Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervragen over de werving van Nederlandse staatsburgers met een Iraakse achtergrond door het Amerikaanse leger

Vragen van het lid De Graaf (D66) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de werving van Nederlandse staatsburgers met een Iraakse achtergrond door het Amerikaanse leger. (Ingezonden 27 februari 2003)
Antwoord van minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken), mede namens de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Vreemdelingenzaken en Integratie. (Ontvangen 1 april 2003)


---

Vraag 1

Heeft de Amerikaanse overheid, al dan niet door bemiddeling van het Iraakse Nationale Congres, Nederlandse staatsburgers geworven voor diensten als tolk en gids ten behoeve van het Amerikaanse leger bij een eventuele oorlog tegen en in Irak?

Antwoord 1

Het Amerikaanse voornemen om in Nederland verblijvende Irakezen te trainen voor taken als tolk en gids is mij bekend. Daarbij gaat het ook om Nederlandse staatsburgers van Irakese afkomst.

Vraag 2

Worden deze Nederlandse staatsburgers door het Amerikaanse leger op een basis in Hongarije getraind in het gebruik van lichte wapens?

Antwoord 2

Bij de aankondiging van het Amerikaanse voornemen om in Nederland woonachtige Irakezen te trainen, is bekend gemaakt dat betrokkenen in het kader van die training worden voorzien van lichte wapens.

Vraag 3

Is de ambassade van de Verenigde Staten in Nederland op enigerlei wijze betrokken bij deze werving, training en inzet van Nederlandse staatsburgers?

Antwoord 3

Ja, bij de werving.

Vraag 4

Bent u tevoren of tijdens deze wervingsacties hierover van de zijde van de Amerikaanse overheid geïnformeerd? Zo neen, acht u het gepast dat deze werving plaatsvindt zonder uw medeweten en instemming? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot de geldende beleidslijn dat Nederland niet meewerkt aan offensieve planning en voorbereiding van een militair optreden tegen Irak?

Antwoord 4

De Amerikaanse overheid heeft Nederland geïnformeerd over het voornemen om in Nederland woonachtige Irakezen te trainen voor civiele taken. De Nederlandse regering is niet betrokken geweest bij deze werving. Instemming van de Nederlandse regering is niet vereist. De beslissing omtrent de inzet van geworven personen is aan de Amerikaanse regering en aan henzelf, en raakt dus niet enige door de Nederlandse regering geformuleerde beleidslijn.

Vraag 5

Is er overigens sprake van enige betrokkenheid van of ondersteuning door Nederlandse overheidsinstanties bij deze werving, bijvoorbeeld door middel van de AIVD?

Antwoord 5

Van actieve betrokkenheid of ondersteuning door de Nederlandse overheid bij deze werving is geen sprake geweest. De Amerikaanse overheid heeft bij de werving geen beroep gedaan op de AIVD. Wel heeft de AIVD, overeenkomstig de WIV 2002, op basis van eigen wetenschap waarover de dienst in dit verband beschikte, de bevoegde Nederlandse autoriteiten ingelicht en de Amerikaanse autoriteiten op bepaalde operationele risico's gewezen. De Commissie IVD is hierover ingelicht.

Vraag 6

Zijn ook personen die in Nederland een asielverzoek hebben ingediend en in asielzoekerscentra verbleven, bij deze werving betrokken? Zo ja, wat betekent dit voor hun asielaanvraag?

Antwoord 6

Er is een zeer beperkt aantal (twee) Irakese asielzoekers betrokken bij deze wervingsacties. Deelname van deze personen heeft geen bijzondere consequenties voor de asielaanvraag.


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 8 april 2003