Tweede Kamer der Staten Generaal

De Tweede-Kamerleden Krista van Velzen (SP) en Wien van den Brink (LPF), tevens bekend met het actiewezen, openen op dinsdag 8 april 2003 om 17.00 uur de tentoonstelling 'Democratie op straat'. De tentoonstelling toont naast foto's ook spandoeken, vaandels, affiches en ander ludiek demonstratiemateriaal. En er is een film met beelden van onder andere een demonstratie voor algemeen kiesrecht uit 1908 en de betoging tegen kruisraketten uit 1981 te zien. De opening heeft plaats in de Statenpassage.

Tachtig jaar geleden, in 1923, demonstreren 80.000 mensen tegen de bij de Tweede Kamer ingediende Vlootwet. Voor die tijd een ongekend hoog aantal. Zestig jaar later, in 1983, zijn er 500.000 demonstranten op de been om te protesteren tegen de plaatsing van kruisraketten in Nederland, het hoogste aantal deelnemers tot nu toe. Het Binnenhof en vele andere plaatsen in Nederland hebben als toneel gediend voor talloze van deze demonstraties. In de Statenpassage van de Tweede Kamer herleven de grote demonstraties van de afgelopen 100 jaar.

Actie, actie, harde actie. Gewapend met spandoeken of borden met ludieke tekeningen en teksten, liedjes zingend en soms toepasselijk verkleed: demonstraties leveren vaak mooie plaatjes op. Maar ze kunnen ook grimmig zijn. Het is de democratie op straat. Al dit soort beelden zijn opgenomen in de film van Gerard Nijssen (o.a. Andere Tijden) en Erik Willems die in de tentoonstelling te zien is.

Een belangrijk thema in zowel de film als de tentoonstelling is 'Oorlog en Vrede'. Ook weer actueel in deze tijd. Verder komen in de tentoonstelling demonstraties tegen de korting op de WAO, pro- en anti-abortus, voor algemeen kiesrecht en betogingen van extreemrechts aan bod.

De tentoonstelling is tot en met 27 juni 2003 gratis te bezichtigen op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur in de Statenpassage van de Tweede Kamer (ingang Lange

Poten 4).