100 jaar gezondheidsraad

Op 1 augustus 1902 begon de Gezondheidsraad met zijn taak: het adviseren van parlement en regering over de stand van wetenschap op het gebied van de volksgezondheid.

Alsnog symposium over 100 jaar Gezondheidsraad

Op 8 april 2003 viert de Gezondheidsraad alsnog haar honderdjarig bestaan. De viering zou oorspronkelijk op 8 oktober van vorig jaar zijn, maar werd toen afgelast in verband met het overlijden van prins Claus. Precies een halfjaar later zal nu in het kader van het eeuwfeest het symposium `De ervaren toekomst' toch nog plaatsvinden. Centraal staat de presentatie van en discussie over twee boeken die verschenen ter gelegenheid van 100 jaar Gezondheidsraad. Het eerste boek is Paradox van wetenschappelijk gezag, een studie over de manier waarop de Gezondheidsraad opereert in het spanningsveld tussen wetenschap en beleid. De toekomst van ons zelf is een publicatie van de Gezondheidsraad zelf. In dit advies wordt een beeld geschetst van toekomstige ontwikkelingen in het hersenonderzoek en de manier waarop deze ons beeld van wie wij zijn kunnen veranderen. Het symposium in de Ridderzaal in Den Haag wordt bijgewoond door koningin Beatrix en leden van het kabinet, en een groot aantal genodigden. Sprekers zijn: prof. dr André Knottnerus, prof. dr ir Wiebe Bijker, dr Witte Hoogendijk, prof. dr Paul Schnabel, prof. dr Ronald Plasterk en prof. dr Inez de Beaufort. Het dagvoorzitterschap is in handen van mr Arend Jan Heerma van Voss.
Paradox van wetenschappelijk gezag van Roland Bal, Wiebe Bijker en Ruud Hendriks is verkrijgbaar in de boekhandel. De toekomst van ons zelf kan besteld worden bij de Gezondheidsraad; de fraai vormgegeven jubileumuitgave kost 35 euro. De tekst van het advies is ook te downloaden van deze site. Deze staat onder `Adviezen' bij 8 oktober 2002.