Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

UITNODIGING
DEBAT

ZAAL DE UNIE
Dinsdag 8 april 2003, 20.00 uur

DE THERMOMETER

Ruimte voor religie in een seculiere samenleving?

Inleiding door Herman Meijer
Debat met onder meer Anton Zijderveld, Haci Karacaer en Jan Beerenhout Moderator: Liesbeth Levy

De opkomst van de islam heeft nieuw leven geblazen in de discussie over de positie van religie in het Nederlandse maatschappelijk leven. In de afgelopen decennia heeft Nederland zich ontwikkeld tot een steeds meer seculiere samenleving. Nu doet een nieuwe groep een beroep op de oude instrumenten van de verzuiling. Er zijn islamitische scholen geopend, er is een islamitische politieke partij opgericht en er zijn discussies ontstaan over de scheiding van kerk en staat in Nederland. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de vraag of leden van de rechterlijke macht religieuze symbolen mogen dragen, zoals een hoofddoekje. Is er sprake van een nieuwe islamitische zuil die een bijdrage levert aan de emancipatie van het islamitische bevolkingsdeel in Nederland? Of laten de huidige ontwikkelingen zien dat de oude instrumenten, zoals de ordening van Nederland in zuilen, belemmerend werken voor de integratie van migranten en hun kinderen, en de sociale cohesie in Nederland bedreigen?

Naast een algemene beschouwing van dit vraagstuk komen ook concrete vraagstukken aan de orde. Zijn religieuze scholen nog van deze tijd en hoever mogen zij gaan in het bepalen van de eigen identiteit? Zijn gebedsruimten in openbare ruimten een goed idee? Zijn stemlokalen in kerken of moskeeën gewenst? Is het eigenlijk wel mogelijk dat er in Nederland een islamitische zuil ontstaat? Zijn de geuite verwachtingen en angsten reëel?

Herman Meijer, oud-wethouder Gemeente Rotterdam en voorzitter GroenLinks. Anton Zijderveld, bestuursvoorzitter SAMS en emeritus hoogleraar Algemene Sociologie Erasmus Universiteit te Rotterdam. Haci Karacaer, directeur Milli Görüs Nederland. Jan Beerenhout, migratiedeskundige, werkzaam bij de Gemeente Amsterdam. Liesbeth Levy, filosoof en hoofd afdeling debat Rotterdamse Kunststichting.

DE THERMOMETER is een debatserie waarin regelmatig de temperatuur van het maatschappelijk klimaat in stad en land wordt gemeten. In de Thermometer wordt gekeken naar de praktische bruikbaarheid van politieke ideeën en theorieën.

Datum : dinsdag 8 april 2003
Plaats : Zaal de Unie, Mauritsweg 34, Rotterdam Aanvang : 20.00 uur
Toegang : gratis
Reserveren : sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rks@rks.nl Informatie : www.rks.nl of (010) 433 58 33 of unie@rks.nl; www.lbr.nl of 010-2010230 of visser@lbr.nl

DE THERMOMETER is een samenwerkingsverband van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR), de Stedelijke Adviescommissie Multiculturele Stad (SAMS), Studium Generale/ Erasmus Universiteit en de Rotterdamse Kunststichting (RKS).