Mauritshuis


26 maart 2003


MAURITSHUIS RESTAUREERT OP ZAAL PUBLIEKSLIEVELING HET PUTTERTJE VAN CAREL FABRITIUS

8 april tot en met 2 mei 2003


Van 8 april tot en met 2 mei 2003 vindt in het Mauritshuis de openbare restauratie plaats van Het puttertje, geschilderd door Carel Fabritius in 1654. Van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 15.00 uur zal de hoofdrestaurator van het museum, Jørgen Wadum, onder toeziend oog van het publiek aan het schilderij werken. Hiervoor wordt een museumzaal als restauratie-atelier ingericht.

De werkzaamheden zullen door middel van webcams wereldwijd via internet te volgen zijn, waarbij wekelijks de stand van zaken in een overzicht zal worden samengevat. De restaurator zal dagelijks na afloop van zijn werkzaamheden vragen van belangstellenden beantwoorden en zijn bevindingen meedelen. In de uren dat de restaurator niet aanwezig is, kan het museumpubliek toch via een beeldscherm kennisnemen van de vorderingen van de restauratie.

Dit project komt tot stand in nauwe samenwerking met Siemens Nederland NV, die de benodigde geavanceerde apparatuur en software levert.

Het puttertje
In 1654 portretteerde Carel Fabritius (1622-1654) een distelvink. Vanwege zijn schranderheid werd het vogeltje liefkozend puttertje genoemd: hij kon met een emmertje water uit een bakje putten en was in de zeventiende eeuw als huisdier populair.

Restauratie puttertje
Tijdens de restauratie wordt de sterk vergeelde vernis van het schilderij verwijderd, waardoor de oorspronkelijke kleuren weer zichtbaar worden. Minuscule verfmonsters zullen informatie geven over de pigmenten die Fabritius gebruikte en over de opbouw van zijn verflagen. Eventuele lacunes worden opgevuld en geretoucheerd. Over de oorspronkelijke functie van dit paneel bestaat onduidelijkheid: kan het worden opgevat als een trompe-l'oeil, een bedriegertje? Het lijkt haast een echte vogel die tegen een witgekalkte muur voor zijn voederbakje zit. Diende het schilderij misschien als uithangbord of kastpaneel? Hopelijk geeft het technische onderzoek ook antwoord op deze vragen.

Oeuvretentoonstelling Carel Fabritius in 2004 in het Mauritshuis De restauratie van Het puttertje vindt plaats ter voorbereiding op de tentoonstelling over het werk van Fabritius (24 september 2004 tot en met 9 januari 2005). Fabritius wordt gezien als de schilderkunstige schakel tussen Rembrandt en Vermeer. Zijn vroege werk volgt de stijl van zijn leermeester Rembrandt; zijn late werk loopt, in de wijze waarop licht en atmosfeer zijn weergegeven, vooruit op de Delftse school waaruit Vermeer stamt.

Het oeuvre van Fabritius is veelzijdig, maar klein. Hij kwam op zeer jonge leeftijd, in het jaar dat hij Het puttertje schilderde, bij de ontploffing van het Delftse kruitmagazijn om het leven. Op dit moment zijn 15 schilderijen aan Fabritius toegeschreven. In de loop van 2002 -2004 worden alle schilderijen van Carel Fabritius aan een technisch onderzoek onderworpen, en zonodig gerestaureerd. Ten behoeve van deze bijzondere tentoonstelling werkt een internationaal team van kunsthistorici, restauratoren en natuurwetenschappers nauw samen. Door gebruikmaking van zeer innovatieve, digitale röntgenapparatuur, uv- en infraroodapparatuur en ct-scans zal er inzicht worden verkregen in Fabritius techniek en kunnen onduidelijkheden omtrent toeschrijving en datering van zijn schilderijen worden opgelost.

Siemens Nederland NV : met hart voor historie en oog voor de toekomst Siemens Nederland levert ten behoeve van de openbare restauratie van Het puttertje alle benodigde technische apparatuur. Hierdoor kan het publiek, wereldwijd via internet en in het museum via projectie, het restauratieproces volgen. Bezoekers kunnen direct op zaal zien hoe de restaurator werkt en vervolgens in de komende weken thuis via internet de ontwikkelingen op de voet volgen.
Siemens Nederland, volgend jaar 125 jaar in Den Haag gevestigd, is de exclusieve sponsor van de Fabritiustentoonstelling. Als innovatief technisch bedrijf werkt Siemens Nederland graag mee aan deze tentoonstelling over een verrassend en talentvol schilder uit de Gouden Eeuw.

Publieksbegeleiding
Tekstborden geven informatie over het restauratieproject en over de bijzondere tentoonstelling in 2004. Ter illustratie ligt in een vitrine op zaal het instrumentarium waarmee de restaurator zijn nauwkeurige werk uitvoert.

Activiteiten voor jongeren
Kijktocht voor de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs (ca. 8 tot en met 12 jaar)
Restauratie informatiemap voor CKV 1 en 2 -leerlingen te gebruiken bij een werkstuk of spreekbeurt.

Museumweekend 12 en 13 april
Op beide dagen tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen kinderen deelnemen aan verschillende activiteiten rondom het thema restauratie: er is een kijktocht beschikbaar, ze mogen schilderijen (kleurplaten) retoucheren of een schilderij onderzoeken.
Info: 070 3023439

De tentoonstelling in 2004 komt tot stand in samenwerking met het Staatliches Museum in Schwerin, Duitsland, waar de tentoonstelling van
15 mei tot en met 29 augustus 2004 te zien zal zijn.

Beeldmateriaal (jpg per e-mail of cd-rom) van Het puttertje op aanvraag voor de pers beschikbaar.

Nadere informatie voor de pers:
Mauritshuis, Afdeling Communicatie
Pom Verhoeff-Emanuel
Tel: 070 302 34 35
Fax: 070 302 34 50
E-mail: verhoeff.p@mauritshuis.nl
www.mauritshuis.nl

terug