Persberichten - 08/04/2003

Electrabel reageert met verbazing op de beslissingen van de Belgische regering.

Dankzij de opeenvolgende tariefverminderingen aanbevolen door het Controlecomité voor Elektriciteit en Gas behoren de elektriciteitsprijzen voor de huishoudelijke klanten in België tot de meest competitieve in Europa. Voor het klantensegment van de KMOs heeft het Controlecomité voor Elektriciteit en Gas voor 2003 tariefverminderingen aanbevolen waardoor het prijsniveau in België zich eveneens op een vergelijkbaar niveau situeert met dat in onze buurlanden. Deze gereguleerde tarieven blijven van kracht totdat de klanten vrij hun leverancier kunnen kiezen.

Boven op sociale maatregelen die Electrabel volledig onderschrijft, wil de Belgische regering nu in de vrije markt maximumprijzen invoeren, die gekoppeld zijn aan de tarieven uit de gereguleerde markt. Electrabel is van oordeel dat het principe van maximumprijzen niet abnormaal is in een overgangsperiode indien ze bedoeld zijn om als vangnet te dienen ingeval van slechte werking van de vrije markt. Dit vereist dan wel dat de genomen maatregelen de marktwerking niet dermate verstoren en tot extreme situaties leiden zoals deze zich in het buitenland meermaals hebben voorgedaan. Indien het de wens is van de Belgische regering om in een vrije markt de elektriciteitstarieven te sturen, dan staat zulks volkomen haaks op de liberalisering van de energiemarkten zoals die door de Europese richtlijn werd vooropgesteld.

Inzake de historische contracten afgesloten tussen Electrabel, SPE en EDF, herinnert Electrabel eraan dat ze betrekking hebben op regeringsbeslissingen uit de jaren tachtig om in België geen achtste kerncentrale te bouwen, maar wel om de bevoorrading van het land te waarborgen door de producenten à rato van 25% (750 MW) te doen participeren in de bouw van de nieuwe kerncentrales van Chooz B (aan de Franse grens). Dankzij de investeringen van Electrabel en SPE zowel in de bouw van de kerncentrales zelf als in de nodige transmissiecapaciteit in Frankrijk verwierven de partijen het recht op de levering van de elektriciteitsproductie van Chooz op het Belgische hoogspanningsnet.

Gedelegeerd bestuurder Willy Bosmans verklaarde Electrabel is zeer verbaasd dat de Belgische regering in de laatste dagen van haar legislatuur overgaat tot maatregelen die veel weg hebben van een regelrechte onteigening. Deze hebben voornamelijk tot effect dat ze de nationale industriële spelers verzwakken, en dit enkel ten bate van nog veel grotere buitenlandse ondernemingen. We betreuren dan ook ten zeerste deze intentie van de Belgische regering.

Bron: Electrabel
Provider: Euronext Brussels