ANPM 93 08-04-2003 10:32:00
BIN/ZORGVERZEKERAAR VGZ/ANP PERS SUPPORT
VGZ MONDHYGIENIST LASER

APS: Geen pijn meer bij mondhygiëniste

Zorgverzekeraar VGZ en Mondhygiënistenpraktijk

Nijmegen-Wijchen-Veghel starten vandaag een pilot met laserbehandeling. Door gebruik te maken van geavanceerde laserapparatuur kunnen patiënten vrijwel pijnloos van hun tandsteen worden verlost.

Behandeling met laser door een vrijgevestigde mondhygiënist is in Nederland uniek. In de medische wereld wordt de lasertechnologie al jaren succesvol toegepast. Bij laserbehandeling door een mondhygiënist is verdoving meestal niet nodig, de behandeling is nagenoeg pijnloos en de napijn bijna nihil. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het resultaat van laserbehandeling minstens even goed is als behandeling op de traditionele wijze. Hiernaast levert laserbehandeling tussen de 5% en 50% tijdwinst op. De proefperiode wordt tevens gebruikt om hierover meer accurate gegevens te verzamelen.

Een belangrijke reden dat vrijgevestigde mondhygiënisten nog geen gebruik maken van een laser, is het feit dat contractueel is vastgelegd, dat zij worden gehonoreerd op tijdbasis. Hierdoor is er voor de behandelaar geen direct voordeel te behalen uit de tijdwinst die een laserbehandeling oplevert; anders dan minder pijn voor de patiënt. De aanschaf van een laserapparaat (ongeveer 60.000 euro) kan derhalve op geen enkele wijze worden terugverdiend.

Door vast te houden aan deze honoreringssystematiek wordt verzekerden de kans op de laserbehandeling onthouden. Gezien alle voordelen van laserbehandeling heeft VGZ er voor gekozen om een proef te starten. Voor de behandeling met laser declareert de mondhygiëniste gedurende de proefperiode de tijd die nodig zou zijn voor behandeling zonder laser. Hierdoor krijgt de patiënt/VGZ geen hogere nota en blijven de voordelen voor verzekerde (snellere, pijnloze behandeling) en voor behandelaar (tijdwinst) overeind.

De vrijgevestigde mondhygiëniste werkt op verwijzing van een tandarts.


---

-