EIM

Berichten: Hightech starters: bron van vernieuwing

publicatiedatum: di 8 apr 2003

Over de economische betekenis van hightech starters doen de meest wilde verhalen de ronde. In vergelijking met gewone startende bedrijven zorgen zij niet voor spectaculaire omzetten en werkgelegenheid, maar wel voor dynamiek en technologische ontwikkeling in sectoren. Hightech starters houden zich bezig met radicale innovatie en staan daarmee aan de basis van sectorbrede veranderingen. Dit blijkt uit het onderzoek 'Hightech Starters: Waarheden en Mythes' van EIM.

2.500 Hightech starters per jaar

Het aantal hightech starters per jaar is bescheiden ten opzichte van het totaal aantal starters per jaar. Weliswaar zijn de prestaties van hightech starters vergeleken bij de prestaties van 'gewone starters' beter dan gemiddeld, in absolute zin is de bijdrage van de groep gewone starters aan de economische ontwikkeling vele malen groter. Het belang van de hightech starter ligt meer in het creëren van nieuwe baanbrekende producten met een hoge toegevoegde waarde. Daarnaast zijn zij als leveranciers van kennis belangrijk voor de concurrentiepositie van grote, zittende marktpartijen.

Hightech starters anders dan gewone starters

Het verschil zit hem voornamelijk in het gebruik van moderne technieken of de ontwikkeling van nieuwe technologie. Echter ook op het gebied van persoonlijke kenmerken zijn er verschillen zichtbaar. Het gaat daarbij onder andere om de motivatie om te starten. Hightech starters hebben vaak een sterke drang zich los te maken van de werkgever, ze zijn vaak ontevreden over de waardering die zij van de werkgever kregen. Daarnaast wijken ze gemiddeld qua achtergrond af. Ze hebben meestal minder familieverplichtingen en ze komen ze vaker dan normale starters uit een gezin met ondernemende ouders.

Hightech starters zijn productgericht

Hightech starters zijn productgericht. Daarmee laat de marktgerichtheid vaak te wensen over, het vermarkten van hun innovaties is vaak een probleem. De starters hebben in het algemeen een technische achtergrond, waardoor de technology pushfaktoren te veel overheersen.

Informatie

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het programma MKB en Ondernemerschap.
Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden in de strategische verkenning 'Hightech starters: Waarheden en Mythes'. U kunt de publicatie gratis downloaden via www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.

Inlichtingen: 079 343 06 04
Berichten

Strategische Verkenningen: Hightech starters: Waarheden en Mythes

publicatiedatum: di 8 apr 2003 downloaden ( 395 Kb )

Korte inhoud:

In deze studie staat de hightech starter centraal. Ingegaan wordt op wat hightech starters precies zijn, wat hun onderscheidende kenmerken zijn ten opzichte van gewone starters, wat de verschillen en overeenkomsten zijn met innovatieve starters en hightech spin-off's, welk belang zij hebben op de economische ontwikkelingen en met welke knelpunten zij geconfronteerd worden. In de praktijk doen er veel verhalen over het belang van hightech starters de ronde, de voor een deel gefundeerd zijn en voor een ander deel op drijfzand gevestigd zijn. deze studie brengt een onderscheid aan tussen de waarheden rond hightech starters en de mythes die de ronde doen. Auteur: drs. M.J. Overweel
drs. J.P.J. de Jong
Prijs gedrukte versie: 35,00 euro
Thema: Ondernemerschap
Innovatie, kennis en samenwerking
Bestelnummer: B200208
ISBN: 903710889X Aantal pagina's: 53
Download deze publicatie in PDF formaat
Bestel gedrukte versie
Strategische Verkenningen

. © 2001 | EIM