Nieuwsbericht

woensdag, 12 maart 2003, 13.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Politie houdt dealers in harddrugs aan
Alkmaar, woensdag 12 maart 2003.
De rechercheonderzoeken naar twee harddrugszaken zijn afgerond. Op 6 en 7 maart zijn in hun woningen in Alkmaar-Noord vier verdachten aangehouden. Een van hen, een 18-jarige vrouw, is na verhoor op vrije voeten gesteld, de overigen moesten na voorgeleiding voor de Rechter-Commissaris, achter slot blijven.

- Op 6 maart deed de wijkrecherche van Alkmaar-Noord op grond van binnengekomen informatie, onderzoek in een woning. Daar werden harddrugs aangetroffen en een flink geldbedrag. De 21-jarige bewoner is aangehouden op verdenking van dealen. Hij is in bewaring gesteld.
- Op 7 maart heeft de wijkrecherche in het kader van harddrugsonderzoek, een 23 jarige man, zijn 18-jarige vriendin, en een 19-jarige koerier aangehouden op verdenking van het dealen in harddrugs. De 18-jarige vrouw is na verhoor in vrijheid gesteld. De andere twee zitten vast. Met de aanhouding van de 23-jarige Alkmaarder denkt de politie een behoorlijke tik uitgedeeld te hebben aan het Alkmaarse harddrugscircuit. De man was 7 dagen in de week 'in business', maar handelde niet vanuit huis. Hij liet op bestelling harddrugs bezorgen door zijn 19-jarige koerier. Deze reed op zijn brommer door heel Alkmaar, waaronder het stationsgebied en de Paardenmarkt, en naar Heerhugowaard en Heiloo om drugs af te leveren. De 23-jarige Alkmaarder was geen onbekende van de politie. Eind vorig jaar werd hij aangehouden door het politie-biketeam, toen hij harddrugs verhandelde nabij een middelbare school in Alkmaar-Noord. Hij was op vrije voeten gesteld in afwachting van zijn rechtszaak.

Auto gestolen
Alkmaar, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdag is er een auto weggenomen vanaf de Bestevaerstraat in Alkmaar. Het betreft een BMW met het kenteken GS-BB-79

Woninginbraak
Alkmaar, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdag is er ingebroken in een woning aan het Weenixhof in Alkmaar. De inbrekers hebben een slaapkamerraam op de begane grond geforceerd. De woning is vervolgens geheel doorzocht. Het is nog onbekend wat er vermist wordt.

Onder invloed in de auto
Alkmaar, woensdag 12 maart 2003.
Woensdagochtend omstreeks 0.30 uur is een 38-jarige inwoner van Alkmaar gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Helderseweg in Alkmaar. De man blies 260 ug/l terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen.

NOORDKOP

Verkeerscontroles
Schagerbrug, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdagmiddag is er van 11.45 uur tot 15.00 uur een algemene verkeerscontrole gehouden langs de Rijksweg in Schagerbrug. In die periode zijn vier automobilisten bekeurd wegens rijden zonder autogordel, twee wegens niet handsfree bellen en één wegen te hard rijden. Deze persoon reed 101 kilometer per uur waar 80 kilometer het maximum is.

Invordering rijbewijs
Middenmeer, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdagavond is een 33-jarige automobiliste uit Middenmeer haar rijbewijs kwijtgeraakt nadat zij 139 kilometer per uur reed waar 80 kilometer per uur het maximum is.

Onder invloed op de bromfiets
De Koog, woensdag 12 maart 2003.
Woensdagochtend omstreeks 0.30 uur is een 41-jarige bromfietser uit Den Burg gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. De man blies 395 ug/l terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen.

Alcoholcontroles
Warmenhuizen, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdag is er van 14.00 uur tot 22.00 uur een alcoholcontrole gehouden langs de Doorbraak in Warmenhuizen. In die periode zijn acht automobilisten gecontroleerd waarvan niemand had gedronken. Den Burg, woensdag 12 maart 2003.
In de nacht van dinsdag op woensdag is er van 21.00 uur tot 5.00 uur een alcoholcontrole gehouden langs de Emmalaan in Den Burg. In die periode zijn veertien automobilisten gecontroleerd waarvan niemand te veel had gedronken.

