Amsterdam Airport Schiphol


---

"Een Oosterling" van Rembrandt in Rijksmuseum Amsterdam Schiphol

Persbericht / Press Release
Schiphol,
8 april 2003

Vanaf vandaag is in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol het schilderij "Een Oosterling" van Rembrandt van Rijn te bewonderen. Dit olieverfschilderij op paneel dateert uit 1635 en meet 72 bij 54,5 centimeter. Het schilderij maakt deel uit van de vaste presentatie van tien Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum.

Het schilderij Een Oosterling komt in de plaats voor het portret van Rembrandt's vrouw Saskia van Uylenburgh. Het schilderij van Saskia was vanaf begin december, toen het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol werd geopend, te bewonderen. Het is nu weer te zien in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Ontmoeting met Azië
Het schilderij "Een Oosterling" past goed bij het thema van de nieuwe tijdelijke tentoonstelling "De Nederlandse ontmoeting met Azië" die van 8 april tot en met 3 augustus 2003 te zien is in het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol. Deze tentoonstelling bestaat uit zes werken die eerder op de succesvolle tentoonstelling met dezelfde titel in het Rijksmuseum te Amsterdam te zien waren.

"A Wonderful Glimpse at the wonderful jewels that Holland has to offer"
Het Rijksmuseum Amsterdam Schiphol is iedere dag tussen 07.00 en 20.00 uur vrij toegankelijk voor alle passagiers op Schiphol. In de vier maanden dat het nu open is, kwamen ruim 50.000 passagiers kijken naar de werken uit de Gouden Eeuw. De schilderijen van Rembrandt en zijn beroemde tijdgenoten zoals Jan Steen, Jacob van Ruisdael en Ferdinand Bol, ontlokken bezoekers enthousiaste reacties zoals "A Wonderful Glimpse at the wonderful jewels that Holland has to offer", of zoals een andere bezoeker uit de Verenigde Staten in het gastenboek schreef: "Nice touch to humanize the airport. Now I feel like my wait hasn't been wasted".

033-2003/mb



Amsterdam Airport Schiphol