Gezondheidsraad

Alsnog symposium voor eeuwfeest Gezondheidsraad

In oktober 2002 zou de Gezondheidsraad zijn honderdjarig bestaan vieren met een feestelijk symposium. Vanwege het overlijden van prins Claus werd dit toen afgelast. Het symposium zal nu, een half jaar later, alsnog doorgang vinden. In aanwezigheid van koningin Beatrix, enkele bewindslieden en vijfhonderd genodigden laten gerenommeerde sprekers zien hoe een eeuw ervaring met wetenschappelijke advisering juist vooruitblikken mogelijk maakt. Het symposium, met als titel 'De ervaren toekomst', vindt plaats op dinsdag 8 april in de Ridderzaal te Den Haag, van 14.45 tot 16.15 uur. Na afloop is er een feestelijke receptie.

Het programma van het symposium is opgebouwd rond twee publicaties, die speciaal voor het eeuwfeest verschenen. Hierin wordt duidelijk hoe de Gezondheidsraad op grond van zijn ervaring de toekomst tegemoet kan treden, en hoe die toekomst eruit zou kunnen zien.

In Paradox van wetenschappelijk gezag wordt ingegaan op de manier waarop Gezondheidsraadadviezen tot stand komen. Tijdens het symposium bespreekt een van de drie auteurs, prof. dr ir Wiebe Bijker, de verhouding tussen wat er achter de coulissen gebeurt en hoe het uiteindelijke advies er uit ziet.

In De toekomst van ons zelf ontvouwt een speciale commissie van de Gezondheidsraad haar visie op de wijze waarop in de toekomst ons brein beïnvloed kan worden. Dr Witte Hoogendijk, psychiater en voorzitter van de commissie, geeft in zijn lezing niet alleen aan wat we mogen hopen, maar ook waar we bang voor moeten zijn.

Een weerwoord komt van prof. dr Inez de Beaufort, hoogleraar medische ethiek, prof. dr Ronald Plasterk, hoogleraar celbiologie, en prof. dr Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Drs Clémence Ross-van Dorp, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zal de middag openen, en haar visie geven op de Gezondheidsraad als honderdjarig wetenschappelijk adviesorgaan. Een ander onderdeel is de onthulling van het kunstwerk dat het eeuwfeest van de Gezondheidsraad markeert. 'BinnensteBuiten' werd gemaakt door beeldend kunstenaar Mieke de Waal. Prof. dr Kitty Zijlmans, hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden, verzorgt een korte inleiding op het werk.

De middag wordt afgesloten met een bijdrage van prof. dr André Knottnerus, voorzitter van de Gezondheidsraad. Dagvoorzitter mr Arend Jan Heerma van Voss sluit om 16.15 uur het inhoudelijke programma af. De middag wordt dan voortgezet met een feestelijke receptie voor alle genodigden.

Aanmelden

Journalisten die op dinsdag 8 april op het symposium in de Ridderzaal aanwezig willen zijn, moeten zich uiterlijk maandag 7 april voor 12.00 uur gemeld hebben bij de Gezondheidsraad - dit vanwege het beperkte aantal plaatsen en de veiligheidsvoorschriften in verband met de aanwezigheid van koningin Beatrix. Aanmelden bij: de heer J. Jansen, tel. (070) 340 6363, e-mail: j.jansen @gr.nl. De zaaldeuren gaan op 8 april om 14.45 uur dicht; daarna is er pas om 16.15 uur toegang tot de receptie.

Meer informatie

Nadere inlichtingen over het symposium 'De ervaren toekomst' worden verstrekt door mevr. DCM Gersons-Wolfensberger, arts, tel. (070) 340 7170, e-mail: dcm.gersons@gr.nl.

Een recensie-exemplaar van het boek Paradox van wetenschappelijk gezag (ISBN 90 5549 440 2) kan opgevraagd worden bij het secretariaat van de Gezondheidsraad, fax (070) 340 7523, e-mail: order@gr.nl. Het persbericht van 8 oktober 2002 is te vinden op de website van de Gezondheidsraad, www.gr.nl, onder 'Honderd jaar Gezondheidsraad' of onder 'Overige publicaties, 2002'. Nadere inhoudelijke inlichtingen over het boek worden verstrekt door de drie auteurs: dr R. Bal, Erasmus Universiteit Rotterdam, tel. (010) 408 2506, e-mail: r.bal@bmg.eur.nl, prof. dr ir WE Bijker, Faculteit der Cultuurwetenschappen, Universiteit Maastricht, (043) 388 3476, e-mail: w.bijker@tss.unimaas.nl, en dr R. Hendriks, Faculteit der Cultuurwetenschappen, Universiteit Maastricht, tel. (043) 388 3338, e-mail: hendriks@philosophy.unimaas.nl.

Het Gezondheidsraadadvies De toekomst van ons zelf, nr. 2002/13, kan in zijn speciaal vormgegeven eerste uitgave opgevraagd worden bij het secretariaat van de Gezondheidsraad, fax (070) 340 7523, e-mail: order@gr.nl. Ook een cd-rom met een PDF-file is daar verkrijgbaar. Verder kan het advies in de standaardopmaak gedownload worden vanaf de website van de Gezondheidsraad: www.gr.nl, onder 'Honderd jaar Gezondheidsraad' of onder 'Adviezen, 8 oktober 2002'. Ook het persbericht is daar te vinden. Nadere inhoudelijke inlichtingen over het advies worden verstrekt door dr JND de Neeling, tel. (070) 340 5710, e-mail: nico.de.neeling@gr.nl.