Ingezonden persbericht


www.overijsgrenzen.nl
info@overijsgrenzen.nl

12 maart 2003

PERSBERICHT

Expeditie 'Over IJsgrenzen' passeert Zweeds-Finse grens

De drie leden van het Nederlandse expeditieteam 'Over IJsgrenzen' zijn het afgelopen weekend de Zweeds-Finse grens gepasseerd. Met dit feit heeft de expeditie de belangrijkste doelstelling gehaald en gaat men nu op weg naar het einddoel, de Finse havenplaats Oulu.

Alexander Groen, Wichart Drost en Pieter Hallewas startten vorige week dinsdag onder toeziend oog van de Zweedse nationale televisie vanuit de Zweedse plaats Lulea. De eerste dagen maakte het team weinig kilometers. De weersomstandigheden en de conditie van het ijs lieten het niet toe om de meegenomen vliegers in te zetten. Ijsschotsen tot tweeënhalve meter hoog, dichte mist en sneeuwstormen bepaalden het looptempo op de Fischer ski's en de afstanden bedroegen maar enkele kilometers per dag.

Zweeds-Finse grens
Afgelopen weekend kwam daar verandering in. De gunstige windrichting en windkracht en het vlakke ijs zorgden voor een record dagafstand van veertig kilometer op zaterdag. De door Vliegerop ter beschikking gestelde vliegers functioneerden als een krachtige motor. Om tot stilstand te komen hadden de drie maar liefst honderdvijftig meter remweg nodig. De enorme krachten noopten tot een aanpassing van de techniek. De kayaks werden zijdelings aan elkaar gebonden en met één expeditielid voorop met een vlieger en twee aan de zijkant als stuurmannen verplaatsten ze zich gecontroleerd over het ijs.

Onderweg passeerde het drietal de grens tussen Zweden en Finland, waarmee het hoofddoel van de expeditie is gerealiseerd. Na de passage zette het drietal koers naar de Finse kust om contact te zoeken met de Finse scheepvaartautoriteiten om de oversteek van in gebruik zijnde scheepvaartroutes te coördineren. Eén route werd na te zijn dichtgevroren overgestoken; een andere moest via het vasteland van Finland worden omzeild.

Fatamorgana in tweede deel expeditie
Het drietal is nu begonnen aan het tweede deel van de expeditie. De route leidt over het ijs van het noord-oostelijk deel van de Botnische Golf uiteindelijk naar de Finse havenplaats Oulu. In dit deel zijn geen scheepvaartroutes die op dit moment in gebruik zijn. Wel vond een opmerkelijke gebeurtenis plaats. In een telefonische verslag liet het team weten dat ze een bijzondere ervaring van gezichtsbedrog hadden gezien: "Het leek wel een soort fatamorgana die we zagen. Hoe het werkt weten we niet, maar in de verte zagen we echt omgekeerde eilandjes met bomen op z'n kop!".

Weersomstandigheden en ijscondities bepalen nu weer het dagelijkse tempo. De windrichting lijkt zich de komende dagen gunstig te ontwikkelen zodat het team hopelijk dit weekend in Oulu arriveert.