EVD

Wereld: voorstel Europese Commissie agentschap netwerk- en informatiebeveiliging

---

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om een agentschap op te richten dat als doel heeft de netwerk- en informatiebeveiliging te verbeteren. Het agentschap zal zich vooral gaan bezighouden met de beveiliging van de digitale economie in Europa en de ontwikkeling van de informatiemaatschappij in het algemeen.
De afhankelijkheid van netwerk- en informatiesystemen wordt steeds groter. Meer dan 90 procent van de bedrijven in de EU heeft een internetverbinding en het merendeel van deze bedrijven heeft een website. Ook internetaansluitingen onder huishoudens in de EU neemt toe. In 2002 beschikte 40 procent over een eigen internetverbinding. De beveiliging van systemen is daarom van groot belang geworden voor iedereen. Beveiligingseisen veranderen door de snelle ontwikkelingen. Door breedbandaansluitingen kan men permanent online zijn en dat brengt nieuwe bedreigingen met zich mee. Overheden erkennen dat het steeds belangrijker wordt om veilige voorzieningen te bieden. Een goede nationale samenwerking is noodzakelijk. Erkki Liikanen, Europees Commissaris voor Ondernemingen en informatiemaatschappij zei: "De Europese Gemeenschap is gebaat bij een verder doorgevoerde samenwerking tussen de lidstaten om in alle lidstaten een toereikend beveiligingsniveau te bereiken. Het Europees Agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging zal voortbouwen op nationale initiatieven ter verbetering van de netwerk- en informatiebeveiliging en ter verhoging van het vermogen van de lidstaten en de EU-instellingen om netwerk- en informatiebeveiligingsproblemen te voorkomen en op te lossen."

12.03.2003
---

Bron: ECP.NL Nieuwsbrief
Nummer: 100595

Meer informatie over dit onderwerp is op te vragen onder vermelding van nummer 100595 bij de informatiemanager INF_E-BUSINESS (Regonda van de Sluis), e-mail INF_E-BUSINESS, fax (070) 385 80 97, telefoon (070) 778 89 98.

naar boven