NATIONAAL FONDS KINDERHULP


Kinderhulp-prijs 2003:

Kinderen vertellen hun verhaal over jeugdbeschermers

Zij neemt de belangrijkste beslissingen over mijn leven, dus ik vind dat zij mij moet leren kennen want ik ben ook belangrijk. Ik wil dat ze vaker naar mij belt (jongen, 10 jaar)

Voogden zouden beter naar jongeren moeten luisteren en achter hen moeten staan. Mensen die weten hoe wij ons voelen, die ben ik heel dankbaar
(meisje, 16 jaar)

Indringend en veelzeggend zijn de inzendingen van de kinderen en jongeren die mee hebben gedaan aan de Kinderhulp-prijs 2003. Meer dan 1000 kinderen (8-18 jaar) die onder de jeugdbescherming vallen, hebben een inzending gemaakt over hoe zij vinden dat hun voogd of gezinsvoogd met hen om moet gaan. De uitreiking van de hoofdprijzen vindt plaats op 8 en 9 april 2003. De Kinderhulp-prijs is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp.

In tekeningen, collages, gedichten en andere creatieve vormen vertellen de kinderen wat zij belangrijk vinden aan een voogd of gezinsvoogd. Zij willen dat die naar hen luistert en naar hun mening vraagt als er beslissingen genomen moeten worden. Veel kinderen en jongeren zouden meer contact met hun (gezins)voogd willen. Ze vinden het vervelend om aan een nieuwe (gezins)voogd te moeten wennen, als de vorige een andere baan heeft. Dat blijkt vaak voor te komen. De jongeren vinden praten met hun (gezins)voogd belangrijk, maar zouden ook graag gewoon eens samen iets leuks doen: samen een patatje eten of naar een pretpark gaan.
Jongeren die thuis wonen zien hun (gezins)voogd voornamelijk als een praatpaal, die hulp kan geven. Voor uit huis geplaatste jongeren is de voogd vooral iemand die veel dingen regelt. Belangrijkste regelklus voor hen is het regelen van het contact met ouders en broers en zussen.

Voor de winnaars van de landelijke hoofdprijzen wordt een feestelijke prijsuitreiking georganiseerd, waaraan bekende Nederlanders meewerken.
Op 8 april s avonds krijgt in Gelderland de winnares van de categorie 13-18 jaar de prijs uit handen van schaatser Mark Tuitert. Tuitert is lid van de schaatsploeg van de SponsorBingo Loterij. Hij schaatst met het logo van Kinderhulp, een van de begunstigden van de SponsorBingo Loterij.
Op 9 april reikt Gerda Havertong s middags in Noord-Brabant de eerste prijs uit aan de winnaar in de categorie 8-12 jaar. Havertong is ambassadeur van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Naast de uitreikingen van de landelijke hoofdprijzen, zijn er prijsuitreikingen voor de provinciale winnaars; in elke provincie zijn er drie prijswinnaars per leeftijdscategorie.

De Kinderhulp-prijs is in 1999 ingesteld door het Nationaal Fonds Kinderhulp, dat toen haar 40-jarig bestaan vierde. De uitvoering gebeurt door Bureau WESP. Doel van de Kinderhulp-prijs is het stimuleren van jongeren en kinderen in de jeugdzorg om hun stem te laten horen over hun leefsituatie en het bevorderen van uitwisseling tussen kinderen. De jury van de Kinderhulp-prijs bestaat in meerderheid uit ervaringsdeskundigen: kinderen en jongeren die zelf met de jeugdzorg te maken hebben.
Het Nationaal Fonds Kinderhulp komt op voor kinderen in Nederland die het minder goed getroffen hebben, vaak als gevolg van een verstoorde situatie thuis. Via verschillende instanties voor jeugdzorg probeert Kinderhulp wat kleur in hun bestaan te brengen. Zij doet dit ondermeer door de financiering van extra s zoals een weekje op kampeervakantie, het lidmaatschap van een sportclub, een schommel bij een kindertehuis of een pakje van de Sint.

In Nederland vallen zo n 25.000 kinderen onder de jeugdbescherming. Het merendeel (20.000 kinderen) heeft door de kinderrechter een gezinsvoogd toegewezen gekregen omdat er ernstige problemen in het gezin zijn. Een gezinsvoogd is een hulpverlener die de bevoegdheid heeft in te grijpen in de gezinssituatie. De gezinsvoogden werken bij de bureaus Jeugdzorg. Van de kinderen die onder toezicht van een gezinsvoogd staan, woont ruim 50 % thuis. De andere helft verblijft voor korte of langere tijd in een pleeggezin of internaat. Bijna 5000 kinderen staan onder voogdij en worden niet meer door de eigen ouders opgevoed. Zij wonen in een pleeggezin, internaat of op kamers.

De Kinderhulp-prijs 2003 wordt gesponsord door: Nationaal Fonds Kinderhulp, Charitas, Stellingwerff Beintema, Raad voor de Kinderbescherming en Siemens Nederland.