Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WEEK 15

DEBAT: JOURNALISTIEKE SCHERPSCHUTTERS
Aan de leiband van het Pentagon

Tegelijk met de VN wapeninspecteurs moesten alle journalisten Irak verlaten. De embedded verslaggevers zullen nog berichten vanuit Amerikaanse tankwagens. Maar de meeste informatie komt ons via het Amerikaanse mediacentrum ter ore. Een enkele Arabisch sprekende journalist zal ook informatie van Al Jazeera vertolken. Wat zijn de verschillen in berichtgeving? Welke informatie wordt ons, en journalisten, onthouden? Kunnen oorlogsverslaggevers door alle kruitdampen nog scherp zien? Over deze vragen organiseert TUMULT eeen debat op dinsdag 8 april, 20.00 uur, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht, toegang ¤ 3,5/CJP&U-pas ¤2.

Een debat met onder andere Kees van Dam, buitenlandcorrespondent Irak voor NOS journaal (ovb), Kawa Hassan, Al Jazeera watcher Radio 1 en Twee Vandaag, Hans Verploeg, algemeen secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten en bestuurslid Internationale Federatie van Journalisten. Het debat wordt geleid door journalist Babette Niemel.

' De greep van de Amerikaanse regering op het nieuws is groot en, wat vervelender is, onzichtbaar',schrijft Theo van Stegeren in de Volkskrant van zaterdag 22 maart jl. Hij baseert zich op de L.A. Times, die meldt dat Donald Rumsfeld de landmacht, marine en luchtmacht heeft getraind de pers te gebruiken voor destruction, degradation, denial, desruption, deceit and exploitation. Duitse correspondenten hebben al geklaagd over de manier waarop Amerikaanse strijdkrachten hun informatie verschaffen. Ze zijn van mening dat het Pentagon voorrang geeft aan verslaggevers uit landen die de oorlog steunen. Nederlandse journalisten zijn vooral aangewezen op CNN en BBC. Materiaal van Al Jazeera kan maar mondjesmaat gebruikt vanwege torenhoge tarieven, aldus Maria Henneman van Netwerk. NVJ-secretaris Hans Verploeg stelt voor om waar nodig het internationaal ingekocht beeld- en geluidsmateriaal te voorzien van de mededeling dat er geen sprake is van onafhankelijk gemaakte opnamen. Oorlogsjournalistiek is bijzonder moeilijk. Toch denkt oorlogscorrespondent Karskens dat veel journalisten te weinig lef tonen- ze gaan er niet zelf op uit. Kunnen we van journalisten verwachten scherp te zien in deze mistige tijden? En wat zijn de gevolgen van de subjectieve berichtgeving?

Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of www.TUMULTdebat.nl.