ANPM 38 08-04-2003 08:18:00
BIN/BURSON-MARSTELLER/ANP PERS SUPPORT
OFFICEDEPOT GUILBERT OVERNAME

Office Depot kondigt bod aan overname Guilbert

OFFICE DEPOT KONDIGT BOD AAN OM GUILBERT'S EUROPESE CONTRACTONDERNEMING TER WAARDE VAN 1.4 MILJARD EURO OVER TE NEMEN VOOR 815 MILJOEN EURO

Acquisitie zou de omvang van bestaande Europese handelsactiviteiten van de onderneming verdubbelen

Transactie zou nieuw platform bieden voor groei in het grote zakelijke klantensegment in 9 Europese landen

Verwachte groei in 2004, het eerste volledige jaar van geïntegreerde onderneming, tussen 5 en 10%

Venlo, 8 april 2003 - OFFICE DEPOT INC. (NYSE:ODP), kondigt vandaag aan dat het een definitief bod heeft gedaan om de contractonderneming Guilbert over te nemen van de Pinault-Printemps-Redoute Group (PPR) voor 815 miljoen Euro. Guilbert S.A. heeft in 2002 een omzet van ongeveer 1.4 miljard Euro behaald. De aankoopprijs zal worden gecorrigeerd met een aanvullend bedrag van 40 miljoen Euro, alleen te verrekenen indien de waarde van het aandeel van Office Depot een bepaald niveau bereikt binnen 18 maanden na het sluiten van de voorgenomen overeenkomst. PPR heeft Office Depot inmiddels laten weten dat het dit bod verwelkomt en dat het van plan is onmiddellijk te starten met het informeren van de ondernemingsraden, in overeenstemming met Europese wettelijke vereisten. PPR heeft Office Depot gedurende dertig (30) dagen exclusiviteit verleend om haar aanbod om Guilbert te kopen gestand te doen en zal gedurende deze periode geen andere aanbiedingen accepteren. De transactie is onderworpen aan de goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten. Office Depot hoopt de transactie te kunnen voltooien tegen het einde van de lente in 2003.

Bruce Nelson, Chairman en CEO van Office Depot: 'Deze potentiële overname van één van Europa's meest vooraanstaande contractondernemingen is opnieuw een stevige stap voorwaarts in het bereiken van onze lange termijn groeistrategie in Europa en verbetert onze sterke, reeds bestaande positie. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland, zal deze overname ons waarschijnlijk voorzien van een spectaculaire groei in het segment van grote zakelijke klanten dat complementair zal zijn aan het reeds bestaande kleine en middelgrote klantensegment van Office Depot. De transactie verleent ons naar verwachting ook toegang tot de contracthandel in drie nieuwe landen, België, Portugal en Spanje, waar wij reeds operationeel zijn via onze postorder divisie onder de Viking merknaam. We geloven ook dat deze overname tot grotere operationele doeltreffendheden zal kunnen leiden, wat significante voordelen voor onze klanten met zich meebrengt.'

'Guilbert kent een lange en prestigieuze geschiedenis op het gebied van klanttevredenheid, het behalen van marktsucces en het onderhouden van relaties met haar grote, zakelijke klanten, verspreid over Europa,' vervolgt Nelson. 'Deze transactie stelt ons in staat om schaalvoordelen toe te passen en ervaring in het management uit te breiden. Ook kunnen we nu onze reeds aanwezige marktkennis op het gebied van de contracthandel toevoegen aan onze zeer succesvolle en winstgevende Europese postorder, internet en retail activiteiten. Guilbert's contracthandel beschikt over een herkenbare merknaam en een gerenommeerde groep werknemers. Dit stelt ons in staat om een beroep te doen op een uitstekend distributie- en call center netwerk, hetgeen ruimte biedt om onze ambitieuze Europese groeiplannen te kunnen verwezenlijken.'

Rolf van Kaldekerken, Office Depot's President European Operations: 'We hebben het hoogste respect en bewondering voor de organisatie van Guilbert en geloven dat we door het bundelen van onze krachten, de groei van beide ondernemingen op een winstgevende wijze kunnen bewerkstelligen, en tegelijkertijd onze klanten de beste dienstverlening in geheel Europa kunnen bieden. Deze combinatie van ondernemingen zou ons ook de mogelijkheid kunnen bieden om grote wereldwijde ondernemingen te bedienen met een naadloze organisatie. Hierdoor verbeteren we ook onze concurrentiekracht tegenover de strategische verbonden die sommige van onze grote concurrenten gevormd hebben met Europese tegenhangers.'