WESTFRIESLAND

Controle op gebruik, opslag en (inmiddels) niet meer toegelaten bestrijdingsmiddelen
Westfriesland, woensdag 12 maart 2003.
In de gemeenten Andijk, Medemblik, Noorder-Koggenland en Wervershoof gaat een controle plaatsvinden in het kader van het project Opslag Bestrijdingsmiddelen bij akker- of tuinbouwbedrijven, bloembollenbedrijven, veehouderijbedrijven, dan wel aanverwante bedrijven. Deze bedrijven hebben hierover een brief ontvangen. Bestrijdingsmiddelen
De in Nederland toegelaten bestrijdingsmiddelen zijn te herkennen aan het toelatingsnummer op het etiket. Het toelatingsnummer bestaat uit een vier- of vijfcijferig nummer gevolgd door de hoofdletter N. In de loop van de tijd is van een groot aantal bestrijdingsmiddelen de toelating ingetrokken. Deze middelen mogen niet meer worden gebruikt of voorhanden zijn. Bedrijven worden geadviseerd zich te wenden tot de eigen bestrijdingsmiddelenleveranciers voor informatie. Meer informatie is ook te vinden op www.bib.wau.nl/ctb/. Inleverlocatie oude en/of niet meer toegestane bestrijdingsmiddelen De politie en de hiervoor genoemde gemeenten hebben in overleg met het bestuur van de WLTO-afdelingen gemeend bedrijven te ondersteunen bestrijdingsmiddelen milieuveilig van de bedrijven te verwijderen voordat controle bij de bedrijven gaat plaatsvinden. Bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik/voorhanden hebben niet meer is toegestaan kunnen worden ingeleverd op het terrein van de Greenery, Centrale Markt te Zwaagdijk op donderdag 20 maart 2003 van 09.00 tot 15.00 uur. Inleveren kan bij de chemocar van het CAW die speciaal voor dit doel aanwezig is en opgesteld staat bij het Verzamelpunt 1. Aan de inlevering zijn kosten verbonden die u ter plaatse dient te betalen. Om in de kosten tegemoet te komen hebben de vier gemeenten en de WLTO-afdelingen besloten de kosten voor de chemocar voor hun rekening te nemen. U betaalt ter plekke alleen de verwerkingsprijs. Deze is inclusief leeg fust EUR 2,11 per kilo, exclusief BTW. Afgesproken is dat tijdens deze actie geen legitimatieplicht is. U ontvangt een bon met BTW-bedrag voor uw administratie.
Stichting Opruiming Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen (STORL) Geadviseerd wordt gewasbeschermingsmiddelen waarop de STORL-regeling van toepassing is (te herkennen aan het STORL-vignet op de verpakking), conform de STORL-regeling zonder verdere kosten te retourneren bij de leverancier (onaangebroken verpakkingen) of in te leveren bij een KCA-depot (Klein Chemisch Afval). Bij inlevering in van STORL-restanten bij een KCA-depot geldt de
administratieverplichting.
Belangrijk: STORL-producten worden bij deze inleveractie tijdens de inleverdag op 20 maart niet gratis ingenomen!
Voorwaarden
In het kader van de veiligheid van alle betrokkenen zijn aan de inlevering van bestrijdingsmiddelen enkele voorwaarden verbonden: de bestrijdingsmiddelen moeten vloeistofdicht/stofdicht verpakt zijn, bij voorkeur in de originele verpakking en de bestrijdingsmiddelen mogen niet zijn gemengd (de vloeistoffen apart van de stoffen in poedervorm). Wanneer niet aan deze voorwaarden kan worden voldaan, mogen de bestrijdingsmiddelen niet in ontvangst worden genomen. Controle
Na 20 maart 2003 kunnen bedrijven in week 15 in het kader van dit project bezocht worden door de politie/AID. Onder andere kunnen de bedrijven gecontroleerd worden op de volgende punten: de juiste wijze van opslag van bestrijdingsmiddelen (de kast), de aanwezigheid van niet toegelaten, vervallen of ingetrokken bestrijdingsmiddelen, het bezit van een licentie als bedoeld in artikel 2 en 3 van het Besluit Vakkennis en vakbekwaamheidseisen Bestrijdingsmiddelen, verplicht bij het bedrijfsmatig voorhanden of in voorraad hebben van bestrijdingsmiddelen, controle op de geldigheid van een keuringsbewijs van de spuitinrichting en controle op de teelt met een spuitvrije zone van 1,50 m langs de sloot. Bij het constateren van overtredingen wat betreft genoemde feiten, zal strafrechtelijk en/of bestuursrechtelijk worden opgetreden. Dit geldt ook voor eventuele andere geconstateerde overtredingen binnen de milieuwetgeving.
Controle bestrijdingsmiddelen in 2002
In 2002 is tweemaal een soortgelijke actie gehouden in de andere Westfriese gemeenten. Daarbij werd in totaal 5531 kg bestrijdingsmiddelen ingeleverd.
Bij de daarna gehouden handhavingscontrole op het bezit van niet meer toegelaten bestrijdingsmiddelen zijn (ondanks de directe kennisgevingen aan bedrijven) toch een aantal processen-verbaal uitgeschreven voor geconstateerde overtredingen.

