklaarden dat zij het koud hadden en geen zin hadden om naar huis te gaan. Alle verdachten zijn zaterdagmiddag weer in vrijheid gesteld.

Man aangehouden na plegen van mishandeling
Hoorn, zaterdag 22 februari 2003.
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een 21-jarig inwoner van Zwaag aangehouden op het Koepoortsplein. Kort daarvoor had hij een 24-jarige man uit Hoorn mishandeld op de Lange Kerkstraat. Aanleiding van de mishandeling was een woordenwisseling tussen het slachtoffer en dader. Het slachtoffer werd vol in het gezicht geslagen. Ook werd hij door een tot nu toe onbekende persoon op zijn rug geslagen. De verdacht is na verhoor in de loop van de zaterdag weer in vrijheid gesteld.

Verkeerscontrole
Hoorn, zaterdag 22 februari 2003.
Zaterdagmiddag tussen 14.45 en 16.15 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Keern. Tijdens deze controle werden 27 autobestuurders bekeurd omdat zij geen gordel droegen. Vier bestuurders reden te snel (hoogste snelheid was 65 km/u waar 50 km/u is toegestaan). Drie bromfietsers droegen geen helm en twee autobestuurders werden bekeurd omdat zij aan het telefoneren waren zonder gebruik te maken van een handsfree set.

Dronken autobestuurder veroorzaakt aanrijding
Oosterblokker, zaterdag 22 februari 2003.
Zaterdagmiddag werd een 50-jarige man uit Zwaag aangehouden op de Bangert. Hij was kort daarvoor met zijn auto tegen een voor hem rijdende auto gebotst. Bij controle bleek dat de man alcohol had gedronken. Hij blies 935 ug/l. Dat is ruim viermaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Gezien het grote hoeveelheid alcoholgebruik en het feit dat de man een aanrijding had veroorzaakt, werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Geld uit woning gestolen
Opperdoes, zondag 23 februari 2003.
Tussen zaterdagmiddag 15.00 uur en zondag 00.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Waarde. Men kwam in het huis door het vernielen van een raam. Vanuit de woning werden twee portemonnees gestolen met daarin een onbekend bedrag aan geld.

Man aangehouden na het plegen van mishandeling
Hoorn, zondag 23 februari 2003.
Zondagmorgen omstreeks 02.30 uur werd een 48-jarige man uit Zwaag aangehouden op de Muntstraat. Kort daarvoor had hij zich schuldig gemaakt aan mishandeling in een horecabedrijf aan de Achterstraat. Aanleiding van de mishandeling was het feit dat een portier van het bedrijf de verdachte niet binnen wilde laten in verband met de sluitingstijd. Hierop gaf de verdachte de portier een slag in het gezicht waarna hij uit het horecabedrijf werd gezet. Op aanwijzing van één van de portiers kon de man worden aangehouden. Hij is voor onderzoek overgebracht naar het bureau.

Jongen aangehouden na belediging agent
Enkhuizen, zondag 23 februari 2003.
Zondagmorgen omstreeks 03.30 uur werd een 20-jarige jongen uit Enkhuizen aangehouden op de Kaasmarkt. Kort daarvoor had hij een portier van een horecabedrijf aldaar, lastig gevallen en beledigd. De politie sommeerde de jongen weg te gaan omdat hij anders aangehouden zou worden. Op het moment dat hij weg liep uitte hij een aantal beledigingen in de richting van één van de agenten. Hierop is de jongen aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Man aangehouden na mishandeling agent
Hoorn, zondag 23 februari 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 42-jarige inwoner van Zaandam aangehouden op de Huesmolen. De man liep bij het winkelcentrum en kwam op de auto van twee surveillerende agenten toe lopen. Hij vroeg hen waar het station was en of zij hem daar naar toe wilden brengen. Toen op de laatste vraag negatief werd gereageerd gaf de man één van de agenten een harde slag in het gezicht. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Rijden onder invloed van alcohol
Enkhuizen, zondag 23 februari 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag werd een 48-jarige man uit Andijk aangehouden op de Bocht. Bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 740 ug/l. Dat is nagenoeg 3,5 maal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Gezien de grote hoeveelheid gebruikte alcohol werd het rijbewijs van de man ingevorderd.