Rechtbank Assen



Acht maanden cel en terbeschikkingstelling voor oplichtingspraktijken
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 12-03-2003

Rechtbank Assen heeft op 12 maart 2003 een 33-jarige man uit Emmen veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf en terbeschikkingstelling met dwangverpleging.

De rechtbank acht bewezen dat de man gedurende de jaren 1999 en 2002 diverse personen heeft opgelicht. Ook acht de rechtbank bewezen dat hij van 1993 tot en met 1996 van verschillende bankrekeningen grote geldbedragen heeft weggenomen en tevens sieraden en schilderijen heeft gestolen.

Aan verdachte werd ook verweten dat hij zijn ouders heeft bestolen. Voor vervolging van dit misdrijf is echter een klacht van de ouders nodig die binnen drie maanden moet worden gedaan. Mogelijk is deze klacht te laat gedaan omdat de aanvang van de klachttermijn onzeker is.
De officier van justitie is daarom niet-ontvankelijk verklaard voor de vervolging van dit feit.

De rechtbank komt tot terbeschikkingstelling met dwangverpleging op grond van de conclusies van een psychiater en een psycholoog. Beiden achten de verdachte beperkt verantwoordelijk voor zijn daden op grond van een persoonlijkheidsstoornis.
De vrees voor herhaling is daarom groot. Een klinische behandeling moet die kans verkleinen.

Een drietal civiele vorderingen is toegewezen. Eén weersproken en ingewikkelde vordering is slechts gedeeltelijk toegewezen. De benadeelde kan het restant via de burgerlijke rechter op verdachte verhalen.