Verkeerscontroles
Hoorn, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdagmiddag is er een snelheidscontrole gehouden langs de Grevelingenweg, Maasweg en Diezeweg in Hoorn. Er zijn zestig auto's gecontroleerd waarvan er vier te snel reden.
Bovenkarspel, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdagmiddag is er van 14.45 uur tot 16.00 uur een autogordelcontrole gehouden langs De Bouw in Bovenkarspel. Hierbij zijn drie automobilisten bekeurd wegens rijden zonder gordel. Bovenkarpsel/Grootebroek, woensdag 12 maart 2003. Woensdagochtend is er van 7.15 uur tot 9.00 uur een snelheidscontrole geweest langs de Florasingel in Bovenkarspel en de Dirk Essenlaan in Grootebroek. In die periode zijn honderd voertuigen gecontroleerd waarvan er negen te snel reden. De hoogst gemeten snelheid was 72 kilometer per uur waar 50 kilometer het maximum is. Obdam/Wognum, woensdag 12 maart 2003.
Woensdagochtend is er van 10.15 uur tot 11.15 uur een algemene verkeerscontrole gehouden langs de Dorpsstraat in Obdam en de Nieuweweg in Wognum. In die periode zijn twee snelheidsovertredingen begaan (hoogste snelheid 68 kilometer per uur bij 50 kilometer maximaal) en één persoon zonder autogordel om heeft een bekeuring gekregen.

Met de auto tegen een lantaarnpaal
De Goorn, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdagavond even voor 20.00 uur is een 34-jarige automobiliste uit Ursem gewond geraakt nadat zij tegen een lantaarnpaal op De Leet was gebotst. De vrouw reed over De Leet toen zij om onbekende redenen de macht over het stuur verloor en in de berm tegen een lantaarnpaal tot stilstand kwam. De vrouw is met onbekend letsel in het MCA in Alkmaar opgenomen.

Alcoholcontrole
Hoogkarspel/Grootebroek/Bovenkarspel, dinsdag 11 maart 2003. Dinsdagavond is van 19.30 uur tot 22.00 uur een grootscheepse alcoholcontrole gehouden op diverse locaties in Hoogkarspel, Grootebroek en Bovenkarspel. In die periode zijn 399 automobilisten gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer. Eén automobilist is betrapt op het rijden onder invloed. Even na 21.30 uur is een 40-jarige inwoner van Bovenkarspel gecontroleerd op het gebruik van alcohol langs de Florasingel in Bovenkarspel. De man blies 670 ug/l terwijl 220 ug/l het wettelijk toegestane maximum is. De man heeft een proces-verbaal gekregen en kon zijn rijbewijs inleveren.

Met drank op achter het stuur
Hoorn, dinsdag 11 maart 2003.
Dinsdagavond omstreeks 23.20 uur is een 58-jarige automobiliste uit Zwaag gecontroleerd op het gebruik van alcohol in het verkeer langs de Procincialeweg in Hoorn. De vrouw blies 840 ug/l, kreeg een proces-verbaal en kon haar rijbewijs inleveren.

Bromfietser op de vlucht
Blokker, woensdag 12 maart 2003.
Woensdagochtend ging een 17-jarige bromfietser uit Zwaag er vandoor toen hij een motorrijder van de politie zag die bezig was met een bromfietscontrole. Tijdens zijn vlucht reed hij door tuinen en voetpaden. Op het Nieuwlicht kon de jongen worden aangehouden. Zijn bromfiets bleek opgevoerd en hij had geen helm op. Ook heeft hij twee agenten beledigd. Hij heeft een proces-verbaal gekregen.