Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Alcoholisme: meer oorzaken


dinsdag 8 april 10.00 uur


Promotie Geneeskunde

Alcoholisten kampen naast hun verslaving vaak ook met andere psychische klachten. Een mogelijke verklaring voor dit laatste is de aanwezigheid van gemeenschappelijke factoren die de kans op het ontstaan van zowel verslaving als psychiatrische co-morbiditeit verhogen, bijvoorbeeld genetische aanleg of omgevingsfactoren als verwaarlozing in de kindertijd, alcoholisme bij de ouders, traumatisering op jonge leeftijd of het getuige zijn van huiselijk geweld. Willie Langeland concludeert dat fysieke mishandeling en seksueel misbruik in de kindertijd bij alcoholverslaafden veel voorkomen. Zij veronderstelt met name bij vrouwen een oorzakelijk verband met het ontstaan van alcoholproblemen. Bij getraumatiseerde verslaafden komen ook meer angststoornissen en posttraumatische stressstoornissen voor. Langeland pleit voor meer aandacht binnen deze groep voor stressoren in de kindertijd, ervaringen met geweld in het volwassen leven en traumagerelateerde symptomen.

Mw. W. Langeland: Childhood trauma in treated alcoholics. Prevalence and relevance for clinical impairment. Promotor is prof. dr. W. van den Brink.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.