PERSBERICHT - 2003-04-08

Boekingen bij belangrijke touroperators nauwqelijks terug gelopen

Toerisme naar Curaçao blijft heel goed gaan

Het toerisme vanuit Nederland naar Curaçao blijft zich goed ontwikkelen. De belangrijke touroperators melden dat de boekingen ook de afgelopen weken nauwelijks zijn teruggelopen. De zeer sterke stijging van 50% die blijkt uit de maandelijkse ANVR-statistiek (NIPO meting) op 9 maart, blijkt dan ook nauwelijks te zijn aangetast.

Die stijging is een optelsom van (soms zelfs sterk) oplopende boekingen bij touroperators die ook vorige jaren actief waren in de markt en aanbod van reisorganisaties die dit jaar voor het eerst Curaçao aanbieden. KLM heeft voor de zomer opnieuw een vlucht toegevoegd, waardoor nu in de zomermaanden dagelijks rechtstreeks naar Curaçao wordt gevlogen.

Curaçao lijkt te profiteren van een combinatie van factoren. De onzekerheid met betrekking tot andere delen van de wereld, maakt van de Caribbean in het algemeen een als veilig ervaren bestemming. Daarnaast worden de Antillen als Nederlands gebiedsdeel toch al als ?vertrouwd? ervaren. Specifiek voor Curaçao geldt bovendien dat het een bestemming is die al sinds vorig jaar sterk aan populariteit won. In januari en februari van dit jaar kwamen respectievelijk 6 procent en 26 procent meer Nederlandse toeristen naar het eiland.

Curaçao profiteert daarnaast van een algemene prijsdaling als gevolg van de goedkopere Amerikaanse dollar (gekoppeld aan de Antilliaanse gulden), een sterke toename van capaciteit van de luchtvaartmaatschappijen KLM en DCA en stelselmatige uitbreiding met relatief nieuwe en goede accommodaties. Voor de KLM is Curaçao één van de verre bestemmingen met ook dit jaar goede verwachtingen.

Dankzij een extra rechtstreekse vlucht is de capaciteit bij de KLM in de zomermaanden nu met circa 40 % toegenomen. Daardoor is er in 2003 voor het eerst sinds enkele jaren geen tekort aan stoelcapaciteit. Andere jaren werd de beschikbare capaciteit al snel ?in beslag? genomen door naar huis reizende Antillianen. Dit jaar is er echter ook voldoende capaciteit voor toeristen die hun vakantie op Curaçao willen doorbrengen. De combinatie van relatief goedkope tickets en goede resorts met voor families zeer geschikte bungalows, zorgt er voor dat ook gezinnen vaker een vakantie naar Curaçao boeken.

Noot voor de redactie (