Anti Racisme Informatie Centrum

email

De Osmose Colleges # 5
De multiculturele sector

Dinsdag 8 april 2003

Volgens een aantal critici is de integratie mislukt. Deze mislukking is niet in de eerste plaats, zeggen zij, te wijten aan de allochtonen, maar vooral aan het cultuurrelativisme van de autochtone meerderheid. Meer boude critici spreken van de 'multiculturele maffia', daarmee verwijzend naar de "multiculturele sector" die zelfgenoegzaam zou zijn, in zichzelf gesloten en weinig doortastend: een weinig transparant samenspel tussen linkse politiek, welzijnswerk en beroepsallochtonen. De overheid zou alle subsidies moeten opheffen en het beschikbare geld moeten inzetten voor concrete gemengde projecten op wijkniveau, voor onderwijs aan allochtone kinderen, voor het wegwerken van de werkloosheid onder allochtonen De multiculturele samenleving verkeert in crisis en de verantwoordelijke sector laat weinig van zich horen. Zij meent oprecht dat integratie een proces van jaren is, zij heeft geen pasklare antwoorden en houdt allochtonen de hand boven het hoofd. Ligt de schuld bij de hulpverleners en welzijnswerkers? Maken zij allochtonen tot patiënten en slachtoffers in plaats van tot mensen, die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun bestaan? Wat is er waar van dit beeld, staat de emotionele betrokkenheid van mensen die in de sector werken harde aanpak in de weg, hoe werkt dat samenspel tussen de hierboven genoemde partijen, maar ook: is de multiculturele sector strategisch wel sterk genoeg, verkoopt zij haar succes voldoende aan de politiek?

Een publiek college van Meindert Fennema, onlangs benoemd tot hoogleraar migratie en etnische studies aan de Universiteit van Amsterdam, met een reactie van Hans Spijkerman, directeur van Osmose, advies bureau voor multiculturele vraagstukken.

Het college staat onder leiding van Jeroen Gradener, cultuurpsycholoog en beleidsadviseur op het gebied van de multiculturele samenleving. Het publiek krijgt uitdrukkelijk de gelegenheid mee te denken.

Plaats:
Het college wordt gehouden in Lux, Marienburg 38-39, Nijmegen Dinsdagavond 8 april 2003. Aanvang: 20.00 uur. Entree: Euro 4,-

Informatie:
U kunt een plaats reserveren bij Osmose. Er ligt dan bij de kassa van Lux een kaartje op uw naam klaar.
Heeft u nog vragen, stel ze gerust. Contactpersoon Osmose: Catharina Besselink,
tel. 026 - 352 34 10. Email: besselink@osmose.nl Zie ook:www.osmose.nl