Office Depot verwacht dat de transactie in het algemeen weinig impact zal hebben op de winst in 2003. Dit zal afhankelijk zijn van het tijdstip van sluiting, risico's verbonden aan het integratieproces en andere risico's en onzekerheden. De transactie zal de winst in 2003 zelfs licht kunnen afzwakken. De verwachting is dat de winst zal toenemen in de hiernavolgende jaren. Voor bijvoorbeeld 2004 wordt aangenomen dat de overname een groei van 5 tot 10% zal opleveren.

Guilbert S.A. is één van de grootste contractondernemingen in Europa. Als afzonderlijke geïncorporeerde afdeling van PPR realiseerde dit bedrijf in 2002 een omzet van bij benadering 1.4 miljard Euro. In het hoofdkantoor te Senlis (Frankrijk, net buiten Parijs), heeft Guilbert bijna 5.700 werknemers in dienst. Het bedrijf opereert in negen Europese landen met inbegrip van België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Office Depot zal vandaag om 17:00 uur CET een live internetuitzending presenteren van een teleconferentie om de details van de voorgestelde acquisitie te bespreken. Individuen hebben directe toegang tot de uitzending via de website van Office Depot op http://investor.officedepot.com. Een herhaling van de teleconferentie is beschikbaar op http://investor.officedepot.com vanaf 19:00 uur CET op 8 april tot middernacht op 15 april.

Voor meer informatie of afbeeldingen contacteer:

Arnoud Ongerboer de Visser
Tel: +31 (0)70 - 362 48 61
Mob:+ 31 (0)6 513 514 77
E-mail: Arnoud onderliggend streepje Ongerboer onderliggend streepje de onderliggend streepje Visser@nl.bm.com

Over Viking Office Products
Viking Office Products, Inc., is opgericht in januari 1960 in de Verenigde Staten. Zij verkoopt kantoorbenodigdheden aan kleine en middelgrote ondernemingen via direct mail catalogi. Buiten de Verenigde Staten, is Viking operationeel in Europa en Japan. Op 26 augustus 1998, fuseerde Viking met Office Depot, Inc.

Viking biedt zijn klanten Fanatical Customer Service, bestelgemak en een snelle levering tegen concurrerende prijzen. De onderneming heeft in de Verenigde Staten, alsook in Europa en Japan een marktaandeel verovert middels een agressief marketing beleid. Het aanbod van de onderneming bestaat uit kantoorartikelen, kantoormachines en -supplies en kantoormeubilair. De onderneming heeft nieuwe database marketing technologieën ontwikkeld, waardoor het mogelijk is catalogi te personaliseren, een unieke en effectieve marketing tool.

Over Office Depot Wereldwijd
Niemand verkoopt meer kantoorbenodigdheden aan meer klanten in meer landen via meer kanalen dan Office Depot. Als wereldwijd marktleider op het gebied van de verkoop in kantoorbenodigdheden, opereert de onderneming onder de merknamen Office Depotâ, Viking Office Productsâ, Viking Directâ, Viking Direktâ en 4Sure.comâ. Per 28 december 2002 bezit Office Depot 867 mega-winkels in de Verenigde Staten en Canada, een nationaal netwerk voor B-to-B leveringen dat wordt ondersteund door 25 distributiecentra, meer dan 60 lokale verkoopkantoren en 13 regionale call centers.

Verder verkoopt de onderneming middels de Mailorder en Contract Divisie (Business Services Divisie), producten en services in 22 landen wereldwijd. Daarnaast heeft de Retail Divisie, buiten de Verenigde Staten en Canada, 38 mega-winkels in Frankrijk, 3 in Spanje en 13 in Japan die eigendom zijn en geleid worden door de onderneming, alsmede 121 mega-winkels onder joint venture en licentie overeenkomsten in 7 landen.

De onderneming heeft naast de bekroonde website www.officedepot.com tevens 32 websites in de Verenigde Staten, Canada en dertien internationale landen, waaronder België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Japan, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. In 2002 genereerde Office Depot via E-commerce wereldwijd een omzet van US$ 2,1 miljard.

De aandelen van Office Depot zijn genoteerd aan de New York Stock Exchange onder het symbool ODP en zijn opgenomen in de Standard & Poor (S&P) index.

Over Office Depot in Europa
De Europese Mailorder activiteiten van het bedrijf, onder de Viking Direct merknaam, zijn operationeel in 12 Europese landen; het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Frankrijk, België, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Spanje en Portugal.

