Ingezonden persbericht


Persbericht

In de Landenreeks van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs zijn twee nieuwe informatiepakketten verschenen over Ghana en Nigeria.

Ghana

Ghana is een groot land: Nederland past er bijna zes keer in. Het ligt in West-Afrika en heeft drie buurlanden: ten westen ligt Ivoorkust, ten noorden Burkina Faso en ten oosten Togo. Het zuiden van Ghana grenst aan de Atlantische oceaan: de Golf van Guinee.

Ghana heette eerst Goudkust, omdat de Europeanen er veel goud vandaan haalden. Het wordt in 1957 onafhankelijk, en men noemt het land vanaf die tijd Ghana. Het is genoemd naar een oud koninkrijk in dezelfde streek. Ghana heeft meerdere koninkrijken gekend, waarvan het Ashanti-rijk het belangrijkste is. Voordat Ghana in 1957 onafhankelijk wordt, is het gekoloniseerd geweest door de Britten. In de tijd daarvoor zijn er vele honderdduizenden slaven weggevoerd, ook naar Suriname en de Antillen. Dit gebeurde vaak op brute wijze, ook door de Nederlanders.

Ghana heeft veel grondstoffen, vooral goud en bauxiet (van bauxiet wordt bijvoorbeeld aluminium gemaakt). Het klimaat is gunstig: het is er warm en het regent vrijwel het hele jaar door. Er is veel landbouw. Het land is een van de grootste cacaoproducenten ter wereld.

In dit scriptiepakket worden een aantal onderwerpen over Ghana behandeld. Eerst duiken we in het verleden. Daarna zien we hoe de het land aan zijn inkomsten komt. Dan gaan we bekijken hoe het dagelijkse leven van een Ghanees eruit ziet. En tot slot leren iets over hun cultuur, godsdienst en hun banden met Nederland.

Nigeria

Nigeria is de reus van Afrika. In veel is het land het grootst. Zijn oppervlakte is 27 maal Nederland. Het heeft de meeste inwoners van alle Afrikaanse landen: naar schatting zo'n 125 miljoen (één vijfde van heel Afrika). Het produceert de meeste olie. Maar het is ook een van de meest criminele en corrupte landen van de wereld.

De naam Nigeria komt van de rivier de Niger. De Niger mondt in de Golf van Guinee uit. De Golf van Guinee ligt ten zuiden van Nigeria. In het noorden ligt de grens met het land Niger. Aan de westgrens ligt Benin en aan de oostgrens Kameroen.

Waar de Niger in de Golf van Guinee uitmondt, ligt de uitgestrekte Nigerdelta. Hier, in de vochtige moerassen en het dichte regenwoud, wordt de aardolie gedolven. Het noorden van het land heeft een droger klimaat en een woestijnachtig landschap.

In dit scriptiepakket zien dat het landschap in Nigeria onder grote druk staat. Door de oliewinning in het zuiden treedt er veel vervuiling op. Het tropisch oerwoud wordt steeds kleiner door houtkap. En de Sahara-woestijn rukt ieder jaar anderhalve kilometer op naar het zuiden. Deze milieu­rampen hebben een grote invloed gehad op de economie en op de politiek van het land. Daarnaast gaat dit scriptiepakket in op de geschiedenis van Nigeria, op het dagelijkse leven en op de rijke cultuur. Een extra hoofdstuk is gewijd aan de woelige politiek en aan de mensenrechten.

Beide pakketten omvatten 25 pagina's tekst en illustraties. Ze zijn bestemd voor leerlingen van de hoogste klassen van het Basisonderwijs en de basisvorming van het Voortgezet onderwijs (10-16 jaar) die een spreekbeurt moeten houden of een werkstuk moeten maken. Ze kosten ¤ 4,00 (losbladig) of ¤ 4,50 (met ringband) exclusief verzendkosten. Pakketten zijn te bestellen bij:

Centrum voor Mondiaal Onderwijs

Postbus 1.344

6501 BH Nijmegen

Telefoon: 024-3613074

Fax: 024-3613014

E-mail: cmo@nsm.kun.nl

www.cmo.nl