Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Mededeling n.a.v. kamervragen over de oprichting van een Nationale Sigint Organisatie (NSO) bij de AIVD

Vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de oprichting van een Nationale Sigint Organisatie (NSO) bij de AIVD. (Ingezonden 5 maart 2003) Mededeling van minister Remkes (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), mede namens de minister van Defensie. (Ontvangen 28 maart 2003)


---

Vraag 1

Hoe wordt de satellietinterceptiecapaciteit precies uitgebreid ten behoeve van terreurbestrijding door de Algemene en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (AIVD en MIVD)?

Vraag 2

Wat is de rol van de Nationale SIGINT Organisatie (NSO) en wat zijn haar taken, waarvoor recentelijk personeel geworven wordt op de website van de AIVD?1)

Vraag 3

Wie is de verantwoordelijke minister voor de NSO? Hoe vindt de aansturing en de afstemming tussen de diverse betrokken diensten en ministers plaats? Komt er een openbaar besluit waarin de taken en de (verdeling van) verantwoordelijkheden worden vastgelegd?

Vraag 4

Welke planning bestaat er voor het operationeel worden van de NSO? Wat is er bekend over het (geplande) budget, de (geplande) personeelssterkte en het (geplande) aantal luisterposten? Wordt de satelliet afluisterpost in Zoutkamp uitgebreid of komen er daarnaast nieuwe posten?

Vraag 5

Hoe zal de samenwerking van de NSO met buitenlandse diensten verlopen? Op welke wijze wordt dat geregeld?

Vraag 6

Wanneer heeft u de Kamer op de hoogte gesteld van de oprichting van de NSO? Waarom moet de Tweede Kamer het opzetten van een nieuwe afluisterdienst vernemen via de website van de AIVD?

Mededeling

Naar aanleiding van de schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) over de oprichting van een Nationale Sigint Organisatie (NSO) bij de AIVD die werden ingezonden op 5 maart 2003 deel ik u, mede namens mijn ambtgenoot van Defensie, mee, dat het niet mogelijk is deze vragen binnen de gestelde termijn te beantwoorden omdat het interdepartementaal overleg hieromtrent nog niet is afgerond. Beantwoording zal zo spoedig mogelijk plaatsvinden.

1) Bron: vacature-overzicht op de website van de AIVD, www.aivd.nl


---
© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties - 8 april 2003