Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De effecten van de economische eenwording van Europa


dinsdag 8 april 14.00 uur


Promotie Economie

De economische eenwording van Europa is al ruim een halve eeuw aan de gang, maar krijgt een nieuwe impuls met het verdwijnen van de binnengrenzen, de invoering van de euro en de toetreding van nieuwe lidstaten. Paul Cavelaars onderzocht welke invloed de Europese integratie heeft op de welvaart, de wisselkoers en de effectiviteit van het rentebeleid van centrale banken. De Europese integratie raakt veel mensen, zowel in Europa als daarbuiten. Omgekeerd is Europa niet immuun voor invloeden van buitenaf. Daarom besteedde Cavelaars in zijn onderzoek veel aandacht aan de internationale omgeving waarin het proces van Europese eenwording plaatsvindt. Hij concludeert dat het voeren van een gezamenlijk Europees rentebeleid positieve welvaartseffecten heeft voor de rest van de wereld. Een andere bevinding is dat het voeren van één rentebeleid voor Europa gevolgen heeft voor de stabiliteit van de wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar. Cavelaars onderzoeksresultaten ondersteunen de beslissing tot een snelle toetreding van nieuwe lidstaten.

P.A.D. Cavelaars: European integration, monetary policy and exchange rate behaviour. Promotor is prof. dr. R.M.W.J. Beetsma.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@bdu.uva.nl. Voor vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.