Naast een veelvoud aan websites en Mailorder activiteiten in Europa, heeft de onderneming een Contract Divisie (Business Services Divisie) onder de Office Depot merknaam in 6 landen; het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Frankrijk, Italië en Duitsland. Deze divisie richt zich op middelgrote tot grote bedrijven middels een gespecialiseerd verkoopteam, individuele prijsafspraken voor grote zakelijke accounts en levering binnen 24 uur in elk land.

Bovendien heeft de onderneming 38 mega-winkels onder de Office Depot merknaam in Frankrijk en 3 in Spanje, alsook 16 mega-winkels onder licentie overeenkomsten in Hongarije en Polen.

Office Depot heeft in 4 landen deelgenomen aan de competitie Great Place to Work(r) - Best Employer 2003(r), een initiatief van de Europese Unie in Brussel, welke in 15 EU lidstaten simultaan is uitgevoerd. Het in de Verenigde Staten opgerichte 'Great Place to Work Institute' stond model voor deze Europese verkiezing. Office Depot is op de volgende plaatsen geëindigd:

Nederland 2e plaats in de lijst van 50 Beste Werkgevers Nederland
Oostenrijk 4e plaats in de lijst van 50 Beste Werkgevers Oostenrijk
Duitsland 5e plaats in de lijst van 50 Beste Werkgevers Duitsland
België 9e plaats in de lijst van 25 Beste Werkgevers België

Alle landen hebben zich vervolgens geplaatst in de lijst '100 Best Workplaces in the EU 2003'.

Bovendien is Office Depot UK op de 57e plaats geëindigd in de competitie 'The Sunday Times 100 Best Companies to Work for 2003'.

Over Office Depot / Viking Direct in Nederland
De Mailorder Divisie onder de Viking Direct merknaam is in Nederland gelanceerd in 1994. Klanten ontvangen een zorgvuldig geplande sortering mailings gedurende het jaar, welke zijn ontworpen om aankopen aan te moedigen en klanten op de hoogte te houden van speciale aanbiedingen. Orders kunnen geplaatst worden via de gratis telefoon- en faxnummers, of via onze bekroonde website (www.vikingdirect.nl).

In 2001 is de Contract Divisie (Business Services Divisie) onder de Office Depot merknaam opgericht. Deze divisie maakt op maat gesneden contracten en prijsafspraken met middelgrote tot grote bedrijven. Dit gebeurt via een netwerk van verkoopkantoren en sales representatives. Elke BSD klant kan tevens profiteren van een gepersonaliseerde en op maat gesneden website
(http://bsdnet.officedepot.nl).

Het Europese hoofdkantoor van Office Depot is gevestigd in Nederland en bevindt zich in Venlo. Vanuit Venlo worden via de call centers zowel de Duitse als de Nederlandse markt bediend en zijn op dit moment ruim 850 mensen werkzaam, waarvan de helft uit Duitsland afkomstig is. Bij het logistieke centrum van Office Depot nabij Utrecht en het regionale verkoopkantoor in Nieuwegein werken nog eens rond de 150 medewerkers.

VOORZICHTIGHEIDSVERKLARING BETREFFENDE VOORUITZIENDE VERKLARINGEN:

Behalve voor historische informatie, zijn de onderwerpen besproken in dit persbericht, vooruitziende verklaringen binnen de betekenis van de Private Veiligheidsprocedure Hervormings Act van 1995, zoals bijgevoegd. Vooruitziende verklaringen, inbegrepen zonder beperkingen van alle ontwerpen en geanticipeerde niveaus van toekomstig optreden, vervat ook de risico's en onzekerheden die feitelijke resultaten kunnen veroorzaken die materieel afwijken van deze die hier werden besproken. Deze risico's en onzekerheden worden door Office Depot af en toe in detail weergegeven in hun bestanduitwisselingen met de United States Securities Exchange Commission ('SEC'), met inbegrip van zijn meest recente, ongelimiteerde bestanden op Vorm 10-K, gemaakt op 13 maart 2003, en onze 8-K bestanden, die van tijd tot tijd gemaakt werden. We verzoeken uitdrukkelijk om dergelijke bestanden na te kijken voor een meer gedetailleerde discussie van zulke risico's en onzekerheden. De SEC bestanden van de onderneming zijn volledig en kosteloos beschikbaar op www.sec.gov en op www.freeEDGAR.com, evenwel als op een aantal andere commerciële websites.