Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

08/04/03 Koningin bij symposium Gezondheidsraad

Hare Majesteit de Koningin is dinsdag 8 april in de Ridderzaal in Den Haag aanwezig bij het symposium 'De ervaren toekomst' van de Gezondheidsraad. Het symposium is opgebouwd rond twee publicaties die vorig jaar ter gelegenheid van het eeuwfeest van de raad zijn verschenen, over de paradox van wetenschappelijk gezag en over de ontwikkelingen in het onderzoek naar beïnvloeding van ons brein.

In Paradox van wetenschappelijk gezag wordt ingegaan op de manier waarop adviezen van de Gezondheidsraad tot stand komen. In De toekomst van ons zelf ontvouwt een speciale commissie van de Gezondheidsraad haar visie op de wijze waarop in de toekomst ons brein beïnvloed kan worden. Staatssecretaris mevrouw Ross-Van Dorp van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal het symposium met een toespraak openen.

De Gezondheidsraad adviseert de regering en het parlement op het gebied van de volksgezondheid. De raad heeft ongeveer 200 permanente leden, werkzaam bij universiteiten, ziekenhuizen en andere organisaties op het gebied van de volksgezondheid. De Gezondheidsraad komt niet plenair bijeen, maar werkt per advies in ad hoc-commissies, vaak aangevuld met deskundigen die niet permanent zitting hebben in de Raad.

De adviezen bestrijken de terreinen gezondheid en zorg, gezondheid en voeding, en gezondheid en omgeving. Recente adviezen betroffen onder meer de veiligheid van siliconenimplantaten, vaccinatie tegen meningokokken, de relatie tussen keukenzout en hoge bloeddruk, en de kwaliteit van natuurlijk zwemwater.

Dit symposium zou plaatsvinden in oktober 2002 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Gezondheidsraad, maar werd toen in verband met het overlijden van Prins Claus uitgesteld.